Tak działa waga uchylna.
Waga szalkowa
Zasada działanie wagi szalkowej
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
Re: Waga szalkowa
Taka czy inna nazwa podręcznikowa co za różnica? Fizyki zjawiska to nie zmienia.
https://epodreczniki.pl/a/film/D6TceWZyr
Zobacz, narysowałem ci zieloną kreską, boś jeszcze w tych sprawach zielony, że tu się wydłuża, a tam skraca:
Widać podobieństwo do tego co wyjaśniałem w rzutach? Rozjaśniło się teraz?
Zobacz, narysowałem ci zieloną kreską, boś jeszcze w tych sprawach zielony, że tu się wydłuża, a tam skraca:

Widać podobieństwo do tego co wyjaśniałem w rzutach? Rozjaśniło się teraz?

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Ja perdziu na waga też się znasz
człowiek orkiestra
Dodane 32 sekundy:

Dodane 32 sekundy:
tuxcnc pisze:Tak działa waga uchylna.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 13
To jest praktycznie to samo co zabawka może niektórym znana którą jest balansujący ptak. Jeśli uklad jest wyważony i ma znaczną bezwładnosć to tak właśnie sie zachowuje. Widzą to też ci kórzy wyważają ściernice do szlifierek-statycznie czyli np. na wałkach. Ciężką sciernicę nie jest łatwo zmusić aby od razu obróciła sie cięzarem (niewyważeniem) w dół. A jeśli się obróci to nie zatrzymuje się od razu tylko wacha sie chwile. To że cięzar jest poniżej osi też ma znaczenie bo to on trzyma sciernice nieruchomo i wraca do tego samego punktu. Podparcie powyżej byłoby duzo gorsze w przypadku wagi.
Ponizej wspomniana zabawka.
Ponizej wspomniana zabawka.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Żeby nastapił ruch potrzebna jest energia. Siła jest skutkiem przemian energetycznych a nie przyczyną.
Każdy układ fizyczny dąży do stanu minimalnej energii. Stąd między innymi spadanie grawitacyjne, samoczynne obniżanie środka ciężkości w wadze szalkowej albo choćby kulisty kształt lepkiej cieczy w próżni.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
I teraz to samo tylko odwrotnie...

wydłuża się i skraca. stąd działanie wagi.
Roberval Balance mi to osobiście potwierdził.

wydłuża się i skraca. stąd działanie wagi.
Roberval Balance mi to osobiście potwierdził.

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
pitsa pisze:wydłuża się i skraca. stąd działanie wagi.
To nie to, dorysuj jeszcze 2 (na krzyż) poprzeczki i bedzie równowaga skracajacych sie i wydłużających się przekątnych.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Ktoś nas tu wkręca... 
Wystarczy wziąć płaskownik. Po wywierceniu otworu osi obrotu idealnie w środku, waga nie będzie działać, bo zatrzyma się w dowolnym położeniu. Jeśli wywierci się bliżej brzegu, zawsze zatrzyma się w jednym położeniu. Ot i cała tajemnica konstrukcji wagi szalkowej.

Wystarczy wziąć płaskownik. Po wywierceniu otworu osi obrotu idealnie w środku, waga nie będzie działać, bo zatrzyma się w dowolnym położeniu. Jeśli wywierci się bliżej brzegu, zawsze zatrzyma się w jednym położeniu. Ot i cała tajemnica konstrukcji wagi szalkowej.
-
MrWaski pisze:Jeśli wywierci się bliżej brzegu, zawsze zatrzyma się w jednym położeniu. Ot i cała tajemnica konstrukcji wagi szalkowej.
A zrobi to z prostego powodu. Gdyż każde wyprowadzenie owego płaskownika z równowagi poziomej jednocześnie przesuwa go na jedną lub druga stronę punktu zawieszenia, czyli na bok a to zakłóca cały uklad względem punktu oparcia.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
No. Jakie ładne wektorypitsa pisze: ↑01 kwie 2021, 21:04Taka czy inna nazwa podręcznikowa co za różnica? Fizyki zjawiska to nie zmienia.
![]()
Widać podobieństwo do tego co wyjaśniałem w rzutach? Rozjaśniło się teraz?![]()
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym.