Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: Rafalgl » 30 kwie 2023, 22:37

Budowa pneumatyki:Obrazek
Na dole znajdą się 4 przyłącza ogólnego przeznaczenia (psikacz, narzędzia pneumatyczne itd.). Myślę nad zastápieniem reduktorów zaworami dławiąco-zwrotnymi, co o tym myślicie?

Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 01 maja 2023, 10:43

Mała zmiana założeń - by znów nie plątać się w kablach i przewodach, rurka wirowa zostanie połączona z dyszą mgły olejowej. Takie rozwiązania są z tego co widziałem powszechnie stosowane. Montaż też będzie łatwy i przyjemny; potrzebny tu będzie jedynie zawór zwrotny z obustronnym gwintem zewnętrznym 1/4, aby rurka nie zasysała oleju, gdy powietrze zostaje odcięte.
Obrazek
Tym sposobem ograniczę reduktory do 2 - jeden doprowadzający powietrze do mieszalnika oraz jeden podnoszący ciśnienie w zbiorniku oleju. Przyszedł właśnie swoją drogą z chin ładny zbiorniczek na olej, niestety okazało się, że nie jest on hermetyczny, więc nadaje się co najwyżej do systemu z eżektorem. Zastosuję więc chyba jako zbiornik oleju obudowę filtra wodnego do fontann.

Dodane 30 minuty 45 sekundy:
Czy ktoś tutaj używał laserowych przyrządów do ustawiania geometrii? Widziałem gdzieś taki system, montowało się na wózkach jakieś lasery, zwierciadła (jak w geodezji) i ustawiało kąty proste. Wiem, że to bardzo precyzyjne metody, może łatwiej będzie mi zniwelować te drobne odchyłki takimi metodami, niż kątownikami i czujnikiem, no i szybciej bo nie będzie trzeba jezdzić od końca do końca osi za każdym przesunięciem o jedną setną mm. Może ktoś polecić taki zestaw laserowy do ustawiania osi we frezarce bramowej?
Kto pyta, nie błądzi.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Post napisał: atom1477 » 01 maja 2023, 11:31

Po co chcesz niwelować drobne odchyłki? Przecież nie potrzebujesz dużej precyzji.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Steryd » 01 maja 2023, 11:45

Jak Cię stać, to czemu nie. Zestaw interferometru renishawa z softem i laptopem i podstawową optyką to jedynie 300tys.
Etalon z samonaprowadzaniem jakieś 2-3 mln, ale to już robi volumetric. Jak to sobie sprawisz, to możesz robić interesy z pratt&whitney.
Ceny mogą być nieaktualne.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 01 maja 2023, 22:45

Serio aż tyle sobie życzą za laser i kilka lusterek :) ?? To nie kumam po co ktoś, kogo stać na takie urządzenie, budował amatorską frezarkę, zamiast kupić za te pieniądze nowe centrum obróbcze 5 osiowe :lol:

Chcę zniwelować, tylko nie wiem jak się do tego zabrać. Np. taki stół... Skąd mam wiedzieć, czy krzywo przykręcony jest stół do wózków, czy osie są pod kątem? Albo wrzeciono - jak mam je ustawić idealnie w osi Z, jeśli jedna połowa stołu jest przechylona w jedną strone, druga w drugą. No i jak mam je ustawić jednocześnie aby zgrywało się w dwóch płaszczyznach jednym czujnikiem? Tak serio, to rozważam zakup lepszego stołu na zamówienie, może jak będzie to równy, splanowany monolit, to łatwiej się go ustawi. Chciałbym mieć stół bez tych płaskowników na wózkach, rozważam natomiast podłożenie płaskowników pod prowadnice osi Y, albo nawet większej płyty 600x240x20 z podfrezowaniem na śrubę oraz gwintami pod prowadnice i bloki łożyskowe. Boję się planować ten chiński stół, bo potem już nie będę mógł nic poprawić, przecież tam mało co można zebrać, max 0,3mm. Zbiorę więcej, to się zacznie wyginać.
Ostatnio zmieniony 01 maja 2023, 23:08 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Steryd » 01 maja 2023, 23:06

Po prostu po raz kolejny pokazujesz, że nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 01 maja 2023, 23:30

Nie wiem o czym mowie? A Ty wiesz, że aby np. ustawić oś Y, muszę do tego zdemontować cały stół, który jest przykręcany od spodu? A wiesz, że ta maszyna waży z 90kg? Wiesz, że mój stół składa się w sumie z 5 elementów? 2 płyty górne i 3 płaskowniki, po jednym na pare wózków plus jeden na nakrętkę sruby kulowej? I teraz wyobraź sobie, że jeden element z tych 5 jest krzywo dokrecony i już nie da sie ustawić idealnie. Ale Ty oczywiście wiesz lepiej jak złożyłem swoja maszynę. Ten stół po prostu jest do kitu i tyle, wstrzymuje mnie. Już lepszy i masywniejszy był w 3018 i był w jednym fragmencie, co ważne. Zetka to drugie źródło problemów. A konkretnie jej mocowanie. Jak nie wiesz o czym mówię, to wyobraź sobie że te 6 kątowników które trzymają oś Z, mają po 2 mm luzu gdy je odkręcisz od osi X. Gdy je odkręcisz od osi Z - zsuną się. A raczej zsunie się cała oś, a wrzeciono je*nie o stół. Teraz spróbuj tak ustawić te 6 kątowników, by oś była w obu płaszczyznach prostopadła do KRZYWEGO stołu, gdy po ich odkręceniu jedną ręką musisz podtrzymywać wrzeciono, żeby nie zjechało, drugą ustawiać oś i kręcić nią, jednocześnie obserwując czujnik. Albo odkręcać je pojedynczo i przesówać po pół mm. na czuja, mierząc oś za każdą korektą. Jak Ci się to uda, to gratuluję, ustawiłeś wrzeciono idealnie prostopadle do stołu w osi X. Tylko szkoda, że w między czasie uciekło Ci w osi Y, bo przecież kątowniki dokręcałeś w powietrzu, podtrzymując ręką, inaczej by wszystko zjechało i przyrąbało w stół. Nie wspomne już o tym, że śruby zmieniałem i rozwiercałem kilkukrotnie, bo te kątowniki są tak wspaniałe, że jak jedną śrubę odkręcisz do połowy, to zablokuje ona drugą. Serio, to Ty nie wiesz o czym mówisz, a ja dziwię się że muszę to tłumaczyć, jakby naprawdę ciężko było sobie wyobrazić jak może wyglądać takie ustawianie ważącej 10kg osi kątownikami...
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 02 maja 2023, 02:52

No więc tak wstępnie wygląda nowy stół mojego projektu. Co o nim sądzicie? Czy jest on wykonany zgodnie ze sztuką? Rowki mają 10mm. I raczej zlecę frezowanie firmie zewnętrznej.
Obrazek
Obrazek
Jeszcze nie zaprojektowałem otworów na rozdzielacz systemu smarowania i baz pod wózki. Tylko jeśli wózki i stół będą idealne, jakiekolwiek ustawianie osi Y względem X ma sens. Inaczej zawsze albo prowadnice będą prosto a stół krzywo, albo na odwrót a poprawianie tego przy dolnym mocowaniu, czyli każdorazowe podnoszenie maszyny, po każdym pomiarze, będzie istną katorgą.
Kto pyta, nie błądzi.

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20

Post napisał: WP Kamil » 02 maja 2023, 08:21

Rafalgl pisze:
01 maja 2023, 23:30
Nie wiem o czym mowie? A Ty wiesz, że aby np...
A wiesz, że takie przemyślenia to należało poczynić przed przystąpieniem do montażu?
A wiesz, że tu na forum i na YT, o ustawieniu geometrii napisano i powiedziano już naprawdę wszystko?

A że do Ciebie to dopiero dotarło pokazuje jakim jesteś ignorantem.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Post napisał: atom1477 » 02 maja 2023, 19:52

Rafalgl pisze:
Nie wiem o czym mowie?
A no nie wiesz.
Bo tam nie chodzi o lusterka.
Do ustawienia kątów nie wystarczy mieć lasery i lusterka.
Lusterkami można co najwyżej zmierzyć przekaszanie się stołu przy zmianie kierunku ruchu (albo przy ręcznym popychaniu stołu).
Ale do zmierzenia/skalibrowania kąta 90° trzeba o wiele więcej niż lusterka.
Żeby nie było: ja też nie wiem jak to zrobić. Ale wiem przynajmniej że to nie jest trywialne.
Rafalgl pisze:
To nie kumam po co ktoś, kogo stać na takie urządzenie, budował amatorską frezarkę, zamiast kupić za te pieniądze nowe centrum obróbcze 5 osiowe
Ja też nie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”