Zakup podzielnicy ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: Zakup podzielnicy ?
Nie liczysz kąta, tylko podział.
Masz dane przelozenie podzielnicy- niech będzie to 90:1, czyli 90 obrotów korbką daje jeden obrót przedmiotu. I teraz dla najprostszego przypadku podział obrotu na 90 części. Uzyskujesz za kazdym razem obracając korbką o 1. Jak chcesz np. 60, to musisz podzielić sobie przełożenie (bo tyle masz obrotów korbką) przez ten wymagany podział i masz 1 całych ≈ i 30/90, czyli 1/2 obrotu. Rozszerzasz mianownik do posiadanej liczby dziurek na tarczy, czyli załóżmy 44. Wychodzi Ci, że musisz za kazdym razem przekręcić się o jeden obrot i 22 dziurki, to prosta arytmetyka. I zawsze Ci się zamknie. Bez dokładania dziurek, które Ci wychodzi z liczenia przez kąt.
(Edyta, bo oczywiście przekręciłem ułamek)
Masz dane przelozenie podzielnicy- niech będzie to 90:1, czyli 90 obrotów korbką daje jeden obrót przedmiotu. I teraz dla najprostszego przypadku podział obrotu na 90 części. Uzyskujesz za kazdym razem obracając korbką o 1. Jak chcesz np. 60, to musisz podzielić sobie przełożenie (bo tyle masz obrotów korbką) przez ten wymagany podział i masz 1 całych ≈ i 30/90, czyli 1/2 obrotu. Rozszerzasz mianownik do posiadanej liczby dziurek na tarczy, czyli załóżmy 44. Wychodzi Ci, że musisz za kazdym razem przekręcić się o jeden obrot i 22 dziurki, to prosta arytmetyka. I zawsze Ci się zamknie. Bez dokładania dziurek, które Ci wychodzi z liczenia przez kąt.
(Edyta, bo oczywiście przekręciłem ułamek)
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2021, 16:34 przez Steryd, łącznie zmieniany 1 raz.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
O widzisz, a ja zupełnie innym tokiem poszedłem.
Przykłady które podałeś są proste bo przesunięcia to liczby całkowite 4* i 6*, a z jakiej tarczki byś skorzystał gdy przesunięcie nie jest liczbą całkowitą i np. dla podziału 67 wynosi w przybliżeniu 5,37* ?
Przykłady które podałeś są proste bo przesunięcia to liczby całkowite 4* i 6*, a z jakiej tarczki byś skorzystał gdy przesunięcie nie jest liczbą całkowitą i np. dla podziału 67 wynosi w przybliżeniu 5,37* ?
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
No to liczymy- 90/ 67 czyli 1 i 23/ 67. No niestety 67 to liczba bierwsza, więc jest kiszka jesli chodzi o skracanie ułamka, więc faktycznie przyda się tarczka 67 dziurek.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Kup sobie Poradnik Frezera Eugeniusza Górskiego.amator7 pisze: ↑19 wrz 2021, 16:07WZÓR pisze:Przeglądałeś tabelę , którą wyżej zapodałem?
Robisz obrót co 26 otworków na tarczce gdzie liczba otworów w okręgu wynosi 39
Tak przeglądałem, ale według mnie obrót o 40 otworków na tarczy 63 daje większą dokładność,
niż to co podaje tabela.
Jak już coś kupię to sobie poeksperymentuję i zobaczę jak to będzie wychodziło.
Dzięki ogółowi wypowiedzi w tym temacie wiem już co nieco, bo wcześniej jako że nie miałem z tym zagadnieniem nic do czynienia to i nic nie wiedziałem.Steryd pisze:nie rozumiesz jaka jest roznica między podziałem a przesunięciem.
A nie jest tak że aby dokonać podziału to najpierw należy ustalić to właściwe przesunięcie?
Wydaje mi się że wiem co masz na myśli, ale jeśli podzielnica ma inne przełożenie niż to co podaje wcześniej zamieszczona tu tabelka, albo posiadamy tarczki o innej ilości otworów niż ona uwzględnia to i tak sami musimy obliczyć przesunięcie dzieląc 360* przez ilość zębów (podziałów) a następnie dopasować to przesunięcie do przełożenia podzielnicy i tarczki z otworkami która będzie zapewniała największą dokładność.
Znajdziesz tam dział o podzielnicach.
Jest w nim wiele wzorów i tabel , które pomogą Tobie w tym zagadnieniu.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Steryd pisze:przyda się tarczka 67 dziurek.
Z moich obliczeń wynika że można skorzystać z tarczki 49 otworków i będzie bardzo blisko.
jedna działka na tarczy 49 przy przełożeniu 90:1 wynosi w przybliżeniu 0,081*
przesunięcie mamy 5,37* więc robimy jeden pełny obrót 4* oraz 17 otworków x 0,081* = 1,377* co daje nam prawie idealny podział 5,377*
I okazuje się że nie ma co korygować otworków bo wcześniej zrobiłem działania na bardziej zaokrąglonych liczbach.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Upadłeś się na tej podzielnicy o przełożeniu 90:1amator7 pisze: ↑19 wrz 2021, 16:55Steryd pisze:przyda się tarczka 67 dziurek.
Z moich obliczeń wynika że można skorzystać z tarczki 49 otworków i będzie bardzo blisko.
jedna działka na tarczy 49 przy przełożeniu 90:1 wynosi w przybliżeniu 0,081*
przesunięcie mamy 5,37* więc robimy jeden pełny obrót 4* oraz 17 otworków x 0,081* = 1,377* co daje nam prawie idealny podział 5,377*
I okazuje się że nie ma co korygować otworków bo wcześniej zrobiłem działania na bardziej zaokrąglonych liczbach.
..... ,. dlaczego nie idziesz w kierunku podzielnicy o przełożeniu 40:1
W tym wypadku i ten przykład podziału ( 67) jest genialnie prosty.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
WZÓR pisze:Upadłeś się na tej podzielnicy o przełożeniu 90:1
Co prawda nie znam się na tym, ale coś mi podpowiada że taka właśnie będzie dawała większą ilość kombinacji.
To akurat trzeba by sprawdzić empirycznie, ale trzeba by się trochę nakręcić tym ustrojstwem aby do tego doszło.Steryd pisze:Przy założeniu, że będziesz robił na jedno przejscie, bo jak nie, to po ilu obrotach zgolisz zęby?
Poza tym nie będę robił jakichś większych modułów, to na raz chyba wyda.
W przypadku tych 67 zębów to moduł powinien być 0,6 ale ja mam frezy 0,5 i ciekawe co z tego wyjdzie

Jeśli nie wyjdzie to zmodyfikuję trochę przełożenie.
Następny ma być 1,25 to chyba też na raz przejdzie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
amator7 pisze:Następny ma być 1,25 to chyba też na raz przejdzie.
Bez problemu.
-
A tu znalazłem z dostawą z niemiec w ciągu 7 dni i nawet tańszą.
To chyba to samo będzie?
https://pl.aliexpress.com/item/10050028 ... 4104%22%7D
To chyba to samo będzie?
https://pl.aliexpress.com/item/10050028 ... 4104%22%7D