KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Re: KiCAD, EzCAD i CNC, czyli toolchain do wykonywania PCB

Post napisał: pitsa » 06 cze 2024, 13:45

Ja popycham sobie detal narzędziem na właściwą pozycję na stole. Puknąć parę razy w odpowiednie miejsca i to jest takie bazowanie detalu dopiero potem włączam zasys. Być może dziwne ale takie mam dziwne detale.
No i każdy sobie daje w końcu radę, wypracowuje najwygodniejszą metodę. ;-)

To do następnego ciekawego problemu. Bye. :-)

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Daniu » 06 cze 2024, 14:09

pitsa pisze:
06 cze 2024, 13:45

No i każdy sobie daje w końcu radę, wypracowuje najwygodniejszą metodę. ;-)
Otóż to.

Tylko po co gadanie że wszystko wokół jest debilne i zidiociałe robione przez ignorantów czy innych narcyzów, jak nie potrafimy sobie z czymś poradzić… 😀

Dodane 26 sekundy:
Oczywiście to nie do Ciebie, pitsa… 😀
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: tuxcnc » 06 cze 2024, 14:58

Ewidentnie zrobiliście sobie konkurs, kto bardziej nie rozumie o co chodzi, i kto napisze bardziej nie na temat...
Tutaj macie tutorial, jakich pełno w necie: https://www.kurokesu.com/main/2021/01/0 ... ber-laser/
Nie próbujcie tego naśladować, ale jest to doskonały opis problemów jakie tam występują.

A teraz wytłumaczenie dla tych, którzy wolą wiedzieć niż pieprzyć głupoty.
Plamka lasera ma określoną średnicę i aby wypalić powierzchnię trzeba jechać linia obok linii, na tyle blisko, aby kolejne przejście nachodziło na poprzednie, a przynajmniej stykało się z poprzednim.
Do tego służy funkcja Hatch, która jest czymś podobnym do zakreskowania wnętrza jakiejś figury.
Algorytm jest wyjątkowo prosty, obszar roboczy jest podzielony na pola, jedziemy wzdłuż linii i jeżeli przechodzimy z jednego pola na inne, to przełączamy stan lasera na przeciwny.
I to właśnie w tym tkwi cały problem, że algorytm rozpoznaje pola, a nie linie.
Jeżeli dana figura jest "otwarta" to Hatch ją zignoruje, bo w figurze "otwartej" nie da się określić jej pola.
EzCAD nie radzi sobie z grafiką wektorową importowaną z innych programów. Zwykle bezpośrednio po imporcie Hatch nie działa w ogóle, trzeba rysunek rozgrupować i wykonać jeszcze kilka operacji o dość przypadkowych wynikach.
Dzieją się prawdziwe cuda, albo EzCAD uparcie nie chce czegoś połączyć (obrys wygląda na zamknięty, ale nie jest i Hatch go ignoruje), albo łączy ze sobą sąsiednie obiekty, albo część obiektu znika i pozostaje po nim otwarta linia...
Ja bym Wam to pokazał, ale bardzo rzadko używam Windows i nie potrafię sobie poradzić ze zrzutem ekranu w Win 11...
Jak już do tego dojdę jak to robić, to wkleję kilka obrazków...

Daniu

Post napisał: Daniu » 06 cze 2024, 15:51

Obrazek

Czego nie rozumiesz? Dziwisz się że jak masz niepozamykane obiekty to hatch nie działa, albo jak jeden nachodzi na drugi to wychodzą babole. Obiekty mają mieć wspólny obrys. Jesli są nie połączone a nachodzą jeden na drugi to „miejsce wspólne” obiektów nie zostanie wypełnione. Tak jak prostokąty ze zdjęcia. W przypadku kółek to zewnętrzne zostanie wypełnione ale zostanie wycięty obszar z małego kółka. Chcąc wypełnić całość musiałbyś zaznaczyć tylko duże kółko.

LaserCut i RDworks mają chyba podobnie.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 cze 2024, 16:18

Już znalazłem.
Trzeba wcisnąć i przytrzymać ten klawisz z logo Windows i dopiero <prt sc>...
Tak na szybko zrobiłem taki bezsensowny projekt w KiCAD:
Obrazek
Umieściłem go na środku standardowego arkusza, czyli dość daleko od pozycji 0,0, która jest w lewym górnym rogu arkusza:
Obrazek
Z menu Plik/Rysuj wyeksportowałem kolejno do trzech formatów wektorowych - HPGL (plt), SVG i DXF:
Obrazek
W EzCAD HPGL nie otworzył się:
Obrazek
SVG otworzył się tak:
Obrazek
DXF otworzył się tak:
Obrazek
Wygląda całkiem dobrze, ale zwróćcie uwagę, że obrazek zaimportował się na środku obszaru roboczego znakowarki, czyli informacja o położeniu w KiCAD została utracona. To stąd wątek o ramce i punkcie 0,0 dokładnie w jej środku...
Niestety, po obrysowaniu prostokątem i użyciu funkcji Hatch, dostajemy taki kwiatek:
Obrazek
Jak pisałem wcześniej, obiekty są zgrupowane i EzCAD nie potrafi właściwie ustalić poszczególnych pól...
Musimy rozgrupować, ale to nie wystarczy, bo nadal Hatch zamaluje nam wszystko...
Trzeba wykonać Combine i Auto Connect, koniecznie we właściwej kolejności, bo inaczej dostaniemy takiego cudaka:
Obrazek
Jeżeli wszystko wykonamy we właściwej kolejności i układ gwiazd będzie nam sprzyjał, to otrzymamy to, co chcemy:
Obrazek

Tyle tylko, że nigdy nie twierdziłem, że się nie da, a jedynie że to droga przez mękę i mnóstwo okazji żeby się pomylić.
Tak to mniej więcej wygląda importowanie grafiki wektorowej do EzCAD...

Powyższe jest tylko wyjaśnieniem dlaczego w ogóle założyłem ten temat i dlaczego na początku pisałem coś innego niż później.
Bo później Kamar napisał, że EzCAD świetnie radzi sobie z importem g-kodów, co okazało się prawdą i rozwiązało wszystkie powyższe problemy.
Projekt należy z KiCAD wyeksportować do Gerbera, obrobić właściwie automatycznie we FlatCAM i dopiero otrzymany g-kod importować do EzCAD.

I naprawdę nie mam ochoty na kretyńskie dyskusje z debilami, którzy wiedzą lepiej ode mnie, co widziałem na własne oczy...

Daniu

Post napisał: Daniu » 06 cze 2024, 19:52

Nawet psychiatra nie pomoże..

Dodane 1 godzina 35 minuty 39 sekundy:
napiszę dla innych bo ignorant 😀 woli na około przerzucić przez kilka programów przy okazji wszystkich zwyzywać..

Jak widać najwyraźniej KiCad dxf-a exportuje krzywą w odcinkach. Pewnie jeden program połączy je z automatu inny zostawi decyzję obsługującemu. Zaznaczenie wszystkiego i kliknięcie dwoch przycisków załatwia sprawę. Jak widać dla niektórych to za dużo, lepiej pomarudzić..

Wczytywanie dxf-a może być z zachowaniem pozycji
(Wystarczy podczas wczytywania pliku odznaczyć)
Obrazek

Jednak w przypadku znakowarki która z natury ma pozycję 0,0 na środku jest to bez sensu. Pewnie dlatego że neutralna pozycja galva jest właśnie środek, nie wiem.

Plik się wczyta zgodnie z projektem i co z tego jak będzie poza obszarem pracy znakowarki.
Ale można pomarudzić…

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 cze 2024, 20:11

Daniu pisze:
06 cze 2024, 19:52
Wczytywanie dxf-a może być z zachowaniem pozycji
(...)
Jednak w przypadku znakowarki która z natury ma pozycję 0,0 na środku jest to bez sensu. Pewnie dlatego że neutralna pozycja galva jest właśnie środek, nie wiem.

Plik się wczyta zgodnie z projektem i co z tego jak będzie poza obszarem pracy znakowarki.
Czyżbyś zaczął coś rozumieć?

Daniu

Post napisał: Daniu » 06 cze 2024, 20:21

Możesz jaśniej?

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 06 cze 2024, 20:53

Daniu pisze:
06 cze 2024, 20:21
Możesz jaśniej?
Oprócz rzeczy oczywistej, że znakowarka nie pracuje poza swoim obszarem roboczym (wychylenie luster w głowicy galvo jest ograniczone), to jeszcze obiektyw ma dystorsję, czyli zniekształca obraz, najmniej na środku, a najbardziej na brzegach.
Ta dystorsja jest tak duża, że w EzCAD jest jej programowa korekcja, która działa tak sobie, ale tutaj akurat trudno wymagać więcej...
Tak więc środek płytki (punkt 0,0 układu współrzędnych) powinien wypadać w środku pola roboczego.
Jest jeszcze jedna magiczna właściwość takiego ustawienia, polegająca na tym, że przy odbiciach czy obrotach, projekt nie wychodzi poza pole robocze.
Aczkolwiek we FlatCAM można sobie projekt dowolnie przesuwać, a eksport obu plików (obrysy i wiercenia) wykonuje się równocześnie (więc zachowuje się zgodność współrzędnych), ale po jasną cholerę komplikować sobie życie i stwarzać okazję do popełnienia błędu, kiedy można rysować na właściwym miejscu już w KiCAD?
I to stąd na początku wątku pisałem o templatce z ramką arkusza i zaleceniu wykonywania kwadratowej ramki EdgeCut o wielkości pola roboczego znakowarki.
Wszystko powyższe nie jest obowiązkowe, bez tego też można sobie poradzić, ale znakomicie ułatwia to wykonanie projektu i ogranicza ilość okazji do popełnienia błędu.

I jeszcze na chwilę wracając do importu grafiki wektorowej, to nie mam ambicji odtwarzania wszystkich błędów jakie EzCAD popełniał, ale było ich całkiem sporo. Kiedyś na przykład miałem taki przypadek, że po eksporcie obrysów z FlatCAM (nie pamiętam już jaki to był format, ale na pewno nie g-kod), EzCAD nie widział prawidłowo prostokątnych pól lutowniczych. Okrągłe czy owalne rozpoznawał prawidłowo, ale wystarczył jeden prostokątny pad, żeby całą robotę spieprzył, bo Hatch głupiał..
Naprawdę nie warto bronić tego programu za wszelką cenę, ignorując oczywiste fakty.
Jakoś on działa i jakoś da się go używać, ale dopóki nie zdobędzie się potrzebnego doświadczenia, to można osiwieć...

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiekk7 » 06 cze 2024, 20:53

tuxcnc pisze:Trzeba wcisnąć i przytrzymać ten klawisz z logo Windows i dopiero <prt sc>..

Drugi (i wygodniejszy) skrót to shift+windows+s
I zaznaczasz na ekranie wycinek który chcesz skopiować do schowka, nie cały ekran.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”