Waga szalkowa
Zasada działanie wagi szalkowej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Re: Waga szalkowa
Żarty żartami, ale wszedłem w Google i nie można znaleźć odpowiedzi na przedmiotowe pytanie.
Jest tylko pieprzenie głupot że ciężary się równoważą, co jest oczywistą nieprawdą, bo waga idealnie zrównoważona przyjęła by dowolne położenie i raczej nie pokazywała zera na skali.
Jak pisałem istotą działania wagi szalkowej jest podparcie belki powyżej środka ciężkości, co skutkuje tym że sam mechanizm nie jest zrównoważony i działa w nim siła wypadkowa ustawiająca wskazówkę na zerze skali.
Krótko mówiąc, dobrze wykonana waga szalkowa jest wahadłem i ma jedno położenie równowagi.
W praktyce wygląda to tak :

Widać trzy regulowane ciężarki, dwa na końcach ramion, służące do wyważenia szalek i trzeci powyżej wskazówki, stanowiący najwyższy element konstrukcji.
Przesuwając środkowy ciężarek w górę, przesuwamy także środek ciężkości bliżej punktu podparcia i czułość wagi rośnie. jeśli przesadzimy i środek ciężkości znajdzie się w punkcie podparcia, to taka waga będzie miała wiele położeń równowagi. Jadąc jeszcze dalej przesuniemy środek ciężkości powyżej punktu podparcia uzyskując stan równowagi chwiejnej czego już tłumaczyć nie będę.
I to tyle na ten temat, jak ktoś nie zrozumiał, to pewnie już tak pozostanie ...
Jest tylko pieprzenie głupot że ciężary się równoważą, co jest oczywistą nieprawdą, bo waga idealnie zrównoważona przyjęła by dowolne położenie i raczej nie pokazywała zera na skali.
Jak pisałem istotą działania wagi szalkowej jest podparcie belki powyżej środka ciężkości, co skutkuje tym że sam mechanizm nie jest zrównoważony i działa w nim siła wypadkowa ustawiająca wskazówkę na zerze skali.
Krótko mówiąc, dobrze wykonana waga szalkowa jest wahadłem i ma jedno położenie równowagi.
W praktyce wygląda to tak :

Widać trzy regulowane ciężarki, dwa na końcach ramion, służące do wyważenia szalek i trzeci powyżej wskazówki, stanowiący najwyższy element konstrukcji.
Przesuwając środkowy ciężarek w górę, przesuwamy także środek ciężkości bliżej punktu podparcia i czułość wagi rośnie. jeśli przesadzimy i środek ciężkości znajdzie się w punkcie podparcia, to taka waga będzie miała wiele położeń równowagi. Jadąc jeszcze dalej przesuniemy środek ciężkości powyżej punktu podparcia uzyskując stan równowagi chwiejnej czego już tłumaczyć nie będę.
I to tyle na ten temat, jak ktoś nie zrozumiał, to pewnie już tak pozostanie ...
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Oczywiście sprawdziłem w googlach przed zadaniem pytania, inaczej byłoby za łatwo

Mówisz środek ciężkości? Ale czego? Całego układu? Ten leży gdzieś na wysokościodważników.
Przyznaję, że jesteś blisko.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
A mówiłem, żeby sobie wektory rozrysować 
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Siła jest w założeniu, coś musi wyprowadzić wagę z równowagi.
Interesuje nas tylko bryła sztywna, czyli ramiona i wskazówka. Ponieważ środek ciężkości jest poniżej punktu podparcia, to jakiekolwiek odchylenie od poziomu, powoduje jego podniesienie, a więc zwiększenie energii potencjalnej.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
No co ty tutaj jakieś łuki rysujesz i strzały amora?
To nie o to chodzi!
Chodzi o to, że ramiona nie są prosto tylko są zakrzywione.
Ramię które pochyla się niżej staje się krótsze w rzucie patrząc z góry!
Weź kawałek drutu zegnij go dokładnie w połowie pod katem np. 45° i wychylaj go patrząc z góry.
Zobaczysz że ta część drutu będąca niżej będzie widoczna jako krótsza.
To bardzo prosty i zrozumiały eksperyment.
Do tego natura od dawna tą zasadę stosuje. Przy czym jest odwrotnie niż przypadku wagi. Latające ptaki nie mają skrzydeł poziomo tylko latają z uniesionymi końcami po to aby się nie przewracały w locie szybowym gdy odpoczywają.

Teraz już się rozjaśniło w główkach?
To nie o to chodzi!

Chodzi o to, że ramiona nie są prosto tylko są zakrzywione.
Ramię które pochyla się niżej staje się krótsze w rzucie patrząc z góry!
Weź kawałek drutu zegnij go dokładnie w połowie pod katem np. 45° i wychylaj go patrząc z góry.
Zobaczysz że ta część drutu będąca niżej będzie widoczna jako krótsza.
To bardzo prosty i zrozumiały eksperyment.
Do tego natura od dawna tą zasadę stosuje. Przy czym jest odwrotnie niż przypadku wagi. Latające ptaki nie mają skrzydeł poziomo tylko latają z uniesionymi końcami po to aby się nie przewracały w locie szybowym gdy odpoczywają.

Teraz już się rozjaśniło w główkach?

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ