sondowanie narzedzia

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
bebino
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2014, 08:31
Lokalizacja: kalisz

sondowanie narzedzia

#1

Post napisał: bebino » 28 lip 2014, 08:37

Witam, mam problem z wysondowaniem narzędzia który planuje mi czoło od strony przechwytu. Jak wysuwam sondę to mogę tylko sondowac narzędzia z przodu głowicy, podobno coś trzeba wpisać w mdi żeby móc wysondowac narzędzie na pozycji 20, proszę o kontakt



Tagi:


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#2

Post napisał: mariusz123a » 29 lip 2014, 18:51

Zrób pomiar tak jak dla narzędzia z przodu głowicy, wciśnij MDI i wtedy będziesz mógł przesunąć kursor na pozycję 20 i przepisać zmierzone wartości.


Autor tematu
bebino
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2014, 08:31
Lokalizacja: kalisz

#3

Post napisał: bebino » 31 lip 2014, 06:46

Witam, zrobiłem tak jak mi kazales ale kiedy wejdę w mdi i przejdę na narzędzie 20 jest oki ale jak przejdę na tryb ręczny i chce wysondowac 20 to automatycznie przełącza się narzędzie z przodu glowicy


artur235
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 271
Rejestracja: 09 lut 2010, 19:40
Lokalizacja: SE

#4

Post napisał: artur235 » 31 lip 2014, 12:57

Przełącznik lub M kod (może być wpisany w programie) do zmiany aktywnego wrzeciona?
Sonda zamocowana jest na stałe?


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#5

Post napisał: mariusz123a » 31 lip 2014, 23:06

bebino pisze:Witam, zrobiłem tak jak mi kazales ale kiedy wejdę w mdi i przejdę na narzędzie 20 jest oki ale jak przejdę na tryb ręczny i chce wysondowac 20 to automatycznie przełącza się narzędzie z przodu glowicy
Nie zrobiłeś tak jak mówiłem. Miałeś PRZEPISAĆ wartości po zmierzeniu narzędzia do pozycji 20, a nie ustawić się w 20 i dokonywać pomiaru


Autor tematu
bebino
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2014, 08:31
Lokalizacja: kalisz

#6

Post napisał: bebino » 04 sie 2014, 23:24

witam, ja nie chcę mierzyć narzędzia i przepisywać tylko go wysondować za pomocą sondy, narzędzie mam ustawione ale ręcznie a chcę dokonać tego za pomocą sondy

[ Dodano: 2014-08-04, 23:28 ]
sonda jest zamocowana na stałe , wszystkie narzędzia z przodu głowicy są wysondowane ale z tyłu głowicy nie mogę wysondować


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#7

Post napisał: mariusz123a » 05 sie 2014, 18:38

Jaką masz maszynę?


artur235
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 271
Rejestracja: 09 lut 2010, 19:40
Lokalizacja: SE

#8

Post napisał: artur235 » 05 sie 2014, 19:15

W jaki sposób wybierasz w programie, które wrzeciono ma pracować?
Przydało by się więcej informacji, zdjęcia np pulpitu.


PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 329
Rejestracja: 23 sie 2010, 21:32
Lokalizacja: Świerklany

#9

Post napisał: PiRo_man » 05 sie 2014, 20:05

Jestem przekonany, że jest za to odpowiedzialny jakiś kod "M". Podejrzewam, że wystarczyło by spojrzeć do instrukcji i wszystko było by jasne.

Pozdrawiam
inż. Mateusz


Autor tematu
bebino
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 28 lip 2014, 08:31
Lokalizacja: kalisz

#10

Post napisał: bebino » 05 sie 2014, 20:15

Maszyna Doosan Puma 240ms

[ Dodano: 2014-08-05, 22:43 ]
sterowanie fanuca 31i

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”