A2 -8040 RNR Motion
Podlaczenie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 13
Re: A2 -8040 RNR Motion
Ustaw PN4 na 1. Włącz na falowniku RUN i kręć potencjometrem (PN03 na 1). Na bank muszą zmieniać się obroty.
Jeżeli tak, to zamień PN3 na 2 i zmieniaj obroty w machu. Czy obroty się zmieniają?
Jak to ogarniemy to poszukamy sposobu na włączenie "RUN" ze sterowania (PN4 na 1)
Jeżeli tak, to zamień PN3 na 2 i zmieniaj obroty w machu. Czy obroty się zmieniają?
Jak to ogarniemy to poszukamy sposobu na włączenie "RUN" ze sterowania (PN4 na 1)
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 19
Ogólnie sprawdzałem każda z możliwości jeśli chodzi o PN03, od 1 do 7 i to z ustawionym PN04 na 1 i na 2, i na żadnym się nie zmieniały obroty jeśli chodzi o macha, jeśli chodzi o potencjometr PN03:1 czy klawisze na falowniku PN03:2, zmieniały się w momencie kiedy PN04 było ustawione na 1, gdy było ustawione na 2 już nie dregnelojasiekk7 pisze: ↑12 lis 2024, 21:03Ustaw PN4 na 1. Włącz na falowniku RUN i kręć potencjometrem (PN03 na 1). Na bank muszą zmieniać się obroty.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Wszystko czego potrzebujesz jest dokładnie opisane w instrukcji falownika.
Jedyny problem polega na tym, że niczego nie rozumiesz, więc próbujesz to uruchomić metodą prób i błędów.
Masz dwa wejścia cyfrowe oznaczone RUN i REV, oraz dwa wejścia analogowe, 5V_IN (suwak zewnętrznego potencjometru) oraz 5V_IN/10V_IN/0-20mA_IN. Pierwsze wejście analogowe, jak sama nazwa wskazuje, działa w zakresie 0-5V, drugie także 0-10V lub 0-20mA, ale trzeba je właściwie ustawić w parametrze P-ileśtam.
Także sposób uruchamiania trzeba ustawić w parametrze P-ilestam (inne ileśtam).
Jeżeli nadal nie rozumiesz, to zmień hobby, bo do tego się nie nadajesz.
-
TomaszW1 pisze:zmieniały się w momencie kiedy PN04 było ustawione na 1, gdy było ustawione na 2 już nie dregnelo
No i super. Czy kręcąc potencjometrem przy wyłączonym wrzecionie zmieniają się nastawy na wyświetlaczu? Powinny - jeżeli pokazuje zadaną częstotliwość. Dobrze byłoby tak ustawić falownik aby to było widoczne. Wtedy po zmienieniu P03 na 4 (sterowanie zewnętrzne) też powinniśmy widzieć zmiany przy zmienianiu obrotów z macha.
A jeszcze nie zapytałem, czy zmieniając obroty w machu włączasz wrzeciono (F5 chyba - już nie pamiętam?). Ewentualnie w MDI np "S200 M3". Bo samo kręcenie suwakiem przy wyłączonych obrotach to nic raczej nie zmienia.
-
Przy sterowaniu wrzecionem poprzez falownik, używając potencjometru wszystko się wyświetla czy to w górę czy w dół, przy zmianie obrotow na lewe i prawe pokazuje Zerowanie obrotow I nabieranie do wytyczonej ilości, w MDI używałem komend M3 S2000 ale to niczego nie zmieniało.jasiekk7 pisze: ↑13 lis 2024, 08:16TomaszW1 pisze:zmieniały się w momencie kiedy PN04 było ustawione na 1, gdy było ustawione na 2 już nie dregnelo
No i super. Czy kręcąc potencjometrem przy wyłączonym wrzecionie zmieniają się nastawy na wyświetlaczu? Powinny - jeżeli pokazuje zadaną częstotliwość. Dobrze byłoby tak ustawić falownik aby to było widoczne. Wtedy po zmienieniu P03 na 4 (sterowanie zewnętrzne) też powinniśmy widzieć zmiany przy zmienianiu obrotów z macha.
A jeszcze nie zapytałem, czy zmieniając obroty w machu włączasz wrzeciono (F5 chyba - już nie pamiętam?). Ewentualnie w MDI np "S200 M3". Bo samo kręcenie suwakiem przy wyłączonych obrotach to nic raczej nie zmienia.
-
Czy przy wyłączonym silniku (STOP) i kręceniu potencjometrem pokazuje ZADANE obroty (a raczej częstotliwość)? To jest istotne.
Bo jeżeli tak, to zmieniasz PN03 na 4.
I jeszcze ważne: czy przy zmienianiu obrotów zmienia ci się napięcie na wyjściu sterownika? Wcześniej pisałeś, że tak.
No i warto sprawdzić jakie masz obroty w"spindle pulley" ustawione.
I jeszcze ważne: czy przy zmienianiu obrotów zmienia ci się napięcie na wyjściu sterownika? Wcześniej pisałeś, że tak.
-
Dzisiaj usiądę do tego bo wczoraj niestety czasu brakło, natomiast na wyłączonym silniku, przy ustawionym sterowaniu potencjometrem (pn03: 1) falownik pokazuje ustawianie obrotow. Co do napięcia wcześniej owszem zmieniało się, ale dzisiaj jak do tego usiądę to sprawdzę jeszcze raz, a spindle pulley to jeśli dobrze rozumiem mam ustawione min. 0, max. 18 000( maks co mogę uzyskać na tym wrzecionie ) i ratio 1jasiekk7 pisze: ↑13 lis 2024, 09:24Czy przy wyłączonym silniku (STOP) i kręceniu potencjometrem pokazuje ZADANE obroty (a raczej częstotliwość)? To jest istotne.
-
Ty nigdzie nie siadaj, tylko przeczytaj instrukcję tyle razy, aż ją wreszcie zrozumiesz.
Może Ci się wydawać, że ja mam jakąś frajdę wyżywać się na kimś kto nie potrafi czegoś zrobić, ale jest zupełnie inaczej.
Mnie po prostu szlag trafia, kiedy ktoś zakłada kolejny wątek o tym, że ma wszystkie potrzebne informacje, ale zamiast z nich skorzystać, próbuje losowych ustawień w nadziei, że mu jakimś cudem zadziała...
Teoretycznie taki fuks jest możliwy, ale prawdopodobieństwo niewielkie.
Problem polega na tym, że falownik ustawiony w daną konfigurację przyjmuje sterowanie tylko z określonych źródeł, a inne są martwe.
Kiedy kupiłeś falownik, to zapewne był ustawiony na sterowanie z panelu (ustawienia oznaczone w instrukcji "default").
Teraz musisz ustawić inne źródło prędkości i inne źródło uruchamiania.
Mówiąc inaczej, to np. kiedy możesz uruchomić falownik przyciskiem na panelu, to go nie uruchomisz zwierając RUN do GND (i na odwrót).
Dopiero kiedy wszystko na falowniku ustawisz prawidłowo, to zadziała sterowanie z Mach czy innego sterownika.
Do tego czasu musisz się posłużyć innymi źródłami sygnałów (może być nawet bateryjka i dowolny przełącznik).
Czyli podsumowując, OSOBNO ustawiasz włączanie wrzeciona i OSOBNO regulację obrotów.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 6
Jasiek przewodzi, więc ja tylko sprostuje swojego posta.
Wyjścia z płytki muszą załączać przekaźniki, które będą następnie podawać sygnał GND z falownika na odpowiednie jego wejścia FWD oraz REV. Jakoś nie przyuważyłem tego poprzednim razem.
10V jest wejściem napięcia 10V z falownika. Teoretycznie bez podłączenia tego nie powinieneś mieć napięcia na AVI, znalazłem też, że przyjmuje do 13V więc można by podłączyć pod 12VOUT falownika
Wyjścia z płytki muszą załączać przekaźniki, które będą następnie podawać sygnał GND z falownika na odpowiednie jego wejścia FWD oraz REV. Jakoś nie przyuważyłem tego poprzednim razem.
10V jest wejściem napięcia 10V z falownika. Teoretycznie bez podłączenia tego nie powinieneś mieć napięcia na AVI, znalazłem też, że przyjmuje do 13V więc można by podłączyć pod 12VOUT falownika
No nie zupełnie się zgodzę, o ile manual falownika jest i w miarę przystępnie to podane o tyle do tej płytki ciężko znaleźć coś więcej jak wypowiedzi ludzi i obrazki.tuxcnc pisze: ↑14 lis 2024, 13:40Ty nigdzie nie siadaj, tylko przeczytaj instrukcję tyle razy, aż ją wreszcie zrozumiesz.
Może Ci się wydawać, że ja mam jakąś frajdę wyżywać się na kimś kto nie potrafi czegoś zrobić, ale jest zupełnie inaczej.
Mnie po prostu szlag trafia, kiedy ktoś zakłada kolejny wątek o tym, że ma wszystkie potrzebne informacje, ale zamiast z nich skorzystać, próbuje losowych ustawień w nadziei, że mu jakimś cudem zadziała...
Teoretycznie taki fuks jest możliwy, ale prawdopodobieństwo niewielkie.
Problem polega na tym, że falownik ustawiony w daną konfigurację przyjmuje sterowanie tylko z określonych źródeł, a inne są martwe.
Kiedy kupiłeś falownik, to zapewne był ustawiony na sterowanie z panelu (ustawienia oznaczone w instrukcji "default").
Teraz musisz ustawić inne źródło prędkości i inne źródło uruchamiania.
Mówiąc inaczej, to np. kiedy możesz uruchomić falownik przyciskiem na panelu, to go nie uruchomisz zwierając RUN do GND (i na odwrót).
Dopiero kiedy wszystko na falowniku ustawisz prawidłowo, to zadziała sterowanie z Mach czy innego sterownika.
Do tego czasu musisz się posłużyć innymi źródłami sygnałów (może być nawet bateryjka i dowolny przełącznik).
Czyli podsumowując, OSOBNO ustawiasz włączanie wrzeciona i OSOBNO regulację obrotów.
-
O tej płytce do Mach to faktycznie wiadomo tyle, że wszyscy psy na niej wieszają, ale problem polega na tym, że autor wątku próbuje uruchomić wszystko na raz, zamiast po kolei. Tym bardziej, jeśli płytka może być fabrycznie uszkodzona, to najpierw trzeba falownik skonfigurować do właściwego stanu, bo inaczej da się ustalić tylko tyle, że nie działa, ale nie wiadomo co i dlaczego...