Mały rozstaw prowadnic, ale dałem grubsze wałki, fi25.
Wózek Y i Zetka są z blachy 30mm, nie ma prawa nic sie giąć. Taki miałem profil i nie będe nic kombinował ze zwiększeniem rozstawu bo po co - zwróć uwage na przeznaczenie maszyny - ona jest aż za dobra do tych celów

Co do ograniczenia wysokosci wkładanego przedmiotu: celowo rozszerzyłem wózek Y by szerzej zamocowac łozyska osi Z i tak ma być. Dlatego wałki od Z nieporparte nie spowodują spadku sztywności.
Miało być na Zetce 300mm roboczego, ale zmniejszyłem na 200 bo i tyle to juz za duzo.
Poza tym poczekaj cierpliwie aż to gówno uruchomie i pofrezuje coś w stali. Pozakładam czujniczki i będe śledził te mega odkształcenia.
A zamiast pierdzielic sie z poprawianiem prowadzenia, rozsuwania itd wole zainwestować w śruby toczne. Po mojemu trapezówki to jest największa słabośc tej maszyny czego kolega nie raczył zauwazyć. Gówniane śruby spowodują większą niedokładnosc obróbki niż mały rozstaw prowadnic.
Dzięki za uwagi, mam nadzieje ze dyskusja sie rozwinie

[ Dodano: 2008-11-21, 09:17 ]
Piszesz niezrozumiale, jakbys mógł to wytłumacz to jeszcze raz.IrekN pisze:
Dodaje:
Jak się zastanwoie, to wózek Y limituje Ci swoją dolną krawędzią najwyższy obrabiany element (w zasadzie to jeszce Z i wrzeciono - ale nie o tym rozmawiamy), a skoro tak, to czy nie było by rozsądne przesunięcie dolnej prowadnicy na sam skraj wózka Y? Górną mozna by podnieść dodatkowym probilem nawet powyżej górnej krawędzi wózka, albo nawet wyprowadzić na jego _dach_, w końcu kto mówi że prowadnice muszą być w jednej osi - jest całkiem dużo maszyn z _rozsianymi_ prowadnicami. Zyskał być duży rozstaw prowadnic stosunkowo małym kosztem (przebudowy). Polecam.
?
<<kto mówi że prowadnice muszą być w jednej osi>> Mnie uczono że prowadnice mają osie równoległe znajdujące się na jednej płaszczyźnie. Więc jak moga byc w jednej osi??
<<powyżej górnej krawędzi wózka, albo nawet wyprowadzić na jego _dach>>
Z tym dachem nie łapie, maszyna to nie stodoła i nie ma dachu

Pisałem juz ze jak będzie za mało to jest przewidziane wymiarowo na dodanie trzeciej szyny fi16 podpartej na górze profilu, jednak to nie bedzie koniecznie mam nadzieje.