Wasze dziwne wihajstry do zrobienia czegoś...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Wasze dziwne wihajstry do zrobienia czegoś...
Od mig-a w moim przypadku z uchwytów binzel
kemppi ma dłuższe, z tego co widziałem na zdjęciach.
wkręca się z segment, on ma w środku coś około 6.7 można gwintować m8
kemppi ma dłuższe, z tego co widziałem na zdjęciach.
wkręca się z segment, on ma w środku coś około 6.7 można gwintować m8
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
mineque pisze:Końcówke prądową?

Na zdjęciu właśnie BINZEL M8

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
A oto zdjęcia patentu. Otworki są w okolicach 2~4 mm

Ta stalowa, krótka, żeby jej wiór nie smagał

upload plików za darmo

Ta stalowa, krótka, żeby jej wiór nie smagał

upload plików za darmo
-
- Posty w temacie: 8
To lecimy dalej z tymi dziwnymi wihajstrami.
Wiem, że jest tu trochę użytkowników spawarek TIG a standardowo są kłopoty z ostrzeniem elektrod szczególnie bardzo krótkich.
Z tegoż powodu narodził się kolejny pomysł aby wyrzeźbić uchwyt przeznaczony do tego celu. Oczywiście potrzebny był na już i do tego założenie aby nadawał się do wielu średnic elektrod, także zrobiłem go z tego co było pod ręką. Pewnie każdy użytkownik tego typu spawarki ma te elementy
, czyli:
1) jakakolwiek stara podstawowa dysza (miałem lekko nadtopioną już nie używaną)
2) tulejki zaciskowe odpowiednie do średnicy ostrzonej elektrody
3) kolejny element to już trzeba pobawić się, ja użyłem tulejki gwintowanej z uszkodzonego palnika, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić samemu tulejkę/rączkę z gwintem pasującym do dyszy
4) W opcji z tulejką dowolny korek od palnika
Z tego powstaje nam zgrabny uchwyt do ostrzenia elektrod, poniżej fotka z opisem
Wiem, że jest tu trochę użytkowników spawarek TIG a standardowo są kłopoty z ostrzeniem elektrod szczególnie bardzo krótkich.
Z tegoż powodu narodził się kolejny pomysł aby wyrzeźbić uchwyt przeznaczony do tego celu. Oczywiście potrzebny był na już i do tego założenie aby nadawał się do wielu średnic elektrod, także zrobiłem go z tego co było pod ręką. Pewnie każdy użytkownik tego typu spawarki ma te elementy

1) jakakolwiek stara podstawowa dysza (miałem lekko nadtopioną już nie używaną)
2) tulejki zaciskowe odpowiednie do średnicy ostrzonej elektrody
3) kolejny element to już trzeba pobawić się, ja użyłem tulejki gwintowanej z uszkodzonego palnika, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić samemu tulejkę/rączkę z gwintem pasującym do dyszy
4) W opcji z tulejką dowolny korek od palnika
Z tego powstaje nam zgrabny uchwyt do ostrzenia elektrod, poniżej fotka z opisem
A nie prościej byłoby po prostu wkręcić elektrodę w dremla? Tulejki łapią rożne średnice
Jak trzeba mniejszych średnic to można użyć dyszy z drukarki 3d, chyba nawet taniej niż końcówka prądowa, gwint M6 i średnice od 0,1 do 1,5mmPetroholic pisze:Na zdjęciu właśnie BINZEL M8 Pasuje do MB401 lub MB501 (uchwyt)... Średnica otworu w środku 0.8 ; 1.0 ; 1.2 lub 1.6mm do wyboru
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Ja zakładam do wkrętarki i na szlifierce taśmowej w kilka sekund mam naostrzone. Potem tylko stępić pilnikiem czubek i po robocie.
-
- Posty w temacie: 16
A ja do ostrzenia elektrod nabyłem sobie coś takiego do zamontowania na typowej szlifierce stołowej:
https://alle gro.pl/oferta/ostrzalka-do-elektrod-wolframowych-tig-9685626138?snapshot=MjAyMC0xMi0xMVQxMDowMDoyMS44NjRaO2J1eWVyO2M0MjI3MWYzMzk3MWMyODJlN2MwMWZiN2YwNmE4ZDY4ODI4Zjc3YzY2OTFlMTM3YmY2MzEyM2Q4NzcyZjExMDQ%3D

https://alle gro.pl/oferta/ostrzalka-do-elektrod-wolframowych-tig-9685626138?snapshot=MjAyMC0xMi0xMVQxMDowMDoyMS44NjRaO2J1eWVyO2M0MjI3MWYzMzk3MWMyODJlN2MwMWZiN2YwNmE4ZDY4ODI4Zjc3YzY2OTFlMTM3YmY2MzEyM2Q4NzcyZjExMDQ%3D

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 8
Fajne ale musiałem na szybko coś zmajstrować bo ostatnio elektrody zasmarkuję spoiwem z prędkością światła (akcja "impulsowego" spawania miedzią) i już łapki trzęsą się jak w delirce, a używam już tak krótkich, że nie mogłem w łapkach utrzymać podczas szlifowania. Elektrody ostrzę z ręki najpierw na zwykłej ściernicy (na sztukę) potem wygładzam na diamentowej obie ściernice założone na zwykłej szlifierce z

No i wszystkie graty były, wręcz walały się pod ręką bo tulejka z przegrzanego palnika flex który szedł na złom reszta i tak była a w razie czego nie ulega uszkodzeniu więc zawsze można użyć do tego do czego jest przeznaczona

Tylko trzeba go mieć

Plus tego patentu jest taki sam jak przystawki RomanaJ4 czyli wsadzisz elektrodę od centymetra czy dwóch (jak na mojej fotce) do nowej 170mm
Patrz J.W.
Wkrętarkę miałem ale dla mnie to przerost treści nad formą nie zarobiłbym na akumulatory. Jak kiedyś w firmie zajmującej się akumulatorami i bateriami wycenili mi regenerację akumulatorów to padłem

Także jak ktoś potrzebuje uchwyt na szybko to sprawdziłem proponowany patent i działa

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Współczesne akumulatory to nie są stare badziewiaste NiCd.
Jak się nie dopuszcza do częstego głębokiego rozładowania, to Li-ion służą wiele lat. Mam malutką wkrętarkę B&D od 6 lat i nic się nie dzieje. Ładuję jak trzeba i nie pieszczę się z nią. Ostatnio zakupiłem udarową Milwaukee M18 i nie widzę powodu żeby zarżnąć akumulatory zbyt szybko. Mam dwa i jak rzadko używam, to utrzymuję je w ok. 50-80% naładowania (w instrukcji nawet to pisze) i doładowuję w miarę potrzeby. Ładują się błyskawicznie.
Jak się nie dopuszcza do częstego głębokiego rozładowania, to Li-ion służą wiele lat. Mam malutką wkrętarkę B&D od 6 lat i nic się nie dzieje. Ładuję jak trzeba i nie pieszczę się z nią. Ostatnio zakupiłem udarową Milwaukee M18 i nie widzę powodu żeby zarżnąć akumulatory zbyt szybko. Mam dwa i jak rzadko używam, to utrzymuję je w ok. 50-80% naładowania (w instrukcji nawet to pisze) i doładowuję w miarę potrzeby. Ładują się błyskawicznie.