sondowanie narzedzia
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
Na maszynach doosan jest tak jak napisałem, tam jest tak napisane PLC, że po opuszczeniu sondy pomiar narzędzia zapisywany jest w tym samym numerze off/setu co aktualny numer narzędzia. Pomiar narzędzi dla przeciw wrzeciona dokonuje się jako pierwszy, czyli przykładowo masz gniazdo 12, z offsetu będziesz korzystał przykładowo 32, ( w programie T1232) więc zmierz to Twoje narzędzie dla przechwytu na sondzie wartość w X i Z sonda wprowadzi Ci do offsetu nr 12 wtedy wciśnij MDI przeskocz kursorem na numer 32 i przepisz wartości które zmierzyła sonda. Jeżeli nadal nie rozumiesz jak to zrobić to zgłoś się do firmy DEMATEC, wezwij serwis, oni przyjadą i wytłumaczą Ci jak to zrobić tak samo jak wytłumaczyli mi co zresztą ja od samego początku próbuje przekazać Tobie.
Tagi:
-
-
- Posty w temacie: 13
Witam
Trochę odświeżam temat.
Pracuje na maszynie Doosan Puma 400, która posiada sondę pomiarową. Jednak nikt w firmie nie wie jak jej używać. Kiedyś pracowałem na maszynie Haasa SL20 i pamiętam jakie to duże udogodnienie.
Proszę aby ktoś podał instrukcję krok po kroku jak jej użuwać.
Sterowanie to FANUC 18iT
Trochę odświeżam temat.
Pracuje na maszynie Doosan Puma 400, która posiada sondę pomiarową. Jednak nikt w firmie nie wie jak jej używać. Kiedyś pracowałem na maszynie Haasa SL20 i pamiętam jakie to duże udogodnienie.
Proszę aby ktoś podał instrukcję krok po kroku jak jej użuwać.
Sterowanie to FANUC 18iT
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.
Teraz zmuszony jestem w Esprit.
-
-
Odnośnie pomiarów na DOOSAN'ie to otwierasz sondę przyciskiem oczywiście zachowując bezpieczną odległość głowicy, żeby nie przywalić ramieniem sondy w nic.
Następnie manetką, czyli tryb HND podjeżdżasz pod jedną z krawędzi stykowych sondy zostawiając przerwę jakiś milimetr, następnie przełączasz tryb na JOG i wciskając odpowiedni przycisk w zależności od kierunku pomiaru (X+, X-, Z+, Z-) dokonujesz pomiaru. Starsze maszyny wymagają ciągłego trzymania przycisku do momentu dojechania, jak dojedzie to się dana oś zablokuję w kierunku pomiaru, więc nie ma obaw, że coś się zepsuję. Po pomiarze musisz odjechać od sensora w przeciwnym kierunku. Nowsze maszyny mają tak, że tylko wciśniesz przycisk i ona sama pojedzie zmierzyć narzędzie i sama odjedzie, nie wiem jak będzie u Ciebie. W razie pytań pisz, jeżeli potrzebujecie szkolenia u siebie na miejscu na taką maszynę, służę pomocą.
Następnie manetką, czyli tryb HND podjeżdżasz pod jedną z krawędzi stykowych sondy zostawiając przerwę jakiś milimetr, następnie przełączasz tryb na JOG i wciskając odpowiedni przycisk w zależności od kierunku pomiaru (X+, X-, Z+, Z-) dokonujesz pomiaru. Starsze maszyny wymagają ciągłego trzymania przycisku do momentu dojechania, jak dojedzie to się dana oś zablokuję w kierunku pomiaru, więc nie ma obaw, że coś się zepsuję. Po pomiarze musisz odjechać od sensora w przeciwnym kierunku. Nowsze maszyny mają tak, że tylko wciśniesz przycisk i ona sama pojedzie zmierzyć narzędzie i sama odjedzie, nie wiem jak będzie u Ciebie. W razie pytań pisz, jeżeli potrzebujecie szkolenia u siebie na miejscu na taką maszynę, służę pomocą.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
... czyli procedura taka sama jak na Haas.mariusz123a pisze:Odnośnie pomiarów na DOOSAN'ie
(....)
Następnie manetką, czyli tryb HND podjeżdżasz pod jedną z krawędzi stykowych sondy zostawiając przerwę jakiś milimetr, następnie przełączasz tryb na JOG i wciskając odpowiedni przycisk w zależności od kierunku pomiaru (X+, X-, Z+, Z-) dokonujesz pomiaru. ....
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki