Frezowanie w lustrzanym odbiciu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Re: Frezowanie w lustrzanym odbiciu
Znowu uparłeś się wyjść na idiotę, co akurat mi zwisa i powiewa, ale to że przy okazji wprowadzasz ludzi w błąd już nie.atom1477 pisze: ↑10 sie 2024, 11:49Tux nie wie o czym pisze. Nie wie na przykład że zamiana osi da poza lustrem również obrót o 90°.
Nie wie też że zmiana kombinacji kierunku osi i offsetu krańcówki nie pozwoli na zamianę miejscami osi X i Y. Do takiej zmiany trzeba by zmienić numery pinów.
Więc nie słuchaj go.
Ty masz lustro, ale nic nie wspominałeś o obrocie, a co za tym idzie na pewno nie masz osi X i Y zamienionych miejscami.
Masz tylko nieprawidłowy kierunek którejś z osi X albo Y. A jak go zmienić to już Ci pisałem.
Reszty możesz nie czytać, bo to nie do Ciebie.
Jeżeli mamy krańcówkę i ustawimy jej offset na zero, to zmieniając kierunek osi będziemy mieli wartości dodatnie albo w polu roboczym maszyny, albo poza polem roboczym maszyny. Jest to tak oczywiste, że nie wymaga tłumaczenia.
Dlatego w sterowaniu które nie umożliwia ustawienia dowolnego offsetu dowolnej krańcówki (np. GRBL) nie jest możliwe ustawienie dowolnego rogu pola roboczego jako zero maszynowe (dwa rogi tak, dwa rogi będą lustrzanym odbiciem).
W bardziej zaawansowanych sterowaniach dowolny róg pola roboczego można ustawić jako zero maszynowe, ale trzeba równocześnie przypisać osiom właściwe kierunki, a krańcówkom właściwe offsety.
Naprawdę napisałem już wszystko co było w tym temacie do powiedzenia i nie mam ochoty ani kolejny raz tłumaczyć tego samego, ani kopać się z osłem.
EOT
-
- Posty w temacie: 14
Na jakimś innym screenie co wcześniej znalazłem nazywało się to "neg".
Na Twoim chodzi o DirLowActive.
Oczywiście po zmianie będziesz też musiał zmienić ustawienia krańcówek oraz czujników do bazowania (o ile takie masz). Bez tej zmiany maszyna może pojechać na pozycję kolizyjną.
Na Twoim chodzi o DirLowActive.
Oczywiście po zmianie będziesz też musiał zmienić ustawienia krańcówek oraz czujników do bazowania (o ile takie masz). Bez tej zmiany maszyna może pojechać na pozycję kolizyjną.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
nie pomogło, zmieniałem, kombinowałem i nic, w drugiej zakładce MDI na tym mini rysunku ładnie pokrywa mi się, jak zeruję, oś X, nie wiem czy dobrze to określę z osią X w machu /mini układ współrzędnych w lewym dolnym rogu/, a Y ucieka gdzieś w dół
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
robię to w Aspire, zrobiłem lustro w programie i poszło, chociaż wiem, że tak nie powinno być, w niedalekiej przyszłości spróbuje jeszcze puścić program z solidcam'a, zobaczę
-
- Posty w temacie: 13
Tak się po prostu nie robi.
Jak się chce coś sprawdzić, to trzeba wyeliminować wszystko, co mogłoby mieć jakikolwiek ukryty wpływ na wynik.
Tutaj trzeba napisać g-kod z palca, w sumie to wystarczy jedna linia i zobaczyć gdzie pojedzie...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
A jak źle pojedzie , to co dalej ?
Ja tu widzę już 39 postów i dalej gość w opałach ..... , żaden fachowiec nie jest w stanie Jemu pomóc.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki