A2 -8040 RNR Motion
Podlaczenie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 19
Re: A2 -8040 RNR Motion
Szczerze mówiąc trochę jest to słabe ze ktoś kogoś wyzywa i reaguje agresja jeśli się czegoś nie wie, tym bardziej że jest to dział " podstawy ", pomijając wszelkie mentalne dramy, dzisiaj dopiero udało mi się znaleźć trochę czasu na to, i jest postep, ogólnie jeśli dobrze kojarzę to klid ? Dobrze mówił, zrobiłem podlaczenie
Falownik: RNR:
12V Out. -> 10V
10VIN. -> AVI
GND. -> ACM
I to dziala, tylko z tym że obroty ustawione w mach3 sa o jakieś 1000-2000 mniejsze niż na falowniku, i tak się zastanawiam czy jest możliwe że dzieje się tak przez to iż jest 12 podłączone do 10 ? Czy to już raczej też ustawienia w machu sa winne ?
A drugie Ale polega na tym że aby działało uruchamianie , wyłączanie i zmiana obrotów na wyższe i niższe musiałem ustawic falownik na PN04 ( source of runtime Commander with range : 01 Panel button control ), i aby to działało najpierw muszę kliknąć na falowniku RUN i dopiero potem mi dziala pełna kontrola z mach3.
Według opisu za RUN odpowiedzialny jest pin FWD ( External clokwise rotation input ), dlatego mam w głowie aby go podlaczyc do odpowiedniego out w płycie sterującej, tylko tak szczerze nie rozumiem jednej rzeczy, czy według schematu czasem ten FWD nie powinien być mostkowany z GND ?
Falownik: RNR:
12V Out. -> 10V
10VIN. -> AVI
GND. -> ACM
I to dziala, tylko z tym że obroty ustawione w mach3 sa o jakieś 1000-2000 mniejsze niż na falowniku, i tak się zastanawiam czy jest możliwe że dzieje się tak przez to iż jest 12 podłączone do 10 ? Czy to już raczej też ustawienia w machu sa winne ?
A drugie Ale polega na tym że aby działało uruchamianie , wyłączanie i zmiana obrotów na wyższe i niższe musiałem ustawic falownik na PN04 ( source of runtime Commander with range : 01 Panel button control ), i aby to działało najpierw muszę kliknąć na falowniku RUN i dopiero potem mi dziala pełna kontrola z mach3.
Według opisu za RUN odpowiedzialny jest pin FWD ( External clokwise rotation input ), dlatego mam w głowie aby go podlaczyc do odpowiedniego out w płycie sterującej, tylko tak szczerze nie rozumiem jednej rzeczy, czy według schematu czasem ten FWD nie powinien być mostkowany z GND ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Tego też nie rozumiesz...
Nikt tu nikogo nie wyzywa i nie reaguje agresją, bo ktoś czegoś nie wie.
Po prostu nerwy puszczają, kiedy się okazuje, że łatwiej byłoby nauczyć szympansa.
Dostałeś wszystkie potrzebne informacje, nawet schemat połączeń i nadal szukasz kwadratowych jaj i domagasz się, żeby Ci tłumaczyć to, co już kilka razy wytłumaczono...
-
Widocznie to ty masz szanowny Panie z czymś problem, najpewniej że sobą, ale jeśli sobie ze sobą nie radzisz to nie mieszaj w to innych, nie udzielaj się i nawet nie zaglądaj tu, tym bardziej że nikogo to nie obchodzi ani nie rusza, jedynie komu mogę współczuć takiej mentalności jaka masz ty to twojemu otoczeniu. Ewidentnie jeśli to co jest podane i sugerują się tym inni którzy się na tym znają a mimo wszystko były z tym komplikacje to oczyms świadczy, ale jeśli nie potrafisz tego zrozumieć to sobie odpusc bo szkoda i naszego czasu i twojego, choć i pewnie tego nie zrozumiesz, powiedziałbym to prościej, natomiast chciałbym zachować powagę dorosłej osoby a ty już zwyczajnie się nie udzielaj.tuxcnc pisze: ↑30 lis 2024, 18:10Tego też nie rozumiesz...
Nikt tu nikogo nie wyzywa i nie reaguje agresją, bo ktoś czegoś nie wie.
Po prostu nerwy puszczają, kiedy się okazuje, że łatwiej byłoby nauczyć szympansa.
Dostałeś wszystkie potrzebne informacje, nawet schemat połączeń i nadal szukasz kwadratowych jaj i domagasz się, żeby Ci tłumaczyć to, co już kilka razy wytłumaczono...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
tuxcnc pisze:Po prostu nerwy puszczają, kiedy się okazuje, że łatwiej byłoby nauczyć szympansa.
Ciężko się nie zgodzić, dlatego też lepiej się wycofać gdy kilka osób zaczyna pierd... podłącz tak albo....nie tak a na koniec...może.... jednak tak, gdy schematy, opisy, wszystko dostępne i zapodane.
Krak.
-
Dobrze wy byliście takimi orłami gdy się uczyliście że aż tak wszystko wiedzieliściecawboy pisze: ↑30 lis 2024, 19:02tuxcnc pisze:Po prostu nerwy puszczają, kiedy się okazuje, że łatwiej byłoby nauczyć szympansa.
Ciężko się nie zgodzić, dlatego też lepiej się wycofać gdy kilka osób zaczyna pierd... podłącz tak albo....nie tak a na koniec...może.... jednak tak, gdy schematy, opisy, wszystko dostępne i zapodane.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
TomaszW1 pisze:I to dziala, tylko z tym że obroty ustawione w mach3 sa o jakieś 1000-2000 mniejsze niż na falowniku, i tak się zastanawiam czy jest możliwe że dzieje się tak przez to iż jest 12 podłączone do 10 ? Czy to już raczej też ustawienia w machu sa winne ?
Nie mam macha ale to chyba w pulley możesz ustawić. Spróbuj tam coś zmienić i sprawdź efekty. Może uda ci się dobrać tak aby różnica nie była duża.
-
TomaszW1 pisze:Dobrze wy byliście takimi orłami gdy się uczyliście że aż tak wszystko wiedzieliście
Oczywiście, że nie, tylko nauka z podłączaniem, celowaniem na ślepo to nie nauka a proszenie się o problemy. Tu masz znowu przykład:
Serio? Czego durne próby i celowanie, bo może się uda nauczy?jasiekk7 pisze: Spróbuj tam coś zmienić i sprawdź efekty. Może uda ci się
W Pulley Setup ustawiasz tylko prędkość Min i Max, chyba że masz przełożenia na wrzecionie ale to inna bajka.
W machu masz kilka miejsc do ustawienia wrzeciona: Spindle Setup, Pulley Setup, no i Motor Tuning a na koniec jeszcze zostaje pytanie czy parametry w falowniku masz poprawne, bo że działa to nie znaczy że jest ok.

Tak serio to ja bym wrócił do miernika, podłącz się do płyty, zadaj max obroty, ma być 10V, połowa obrotów ma być 5V itd.
Krak.
-
cawboy pisze:Serio? Czego durne próby i celowanie, bo może się uda nauczy?
jprd to forum to już elektroda.
Tak, najwięcej nauczy się jak będzie sam próbował. Dogadajcie się z tuxem czy lepiej jak na forum dostaje odpowiedzi czy sam szuka rozwiązania.
-
jasiekk7 pisze:jprd to forum to już elektroda.
Czytając Ciebie bliżej do pudelka...
jasiekk7 pisze:Tak, najwięcej nauczy się jak będzie sam próbował
Jasne, klikając, podłączając na ślepo, świetne rady.
Krak.
-
cawboy pisze:Ciężko się nie zgodzić, dlatego też lepiej się wycofać gdy kilka osób zaczyna pierd
tuxcnc pisze:Jeśli jest zbyt tępy żeby zrozumieć, to niech zmieni hobby.
Nie przestanie mnie dziwić, po co wy się w ogóle odzywacie? Na elektrodę już nie wchodzą nowicjusze, żebyście się tam na nich pastwili? NIKT NIE MA OBOWIĄZKU ODPOWIADAĆ.
Jesteście 100% obrazem jak wygląda UR w polskich zakładach. Nie wiem czy to chamstwo wrodzone czy po prostu frustracja tak was zżera? Ale - uprzedzam - nie ciekawi mnie to.
- widzę, że obeznany.cawboy pisze:Czytając Ciebie bliżej do pudelka...