Na promieniu 15cm przy tym samym momencie siła będzie jakieś 3x mniejsza niż na 50mm stożka. Jeśli ząb koła stołu obrotowego ma wysokość 15mm (chyba taka była jego grubość) a obwód koła zebatego to około 30cm x 3.14= 100cm, to dla 120 zębów, powierzchnia ścinania zęba jest 8mm x 15mm, czyli około 120mm2. Jeśli się nie mylę, to nawet jeśli zęby są z plasteliny, to dopoki nie ścinam ze stożka naraz więcej niż 40mm2, to będę on de sejf sajd. Dla długości 100mm stożka , muszę ograniczyć zagłębienie do 0.4mm. Ale dobra uwaga Atom!
Dodane 1 minuta 14 sekundy:
Albo się znów kroplem i mogę ścinać 120x3, czyli 360mm2 i wtedy mogę zbierać nawet 3.6 mm naraz
Dodane 1 godzina 8 minuty 20 sekundy:
tristar0 pisze: ↑28 lip 2024, 18:15
forestgril pisze:Szkoła cierpliwości z Tobą
Ze niby co mając frez na iso 50 nie dasz rady zrobić w tulei stalowej stożka na stole obrotowym ? mam makie frezy fi 25 o długości 200mm i dają radę .
Dodane 2 minuty 49 sekundy:
tylko wszystko rozbija się o to czy jest sens robienia samemu wszystkiego ,dajesz do zrobienia tuleje i nie rozmyślasz całymi tygodniami .
Dam radę, c.b.d.o. Nie rozmyślam tygodniami, w tym czasie robiłem inne też rzeczy; np renowacja frezarki Heckert FU 400V (szlif klina osi x, y, wybranie szlamu chłodziwa z podstawy, odczyt na osY itp itd, czas ograniczony…).
Mam zlecać bez próbowania? A gdzie zabawa i nauka ?!

Spróbuje zrobić w 8-12h. Jak polegnę i zepsuje tuleje, to zapłacę, skoro mówisz, że za tysiaka zrobio