kszumek pisze: ↑06 sty 2025, 21:00
Witam
kilka faktów
1.sam mam rewolwer trzymający pozycję ciśnieniem tłoka
póki jest ciśnienie w układzie nie ma szans na przestawienie pozycji,
jest nawet akumulator hydrauliczny w układzie, nie ma jednak sprężyn
2.niezablokowany rewolwer ciśnieniem, jest w stanie trzymać pozycję siłą samej krokówki 7nm na postoju z redukcją prądu 1/2
przez przekładnię zębatą na zwykłych kołach zębatych a nie ślimakową (przełożenie jak dobrze pamiętam 1:4,875 )
jest w stanie wytrzymać sporego wióra, trzeba sporo brać na raz żeby ruszyło krokówkę
3."Sugerowane sterowanie "czasem" to kompletna fuszerka."- tu się trochę nie zrozumieliśmy
nie chce sterować czasem żeby łapać pozycję kieszeni czyli numeru narzędzia ale,
czasem między wystąpieniem sygnału index a momentem kiedy należy zacząć blokować rewolwer np 80, 120 ms
w zależności od typu
i takie dane znalazłem jak trochę szperałem na temat różnych revolwerów
4 w tej autora głowicy pozycję nie trzyma silnik z hamulcem lecz pryzmy dociągane silnikiem z przekładnią
hamulec jest prawdopodobnie dla bezpieczeństwa żeby przy dłuższym toczeniu od drgań jednak się nie poluzowało
5 to komponent carousel dba o to żeby nawet jak się kroki pogubią dla stepgena to i tak pozycja głowicy
będzie zachowana prawidłowo
bo odczytana i zdekodowana na podstawie sygnałów z czujników w głowicy ,
można uprościć że dla linuxa stepgen w trybie prędkości zachowuje się jak silnik DC
6 można tak się pobawić w ustawieniach że krokówka ma się zatrzymać tuż przed gubieniem kroków cofając,
jednak chcąc żeby dociągnęła z maksymalną siłą musi zgubić kilka kroków
to już kwestia dopieszczenia ile ma się cofnąć żeby siła która dociąga wystarczyła na pewne trzymanie na pryzmach
7 silnikiem DC mnożna też sterować PWMem z linuxa zamiast przekaźników
można tam wsadzić silnik nawet hydrauliczny lub pneumatyczny i tez się da nim prawidłowo wysterować