sondowanie narzedzia

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7015
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#31

Post napisał: WZÓR » 19 sie 2016, 21:04

lotnik11 pisze:... Od kilku tygodni pracuję na genialnym, szalenie intuicyjnym i prostym w obsłudze CAM-ie "Esprit" i kiedy piszę obróbkę na średnice zewnętrzne nie ma problemu ze ścieżką narzędzia. Program normalnie się wgrywa na maszynę i idzie obróbka.
Natomiast kiedy piszę obróbkę na średnicę wewnętrzne - ścieżka narzędzia wyświetla się ładnie symulacja wszystko pokazuje ale jest problem ze zgraniem programu na maszynę ???
Na maszynę wgrywa się tylko kilka linijek do momentu wywołania narzędzia reszty nie ma.
Nie jest to wina pamięci, nazwy programu.
...
A jak to się ma przy programach (np.) na wiercenie , gwintowanie ?
... też nie wchodzą (?)

Mariusz.



Tagi:


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#32

Post napisał: lotnik11 » 24 sie 2016, 14:48

witam
próby przeszły pozytywnie. Jest tylko jeden problem.
Przy pomiarze sondą w osi "Z" wszystko wychodzi ładnie jednak przy pomiarze osi "X" różnica wychodzi 4 mm.
Mówiąc o różnicy mam na myśli pomiar na sondzie i pomiar na papierek do średnicy wałka.

Czy to znaczy że ktoś grzebał w ustawieniach ?
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#33

Post napisał: mariusz123a » 24 sie 2016, 16:56

Są dwie opcje geometria maszyny przestawiona lub ktoś uderzył ramieniem sondy w głowicę lub uchwyt (detal) i przestawione jest ramię. Wszystko jest do ustawienia.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#34

Post napisał: lotnik11 » 24 sie 2016, 17:34

no i .... jakaś podpowiedz ?

Z rozmów z operatorami mówili że kiedyś używali sondy ale mierzyli to podjeżdżając ręczni aż do oporu. Być może kiedyś ktoś podjechał za mocno i przestawił.

Możesz coś poradzić ?
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#35

Post napisał: mariusz123a » 24 sie 2016, 19:24

Mozna ominąć sprawdzanie geometrii i skalibrować sondę. Parametry od X w obu kierunkach to 5015 i 5016. Zmieniasz wartość interesującego Cię kierunku pomiaru o wartość przekłamania i sonda będzie mierzyć prawidłowo.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#36

Post napisał: lotnik11 » 25 sie 2016, 21:40

kolejne banalne pytanie ...
Jak się dostać do tych zmiennych .... ?
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 494
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#37

Post napisał: mag999 » 26 sie 2016, 06:29

Przycisk SYSTEM i wcześniej w MDI włącz możliwość zapisu


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#38

Post napisał: lotnik11 » 26 sie 2016, 13:02

witam

znalazłem .... i domyślam się że jest to w mikronach.
XP to wartość dodatnia ? A XM to wartość ujemna ?

Obrazek
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#39

Post napisał: mariusz123a » 26 sie 2016, 13:24

To jest to. XP jest od dołu, czyli wytaczaki. XM jest na górze. Wartości owszem masz w mikronach.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#40

Post napisał: lotnik11 » 26 sie 2016, 14:44

czyli muszę tą wartość zmniejszyć o 4 tyś. ? (4000)
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”