Silniki krokowe Producent CNC Profi.
Opinie
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Re: Silniki krokowe Producent CNC Profi.
Frezowałeś ostatnio na 1600 i 400 i było w miarę a teraz ustawiłeś 4000 -3000, przy skoku 5 aż tyle chyba nie potrzeba... Napisz co tam masz poustawiane na prędkościach i przyśpieszeniach..Przy okazji masz czasem zamienionych przewodów od sygnału Step?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
Używaj prędkości w mm/min. 4mm/s to 240 mm/min
To jest żółwie tempo i silnik nie ma prawa gubić kroków. Powinien kręcić co najmniej 10 razy szybciej bez gubienia.
Napisz lub wygeneruj prosty program, który będzie kreślił w powietrzu duży prostokąt. Puść go i sprawdź czy wrzeciono wróci do punktu startu. Raz z włączonym wrzecionem, raz z wyłączonym. Testuj na prędkościach minimum 1000 mm/min.
Dodane 7 minuty 25 sekundy:
Jeśli to pierwsze, to oś Y powinna mieć dużo więcej niż X i Z. Ale wciąż nie podałeś ile zębów mają koła napędzające paski.
Jeśli to drugie, to wartości X i Z możesz zmniejszyć 2-4 razy.
To jest żółwie tempo i silnik nie ma prawa gubić kroków. Powinien kręcić co najmniej 10 razy szybciej bez gubienia.
Napisz lub wygeneruj prosty program, który będzie kreślił w powietrzu duży prostokąt. Puść go i sprawdź czy wrzeciono wróci do punktu startu. Raz z włączonym wrzecionem, raz z wyłączonym. Testuj na prędkościach minimum 1000 mm/min.
Dodane 7 minuty 25 sekundy:
Co masz na myśli pisząc o krokach? Ustawienie na sterowniku, czy ilość impulsów na milimetr w programie?
Jeśli to pierwsze, to oś Y powinna mieć dużo więcej niż X i Z. Ale wciąż nie podałeś ile zębów mają koła napędzające paski.
Jeśli to drugie, to wartości X i Z możesz zmniejszyć 2-4 razy.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 39
Trzecie ma 20 zębów. Jest za małe. Te koła są założone tymczasowo, żeby maszyna nie stała bezczynnie. 3 miesiące temu zamówiłem 30 zębów i jeszcze nie dotarły z Chin. Nie wiem czy paczka zaginęła, czy przez wirusa jeszcze nie dotarła. Tydzień temu zamówiłem od innego sprzedawcy.
Czy ma to wpływ na to że Z gubi kroki?
Czy ma to wpływ na to że Z gubi kroki?
-
- Kontakt:
Nie. Przecież to jest w osi Y. Ale ma wpływ na ustawienia tej osi.
Skoro masz pasek 5 mm i koło 20 zębów, to na jeden obrót koła oś przesuwa się o 100 mm. Uwzględniając przekładnię, na jeden obrót silnika oś Y przesuwa się o 50 mm. Porównaj to z 5 mm w osi X.
Do tego jak piszesz masz w osi Y ustawione 400 kroków na obrót. Daje to dokładność 0.125 mm (50 mm/400)
A w osi X masz dokładność 5 mm/1600 = 0.003125 mm
I Ty chcesz jeszcze zwiększać koło w osi Y, żeby uzyskać dokładność 0.1875 mm?
Gdzie sens, gdzie logika?
Zostaw te koła. Ustaw w sterowniku Y 5000 kroków (a jeszcze lepiej 10000 lub 20000).
Za to w osiach X i Z ustaw 1000
Skoro masz pasek 5 mm i koło 20 zębów, to na jeden obrót koła oś przesuwa się o 100 mm. Uwzględniając przekładnię, na jeden obrót silnika oś Y przesuwa się o 50 mm. Porównaj to z 5 mm w osi X.
Do tego jak piszesz masz w osi Y ustawione 400 kroków na obrót. Daje to dokładność 0.125 mm (50 mm/400)
A w osi X masz dokładność 5 mm/1600 = 0.003125 mm
I Ty chcesz jeszcze zwiększać koło w osi Y, żeby uzyskać dokładność 0.1875 mm?
Gdzie sens, gdzie logika?
Zostaw te koła. Ustaw w sterowniku Y 5000 kroków (a jeszcze lepiej 10000 lub 20000).
Za to w osiach X i Z ustaw 1000
-
0k Top67.
Tak zrobię. Dziękuję za konkretne i pouczające wskazówki.
Prędkości i przyśpieszenie które ustawiamy w programie do tych ilości kroków o których piszesz trzeba wyliczyć? Czy ustawiamy tak by maszyna poruszała się płynnie i bez szarpania?
Tak zrobię. Dziękuję za konkretne i pouczające wskazówki.
Prędkości i przyśpieszenie które ustawiamy w programie do tych ilości kroków o których piszesz trzeba wyliczyć? Czy ustawiamy tak by maszyna poruszała się płynnie i bez szarpania?
-
- Kontakt:
W Mach3 musisz wpisać wartości dotyczące skoku osi i ustawień sterownika, tak żeby uzyskać odpowiednią ilość impulsów na milimetr. Wpisujesz tam też maksymalną prędkość osi i przyspieszenie. Tą musisz uzyskać doświadczalnie.
Natomiast prędkość grawerowania zależy od programu. Oczywiście nie da się przekroczyć maksymalnych ustawień Mach3.
Natomiast prędkość grawerowania zależy od programu. Oczywiście nie da się przekroczyć maksymalnych ustawień Mach3.
-
Można wiedzieć jakich prędkości Pan używa do grawerowanie posuw poziomy i pionowy? Domyślam się że to zależy od wielkości czcionki. Ta moja miała 12mm wysokości duża litera. Posuw w programie Artcam dałem 4mm/s. Maszyna pracowała płynnie bez większych szarpnięć.
Czy jest szansa że po zmianie ustawień na te które Pan zaleca silniki przestaną gubić kroki?
Szczerze mówiąc budując i oglądając filmiki na YouTube jak inni to robią, nie wydawało się że będzie z tym tyle problemu i zachody. Jak pisałem wcześniej jestem zielony w te klocki. Zbudować to jedno ale ta cała elektronika i ustawienia to mnie przytłacza.
Przepraszam za zwierzeniami ale nie mam innego wsparcia na miejscu.
Pozdrawiam.
Czy jest szansa że po zmianie ustawień na te które Pan zaleca silniki przestaną gubić kroki?
Szczerze mówiąc budując i oglądając filmiki na YouTube jak inni to robią, nie wydawało się że będzie z tym tyle problemu i zachody. Jak pisałem wcześniej jestem zielony w te klocki. Zbudować to jedno ale ta cała elektronika i ustawienia to mnie przytłacza.
Przepraszam za zwierzeniami ale nie mam innego wsparcia na miejscu.
Pozdrawiam.