Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 22
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
ładnie wykonane URZĄDZENIE MECHANICZNE I ELEKTRONICZNE ,można powiedzieć ROBOTA FABRYCZNA ,spełni swoje zadanie bez problemu ,wydaje się ,że Autor pomysłu wie do czego ma służyć i NIE JEST TO ZABAWKA .MASZYNA i może zrobić krzywdę przy nieumiejętnej obsłudze ,za czasów prl byłoby to marzenie i jest STO RAZY LEPIEJ NIŻ KORBKI I POKRĘTEŁKA ZE SKALĄ to przeszłość ,tylko w tym kierunku i nie mam zamiaru tu cukrować i słodzić .
Autor pomysłu starał się pokazać jak powinny być zrobione zabezpieczenia w tego typu MASZYNACH i innych .
Straty cieplne zawsze i wszędzie są wszystko zależy od sprawności urządzenia .
Autor pomysłu starał się pokazać jak powinny być zrobione zabezpieczenia w tego typu MASZYNACH i innych .
Straty cieplne zawsze i wszędzie są wszystko zależy od sprawności urządzenia .
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
autor rozpaczliwie dopasowywał kupione elementy niczym puzle w nadziei że zobaczy obrazek ze sterowaniem a nie pokazywał jakieś wzory do powinności. A za czasów PRL miałeś samochodziki "zdalnie sterowane" pociąganiem drutu. A za Mieszka I w jaskiniach i ziemiankach praojce się parzyli. Ogniem rzeczjasna.bas01 pisze:Autor pomysłu starał się pokazać jak powinny być zrobione zabezpieczenia w tego typu MASZYNACH i innych
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 22
to nie jest tak do końca z tym chłodzeniem ,pewną temperaturę wrzeciono musi mieć ,[jak silnik w samochodzie 80*],miałem kiedyś frezarkę przeznaczoną do celów wojskowych METABO ,przez pierwsze kilka minut robiła normalny hałas [nieco ciszej niż wrzeciona chińskie ] ,ale i tak była cichsza ,precyzyjne wyważenie wirnika ,ale dopiero po kilku minutach jałowej pracy stawała się BARDZO CICHUTKA ,chodzi oto ,że zastosowano w niej super łożyska [każda kulka jest mierzona do mikrona zanim włożyli ją do koszyka łożyska,obecnie nikt tego nie robi w produkcji seryjnej komercyjnej tym bardziej masowej produkcji chińskiej ,jest tolerancion przykładowo +/-5 mikronów dla kulek i będzie ok tak uważa chinol i ma się rozwalić po 500 h pracy i kup nową ,tak jest ?przyśpieszone starzenie,normalna sprawa ] ,łożyska miały kulki CERAMICZNE proszę Panów A DLA TEGO TYPU RZECZY obroty mogłyby być dwa razy większe i łożysko zastosowane w Metabo wzięłoby to na miętko .Łożyska ceramiczne wytrzymują obroty niebagatelne 200.000 obr/minutę i oto właśnie w precyzji chyba chodzi 
Dodane 1 minuta 10 sekundy:
tak qqaz*

Dodane 1 minuta 10 sekundy:
tak qqaz*
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
qqaz pisze: Trybologia uzwojeń?
cos w ten desen hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Pochwalcie się koledzy, jak rozwiązaliście u siebie chłodzenie frezu. Chłodzicie powietrzem, cieczą, mgłą olejową? Jaki system, pompa? kompresor, czy siła grawitacji? Co z tego będzie najlepsze do warunków domowych? Mam w domu kompresor 240l/min, 24l pojemności. Ciśnienie max 10 bar. Myślę czy go nie użyć. Celuję dokładnie coś takiego: https://a llegro.pl/oferta/chlodzenia-mgla-olejowa-dysza-rurka-system-zestaw-13425871033 Jedynie obawiam się jak spisze się taki system w pokoju w którym jem, śpię i spędzam cały dzień (mieszkam w kawalerce 24m2
).

Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 99
Jeśli w tym samym pokoju żyjesz, to ja bym robił na sucho, możesz co najwyżej samym powietrzem wiać, żeby się szybciej wiórów pozbyć.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Ojoj taka sprężarka w domu się ani trochę nie sprawdzi , sąsiedzi cię zabija - testowane w starym budownictwie gdzie ściany mają po 60cm - niestety góra dół wszystko słyszą, zresztą wiesz bo pewnie słyszysz co oglądają w tv.... Jak coś to musisz ją wygluszyć , zrób jej szafę wygłuszona matami i nie zapomnij o wentylatorze, ja osobiście chlodze chłodziwem , powietrzem wrzeciono , mgle mam zainstalowaną ale ani razu jej nie używałem. Powietrze i tak będzie ci potrzebne bo chłodziwo nie zawsze daje rady wypłukać wóry , szczególnie przy mocnym frezowaniu. Jak zbudujesz ładna zabudowę to będziesz używał chłodziwa , inaczej będziesz miał całe mieszkanie w wiórach i skoro masz frezarkę w domu to przyzwyczai się że będziesz przemysłowo pachniał 

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
To tak można bez chłodzenia? Skoro tak, to przemyśle temat na spokojnie. Płytka aluminiowa grubość 20mm na nową Z-kę. Dla porównania.
może dziś zrobię jej uroczyste przecięcie. To będzie próba generalna, póki nie mam krańcówek podpiętych nie chce nic skomplikowanego.

Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
aparatura frankensteina
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign