Bo to co wrzucił Tux nie było rysunkiem tylko na lustro. Tam było i lustro i obrót (osie X i Y zamienione miejscami).
Twój jest wyłącznie na lustro (tylko "polaryzacja" osi X i Y, ale bez zamiany miejscami).
Oba rysunki są poprawne.
Bo to co wrzucił Tux nie było rysunkiem tylko na lustro. Tam było i lustro i obrót (osie X i Y zamienione miejscami).
Głowa mała
Bo to co wrzucił Tux nie było na Haasa
Dzielnie walczysz z chochołem, czyli próbujesz obalić teorię, której nikt oprócz Ciebie nie postawił...WZÓR pisze: ↑09 sie 2024, 16:23W instrukcji Haas ( bo na niej się opieram) jest napisane:
Ruch obrotowy jest używany do odwrócenia układu współrzędnych w danej płaszczyźnie.
A Ty mi piszesz , że osie X i Y są zamienione miejscami.
Pierwsze słyszę .....
U mnie w Haas jest tak :
.....
G68 X0 Y0 R90.
.....
na końcu programu odwołanie G69 i po sprawie - nikt nie bawi się osiami.
Mariusz.
A ja myślałem , że rozmawiamy o odbiciu lustrzanym i o obrocie układu współrzędnych. 🥴tuxcnc pisze: ↑09 sie 2024, 17:35Dzielnie walczysz z chochołem, czyli próbujesz obalić teorię, której nikt oprócz Ciebie nie postawił...WZÓR pisze: ↑09 sie 2024, 16:23W instrukcji Haas ( bo na niej się opieram) jest napisane:
Ruch obrotowy jest używany do odwrócenia układu współrzędnych w danej płaszczyźnie.
A Ty mi piszesz , że osie X i Y są zamienione miejscami.
Pierwsze słyszę .....
U mnie w Haas jest tak :
.....
G68 X0 Y0 R90.
.....
na końcu programu odwołanie G69 i po sprawie - nikt nie bawi się osiami.
Mariusz.
To jest dział "CNC podstawy" a nie "Haas", nikt tu nie rozmawia o konstrukcji maszyny tej marki, ani o jej możliwościach.
.....