Te dyskusje z AI ewidentnie szkodzą ci na głowę.
AI w warsztacie
-
logopeda
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 4
Re: AI w warsztacie
tuxcnc pisze:No to naprawdę zabłysnąłeś...
Szczególnie te wymiary tolerowane do 0,001 są wyjątkowo istotne, bo jak się ich nie zachowa, to nie będzie działać...
tux masz najlepszy przykład na samym sobie jak rujnujesz poziom tego forum - piszę to aby jak to często sam zaznaczasz inni głupot się nie uczyli
-
senio
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 83
Jak można w gogole sobie sprawdzić na tą chwile AI "przerobiła i zgromadziła" już całą dostępną wiedzę. Problem jest taki, że nie zarządza tą wiedzą jeden jakiś "mega mózg", a rozbite jest to na wiele modeli. Każdy model zna jakiś wycinek tej wiedzy i na jej podstawie pracuje.
I teraz tak. Jeśli go nauczyć czegoś konkretnego w danej dziedzinie co robi teraz Kamar, nauczy się i raczej na pewno matematycznie to ogarnie. Później tylko struktura zapisu w subie i w zasadzie tyle. Więc to nie są żadne czary, niemoc czy inne szamańskie obrzędy, a zwykła nauka w danej dziedzinie, tak samo jak każdy z nas musi się najpierw czegoś nauczyć żeby później to umiał.
To, że Kamarowi się chce z nim wałkować temat, i pewnie ma przy tym dobrą zabawę (a przynajmniej coś nowego) to się bawi. Na ryby nie pojedzie bo za zimno więc nie wiem po co się w to wtrącać. Pewnie, że można wrzucić dane w prawidłowo działający generator i zrobić to samo w 3 minuty. Tylko nie o to w tym chodzi, ale to trzeba dostrzec i zrozumieć.
I teraz tak. Jeśli go nauczyć czegoś konkretnego w danej dziedzinie co robi teraz Kamar, nauczy się i raczej na pewno matematycznie to ogarnie. Później tylko struktura zapisu w subie i w zasadzie tyle. Więc to nie są żadne czary, niemoc czy inne szamańskie obrzędy, a zwykła nauka w danej dziedzinie, tak samo jak każdy z nas musi się najpierw czegoś nauczyć żeby później to umiał.
To, że Kamarowi się chce z nim wałkować temat, i pewnie ma przy tym dobrą zabawę (a przynajmniej coś nowego) to się bawi. Na ryby nie pojedzie bo za zimno więc nie wiem po co się w to wtrącać. Pewnie, że można wrzucić dane w prawidłowo działający generator i zrobić to samo w 3 minuty. Tylko nie o to w tym chodzi, ale to trzeba dostrzec i zrozumieć.
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 147
- Kontakt:
Nauka nie idzie w las, już wie jak wygląda koło lańcuchowe
Nauka jest dwustronna. gdybym od razu wsadził mu DXF-fa z CAM-a zaoszczędziłbym sporo limitu.
A tak muszę czekać do jutra
Ale byle dureń tego nie zrozumie
-
senio

Oczywiście. Miałem w pętlach dwa specyficzne zagadnienia napisane i dzisiaj mi to w suby pięknie ubrał. Uczy się i coraz lepiej mu idzie. A ja nie będę się zastanawiał co i gdzie edytować w pętlach za każdym razem
Tylko z tymi łukami na kole łańcuchowym jak widać ma pod górę. Bardziej proste czy skośne zagadnienia z wstępną i wykańczającą obróbką robi można powiedzieć biegle. Trzeba mu od samego początku dobrze nakreślić co ma zrobić. Tak żeby nic po swojemu nie kombinował. Jak ma pełne dokładne dane, za dużo razy nie musi nawet poprawiać.
Dla mnie jest to dobry środek do osiągnięcia pewnego celu co już mi udowodnił. Każdy ma swoje wymagania i potrzeby. Jednemu to podejdzie innemu nie. Mnie pasuje i tak już zostanie
-
senio

Ja to najpierw usiadłem. Napisałem całą tabelę, i po niej wszystko dokładnie co chcę i co ma w tym działać od a do z. Coś tam dopytał o jakiś detal, ale jak mu wytłumaczyłem praktycznie w pierwszym podejściu sub działający do małej korekty wypluł. Trzecia wersja działająca 100%. I tak należy mu to zapodawać. Wtedy robi tak jak ma rozpisane.
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 147
- Kontakt:
I po to właśnie są " projekty" żeby tych informacji nie powtarzać.
W obrębie projektu każda następna rozmowa korzysta z poprzednich informacji.
Stan jego wiedzy o Tobie jest w tabelce pod oknem dialogowym.
I tak w projekcie "LinuxCNC" mam: