sondowanie narzedzia

Dyskusje na temat systemu Faunc

mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#21

Post napisał: mariusz123a » 17 sie 2016, 21:14

smouki pisze:Aż tak bardzo to nie. W parametrach nie chce mi sie grzebać. Dzięki za odpowiedź
To chyba będzie parametr 5006#0



Tagi:


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#22

Post napisał: lotnik11 » 18 sie 2016, 10:32

mariusz123a pisze:Odnośnie pomiarów na DOOSAN'ie to otwierasz sondę przyciskiem oczywiście zachowując bezpieczną odległość głowicy, żeby nie przywalić ramieniem sondy w nic.
Następnie manetką, czyli tryb HND podjeżdżasz pod jedną z krawędzi stykowych sondy zostawiając przerwę jakiś milimetr, następnie przełączasz tryb na JOG i wciskając odpowiedni przycisk w zależności od kierunku pomiaru (X+, X-, Z+, Z-) dokonujesz pomiaru. Starsze maszyny wymagają ciągłego trzymania przycisku do momentu dojechania, jak dojedzie to się dana oś zablokuję w kierunku pomiaru, więc nie ma obaw, że coś się zepsuję. Po pomiarze musisz odjechać od sensora w przeciwnym kierunku. Nowsze maszyny mają tak, że tylko wciśniesz przycisk i ona sama pojedzie zmierzyć narzędzie i sama odjedzie, nie wiem jak będzie u Ciebie. W razie pytań pisz, jeżeli potrzebujecie szkolenia u siebie na miejscu na taką maszynę, służę pomocą.
Jeszcze jedna sprawa. Mamy oprawki napędzane i używamy frezów. Rozumiem że z "x" nie ma problemy a z "z" ? Dojeżdzam do krawędzi i później odejmuję połowę średnicy ?
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#23

Post napisał: mariusz123a » 18 sie 2016, 14:59

Dokładnie tak, później zapisujesz sobie tą wartość i dla następnych narzędzi tylko ją przepisujesz. Jak ktoś dobrze skonfigurował maszynę to powinna być to wartość 0. Jak nikt nie grzebał to będzie zupełnie inna przypadkowa wartość.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#24

Post napisał: lotnik11 » 19 sie 2016, 12:06

Jak już nam tak dobrze idzie to kolejne pytanie.
Dzwoniłem do pracy ale kolega nie chce sam próbować sondy więc poczekamy do poniedziałku ale mówił o innym problemie.
Od kilku tygodni pracuję na genialnym, szalenie intuicyjnym i prostym w obsłudze CAM-ie "Esprit" i kiedy piszę obróbkę na średnice zewnętrzne nie ma problemu ze ścieżką narzędzia. Program normalnie się wgrywa na maszynę i idzie obróbka.
Natomiast kiedy piszę obróbkę na średnicę wewnętrzne - ścieżka narzędzia wyświetla się ładnie symulacja wszystko pokazuje ale jest problem ze zgraniem programu na maszynę ???
Na maszynę wgrywa się tylko kilka linijek do momentu wywołania narzędzia reszty nie ma.
Nie jest to wina pamięci, nazwy programu.

Program gotowy wygląda tak:
Obrazek


Tylko tyle udaje się wgrać na maszynę reszta programu nie przechodzi ....

Obrazek

Czy ktoś kiedyś się z tym spotkał ?
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#25

Post napisał: mariusz123a » 19 sie 2016, 13:22

Według mnie brak pamięci.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#26

Post napisał: lotnik11 » 19 sie 2016, 13:31

zapomniałem dopisać .... 5 MB wolnego i inne programy z obróbką zewnętrznego kontury wchodzą bez problemu.
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

#27

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 19 sie 2016, 16:02

lotnik11 pisze:Na maszynę wgrywa się tylko kilka linijek do momentu wywołania narzędzia reszty nie ma.
Nie jest to wina pamięci, nazwy programu.

Witam.

A jak z nagłówkiem może trzeba dopisać ?

%
O0100
......
......
......
......
M99
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#28

Post napisał: lotnik11 » 19 sie 2016, 17:37

wg takiej formuły Esprit generuje wszystkie inne programy i one wchodzą bez problemu.
Wrócę do pracy i zobaczę o co chodzi ale jest dziwne że jedne wchodzą inne nie.
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.


mariusz123a
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15
Posty: 200
Rejestracja: 14 cze 2011, 22:05
Lokalizacja: ...

#29

Post napisał: mariusz123a » 19 sie 2016, 18:57

Jak nie dasz rady to prześlij caly program w pliku.


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 13
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

#30

Post napisał: lotnik11 » 19 sie 2016, 20:42

podaj emila
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”