Siłomierz w centrum tokarskim

Proszę o pomoc w projekcie.

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Gabriela0510
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Siłomierz w centrum tokarskim

Post napisał: Gabriela0510 » 17 cze 2025, 14:42

Witam, mam nietypowy problem, mianowicie muszę wykonać projekt montażu siłomierza w przestrzeni roboczej centrum tokarskiego DMG MORI CLX 350. Tematem projektu jest Przemysłowy układ nadzorowania katastroficznego stępienia ostrza podczas toczenia z wykorzystaniem wybranego centrum tokarskiego. Mój siłomierz to Kistler Triaxial Force Sensor Type 9347C. Całkowicie wyczerpały mi się już pomysły, a projekt wciąż nie został zaliczony. Bardzo proszę o pomoc w poprawnym wykonaniu montażu siłomierza. Poniżej przesyłam dwie koncepcje, które zostały odrzucone.
Gabriela_Kalinowska_41I1_EOiST_Projekt5.pdf
(630.07 KiB) Pobrany 17 razy
Obrazek

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Siłomierz w centrum tokarskim

Post napisał: Steryd » 17 cze 2025, 14:54

O pomiarach sił skrawania przy toczeniu to już tyle napisano, że metodologia jest dokladnie znana. To co masz narysowane w pdfie, to jakieś żarty, czy obrazek dla przedszkolaków? Co chcesz tam mierzyć?
Zerknij sobie chociażby do publikacji Twoich starszych kolegów z instytutu.
Ten siłomierz to wyciągnąłbym z ukladu napinającego i dał pod głowicę rewolwerową. To byloby najwygodniejsze. Jak nie chcesz ingerować w konstrukcję obrabiarki, to trzeba taki siłomierz pod każde narzedzie, jeśli to ma być aplikiowalne.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”