Rewolwer zmieniarka narzędzia ATC tokarka Cyclone

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Re: Rewolwer zmieniarka narzędzia ATC tokarka Cyclone

Post napisał: tuxcnc » 06 sty 2025, 18:54

adam Fx pisze:
06 sty 2025, 03:10
Dlatego dam tam silnik serwokrokowy ale martwię się że przy dociąganiu może gubić kroki.
Musisz kupić silnik (a raczej sterownik) z możliwością tuningu przez port szeregowy. To nie jest wcale oczywiste, bo niektóre modele mają port, mają odpowiednie wpisy w manualu, ale ściągnięcie odpowiedniego oprogramowania graniczy z cudem...
Jednym z ustawianych parametrów jest dopuszczalny błąd położenia, zwykle ustawiany fabrycznie na pełny obrót, rzadziej na ćwierć obrotu wału.
Przy prawidłowym ustawieniu silnik po przekroczeniu maksymalnego momentu zatrzyma się, ale nie wypadnie z synchronizacji i przy obrocie w przeciwnym kierunku te "niedojechane" kroki zostaną wyzerowane.
Wada jest taka, że silnik cały czas będzie brał prąd i to większy od znamionowego, ale powinien to wytrzymać.

kszumek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 15

Post napisał: kszumek » 06 sty 2025, 21:00

Witam
kilka faktów
1.sam mam rewolwer trzymający pozycję ciśnieniem tłoka
póki jest ciśnienie w układzie nie ma szans na przestawienie pozycji,
jest nawet akumulator hydrauliczny w układzie, nie ma jednak sprężyn

2.niezablokowany rewolwer ciśnieniem, jest w stanie trzymać pozycję siłą samej krokówki 7nm na postoju z redukcją prądu 1/2
przez przekładnię zębatą na zwykłych kołach zębatych a nie ślimakową (przełożenie jak dobrze pamiętam 1:4,875 )
jest w stanie wytrzymać sporego wióra, trzeba sporo brać na raz żeby ruszyło krokówkę

3."Sugerowane sterowanie "czasem" to kompletna fuszerka."- tu się trochę nie zrozumieliśmy
nie chce sterować czasem żeby łapać pozycję kieszeni czyli numeru narzędzia ale,
czasem między wystąpieniem sygnału index a momentem kiedy należy zacząć blokować rewolwer np 80, 120 ms
w zależności od typu
i takie dane znalazłem jak trochę szperałem na temat różnych revolwerów

4 w tej autora głowicy pozycję nie trzyma silnik z hamulcem lecz pryzmy dociągane silnikiem z przekładnią
hamulec jest prawdopodobnie dla bezpieczeństwa żeby przy dłuższym toczeniu od drgań jednak się nie poluzowało

5 to komponent carousel dba o to żeby nawet jak się kroki pogubią dla stepgena to i tak pozycja głowicy
będzie zachowana prawidłowo
bo odczytana i zdekodowana na podstawie sygnałów z czujników w głowicy ,
można uprościć że dla linuxa stepgen w trybie prędkości zachowuje się jak silnik DC

6 można tak się pobawić w ustawieniach że krokówka ma się zatrzymać tuż przed gubieniem kroków cofając,
jednak chcąc żeby dociągnęła z maksymalną siłą musi zgubić kilka kroków
to już kwestia dopieszczenia ile ma się cofnąć żeby siła która dociąga wystarczyła na pewne trzymanie na pryzmach

7 silnikiem DC mnożna też sterować PWMem z linuxa zamiast przekaźników

można tam wsadzić silnik nawet hydrauliczny lub pneumatyczny i tez się da nim prawidłowo wysterować

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 sty 2025, 21:12

kszumek pisze:
06 sty 2025, 21:00
Witam
kilka faktów
1.sam mam rewolwer trzymający pozycję ciśnieniem tłoka
póki jest ciśnienie w układzie nie ma szans na przestawienie pozycji,
jest nawet akumulator hydrauliczny w układzie, nie ma jednak sprężyn

2.niezablokowany rewolwer ciśnieniem, jest w stanie trzymać pozycję siłą samej krokówki 7nm na postoju z redukcją prądu 1/2
przez przekładnię zębatą na zwykłych kołach zębatych a nie ślimakową (przełożenie jak dobrze pamiętam 1:4,875 )
jest w stanie wytrzymać sporego wióra, trzeba sporo brać na raz żeby ruszyło krokówkę

3."Sugerowane sterowanie "czasem" to kompletna fuszerka."- tu się trochę nie zrozumieliśmy
nie chce sterować czasem żeby łapać pozycję kieszeni czyli numeru narzędzia ale,
czasem między wystąpieniem sygnału index a momentem kiedy należy zacząć blokować rewolwer np 80, 120 ms
w zależności od typu
i takie dane znalazłem jak trochę szperałem na temat różnych revolwerów

4 w tej autora głowicy pozycję nie trzyma silnik z hamulcem lecz pryzmy dociągane silnikiem z przekładnią
hamulec jest prawdopodobnie dla bezpieczeństwa żeby przy dłuższym toczeniu od drgań jednak się nie poluzowało

5 to komponent carousel dba o to żeby nawet jak się kroki pogubią dla stepgena to i tak pozycja głowicy
będzie zachowana prawidłowo
bo odczytana i zdekodowana na podstawie sygnałów z czujników w głowicy ,
można uprościć że dla linuxa stepgen w trybie prędkości zachowuje się jak silnik DC

6 można tak się pobawić w ustawieniach że krokówka ma się zatrzymać tuż przed gubieniem kroków cofając,
jednak chcąc żeby dociągnęła z maksymalną siłą musi zgubić kilka kroków
to już kwestia dopieszczenia ile ma się cofnąć żeby siła która dociąga wystarczyła na pewne trzymanie na pryzmach

7 silnikiem DC mnożna też sterować PWMem z linuxa zamiast przekaźników

można tam wsadzić silnik nawet hydrauliczny lub pneumatyczny i tez się da nim prawidłowo wysterować
Zasadniczo, to same bzdury.

kszumek

Post napisał: kszumek » 06 sty 2025, 21:27

Witam
a mógłbyś się odnieść trochę dokładniej popraw tam gdzie się mylę

bo np punkty 1 i 2 są niepodważalne , sam rozbierałem swój rewolwer wiem jak działa oraz testowałem
na ile trzyma sama krokówka bez ciśnienia na tłok, jeśli chcesz mam fotki na żywo , rysunki fabryczne
u mnie obracany jest krokówką blokowany hydraulicznie

punkt 3 tyczył się rewolweru który pomagałem uruchomić nie mój , dobrać ten czas żeby za każdym razem się pewnie zamykał
to ten z silnikiem obrotu hydraulicznym i blokowaniem hydraulicznym
punkt 4 ja tak to rozumiem działanie rewolweru autora na podstawie rysunku jeśli jest inaczej niech sam autor mnie poprawi

ja zakładam że jest to rewolwer obracany i blokowany tym samym silnikiem, jest zapadka mechaniczna która blokuje
obrót w tył a powoduje dociąganie koła rewolweru do baz -pryzm tak ?
Ostatnio zmieniony 06 sty 2025, 21:38 przez kszumek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 sty 2025, 21:38

kszumek pisze:
06 sty 2025, 21:27
Witam
a mógłbyś się odnieść trochę dokładniej popraw tam gdzie się mylę

bo np punkty 1 i 2 są niepodważalne , sam rozbierałem swój rewolwer wiem jak działa oraz testowałem
na ile trzyma sama krokówka bez ciśnienia tłoka, jeśli chcesz mam fotki na żywo , rysunki fabryczne
punkt 3 tyczył się rewolweru który pomagałem uruchomić nie mój , dobrać ten czas żeby za każdym razem się pewnie zamykał
punkt 4 ja tak to rozumiem działanie rewolweru autora na podstawie rysunku jeśli jest inaczej niech sam autor mnie poprawi
Za dużo tłumaczenia i najzwyczajniej mi się nie chce, ale jeden punkt Ci wyjaśnię, żebyś nie podejrzewał, że się wykręcam, bo nie mam merytorycznych argumentów.
Moment silnika krokowego zależy od błędu położenia.
Jeżeli błąd wynosi zero, to i moment wynosi zero.
Moment nominalny występuje w pobliżu punktu zgubienia kroku, czyli jest wtedy prawie stopień błędu kątowego.
Podsumowując, sam krokowiec nie utrzyma noża tokarskiego z akceptowalną dokładnością.
Podobnie jest z innymi punktami, gdzie popełniasz błędy, bo nie rozumiesz istoty występujących tam zjawisk.

kszumek

Post napisał: kszumek » 06 sty 2025, 22:40

Moment silnika krokowego zależy od błędu położenia.
Jeżeli błąd wynosi zero, to i moment wynosi zero. ------tu sie zgadzam

czyli jest prawie stopień błędu kątowego.----------natomiast błąd zależy od siły skrawania

Podsumowując, sam krokowiec nie utrzyma noża tokarskiego z akceptowalną dokładnością.
-tu się prawie zgadzam zakładając że w stali i z małym przełożeniem miedzy krokówką a tarczą rewolweru
sytuacja natomiast zmienia się jeśli jest spora przekładnia

w sumie masz trochę racji a reszta punktów ?

robiłem test na żywo na ile silny jest krokowiec ,fakt pomiaru dokładności wtedy nie robiłem
jednak nie mógł uciec dużo bo przy małej średnicy bym od razu zauważył

nie narzucam żadnego rozwiązania ,nie chce trzymać pozycji samym silnikiem
napisałem jako ciekawostka , mojego testu

ja wiem natomiast że jestem w stanie szybko uruchomić pod linuxem taki rewolwer pod warunkiem że jest sprawny mechanicznie
jeśli się nie uda komponentem prościej, to na pewno classicladderem bo sam mam za jego pomocą sterowany rewolwer
miałem przyjemność z 3 różnymi rewolwerami

pkt 6 odnosi się do konkretnie tego rewolweru z przekładnią slimakową sterownego krokówką
pobawić w ustawieniach nie sterownika krokówki ale logiki czy to komponentu carousel czy classicladder
w zależności czym się chce sterować

jeśli bym wsadzał tam ( do głowicy autora ) krokówkę to dlatego że mam na stanie komplet
na dzień dzisiejszy to (silnik z enkoderem dlaczego z enkoderem może o tym kiedyś ) + sterownik zwykły nie serwokrokowy)
a siilnik DC musiałbym skombinować chociaż na nim też bym uruchomił , a nie dlatego że ma super zalety
kwestia jeszcze jak mechanicznie który pasowałby bardziej
nawet może pokusiłbym się o zwykły asynchron jeśli by dobrze mechanicznie pasował
nie widziałem jej na żywo więc nie wiem ile jest miejsca

tyle teorii zobaczymy co wsadzi autor

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 sty 2025, 22:56

kszumek pisze:
06 sty 2025, 22:40
jestem w stanie szybko uruchomić pod linuxem taki rewolwer pod warunkiem że jest sprawny mechanicznie
Tego akurat nie kwestionuję.
Tylko takie niuanse, że jak hamulec wyzwalasz siłownikiem, to trzyma hamulec, a nie siłownik, to jednak powinieneś rozumieć, zanim zaczniesz uczyć innych.
Takie imaki do tokarek projektuje się tak, że mechanizm napędowy odblokowuje, przestawia i blokuje rewolwer, natomiast nie bierze udziału w utrzymywaniu narzędzi we właściwym położeniu podczas skrawania, bo do tego potrzeba momentu o rzędy wielkości większego.

kszumek

Post napisał: kszumek » 06 sty 2025, 23:26

Takie imaki do tokarek projektuje się tak, że mechanizm napędowy odblokowuje, przestawia i blokuje rewolwer, natomiast nie bierze udziału w utrzymywaniu narzędzi we właściwym położeniu podczas skrawania, bo do tego potrzeba momentu o rzędy wielkości większego.
tu się zgadzam
Tylko takie niuanse, że jak hamulec wyzwalasz siłownikiem, to trzyma hamulec, a nie siłownik, to jednak powinieneś rozumieć, zanim zaczniesz uczyć innych.
chyba trochę źle mnie zrozumiałeś lub budowę mojego rewolweru

no dobra jeszcze raz , u mnie niema siłownika który przesuwa hamulec czyli włącza i wyłącza hamulec lub dociska coś ciernego
u mnie jest tłok o powierzchni strzelam 100-150cm kwadrat czyli siła liczona w tonach
średnica zewnętrzna~~ 15 cm minus wewnętrzna~~ 8 cm
jest nazwijmy to tłok taki pierścień który dociska drugi pierścień ze sporą liczbą zębów na obwodzie
które to natomiast ustalają położenie względem pierścienia bazowego
ten tłok jest takim hamulcem z zębami zęby w kształcie V ><
w jednych rewolwerach jest ich mniej dużych, u mnie jest dużo małych zębów ~~ strzelam ze z 90 będzie na pewno po obwodzie
jeśli wyłączymy pompę , wyłączymy krokówkę to po 3 minutach jesteśmy w stanie brechą obrócić rewolwer
czyli w tym układzie siła jest proporcjonalna do ciśnienia i liczona w grubych tonach

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 07 sty 2025, 03:30

Podaj model rewolweru jeśli to możliwe.

Dodane 16 minuty 27 sekundy:
Gdybyś przy twoim rozwiązaniu do blokowania użył silnika krokowego i w dodatku cofał go kilka kroków po zablokowaniu, miałbyś luz na głowicy i to spory. To musi być caly czas napięte i to ze sporą siłą. Poza tym te wieńce zębate się uklepują z wiekiem dlatego jest tu sterowane siłą. Jeśli bedziesz sterował pozycją silnika krokowego (prze jakąkolwiek przekladnie) to nie bedzie to działało prawidlowo.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 07 sty 2025, 05:29

kszumek pisze:
06 sty 2025, 23:26
no dobra jeszcze raz , u mnie niema siłownika który przesuwa hamulec czyli włącza i wyłącza hamulec lub dociska coś ciernego
u mnie jest tłok o powierzchni strzelam 100-150cm kwadrat czyli siła liczona w tonach
średnica zewnętrzna~~ 15 cm minus wewnętrzna~~ 8 cm
jest nazwijmy to tłok taki pierścień który dociska drugi pierścień ze sporą liczbą zębów na obwodzie
które to natomiast ustalają położenie względem pierścienia bazowego
ten tłok jest takim hamulcem z zębami zęby w kształcie V ><
w jednych rewolwerach jest ich mniej dużych, u mnie jest dużo małych zębów ~~ strzelam ze z 90 będzie na pewno po obwodzie
jeśli wyłączymy pompę , wyłączymy krokówkę to po 3 minutach jesteśmy w stanie brechą obrócić rewolwer
czyli w tym układzie siła jest proporcjonalna do ciśnienia i liczona w grubych tonach
Na tych zębach masz tarcie statyczne.
Po prostu uparcie nie zauważasz istotnych niuansów.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”