Przed chwilą zrobiłęm mały pierwszy upgrade tokarki...położyłem na skrzynce czesc mojego obciązenia z siłowni 50 kg...i kurde powiem wam że jakby powierzchnia jeszcze minimalnie lepsza...

Promocja
front247 pisze:No ja zamówiłem ten: https://pl.aliexpress.com/item/40003292 ... pt=glo2pol , mówisz że badziew?
Cóż, czysta fizyka... podobnie jak większy ciężar na gimnastycznym Atlasie trudniej wprawić w szybki ruch, tak większą masę obrabiarki (lub jej części) w drgania...front247 pisze:ożyłem na skrzynce czesc mojego obciązenia z siłowni 50 kg...i kurde powiem wam że jakby powierzchnia jeszcze minimalnie lepsza...Podejrzewam ze z biegiem czasu zrobie pod nią jakiś stolik tak ze 400 kg
W pierwszy dzien nawet jej nie przykreciłem do stołu ...potem jak przykreciłem od razu poprawa..wiec o tej stabilności i wadze to nie mit ..musi byc ciezko i stabilnie
.
front247 pisze:Jeszcze mam taki problem że szukam kła obrotowego ale takiego żeby mozna było podtrzymać przy toczeniu rury między 25 - 50 mm , szukam wszędzie i nie moge znależć największa średnica u podstawy stożka to 30 mm
Dużo zapłacisz za te z wymiennymi końcówkami. Ja jednego taniego kła rozebrałem - znaczy wybiłem kieł i dorobiłem wszelkie potrzebne mi nietypowe końcówki. I teraz jak trzeba to je przekładam zamiast oryginalnego. Więc sobie wytocz końcówki jakie chcesz, a z drugiej strony średnica jak oryginalny kieł pod łożyska i po temacie.
rc36 pisze:Co do podpierania rur i innych ciężkich przypadków, to ja dorobiłem sobie wrzeciono z zabierakiem pod uchwyt 125 zakładane na konik,
rc36 pisze:dorobiłem sobie wrzeciono z zabierakiem pod uchwyt 125 zakładane na konik,