Jak możesz na przyszłość podesłać jakiś kontakt na PW. Na razie nie miałbym kiedy się za to zabrać ale kontakt dobrze mieć na przyszłość.kamar pisze: ↑15 gru 2020, 06:29Pewnie łatwiej byłoby przekonać pokazując co maszyna robi lepiej na sprzężeniach niż bez.
Twierdzenie, że zabezpiecza przed zgubieniem pozycji jakoś mało mnie przekonuje.
Ma nie gubić i już. A jeszcze jak słyszę , że przy tym tracę na mocy czy cóś, to rezygnuję w przedbiegach
Jak mechaniczna skala ( a ta nie kłamie) na drutówce po kilku dniach ciągłej roboty nie pokazuje rozbieżności
to co mi sprzężenie pomoże ? Ploter trzeci tydzień na tych samych ustawieniach i to samo.
Dodane 40 minuty 43 sekundy:Zapytałem
Nie w Laskach a na Kamyku, dwumetrowa Poręba, właściciel siedzi w Holandii, na święta ma przyjechać to ew. można pogadać.
PorębaCNC
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Re: PorębaCNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
Nic nie mam , to wiadomości z trzeciej ręki od dalekiego szwagra pracownika 
Jak ostatnio był w kraju to ponoć wyrażał chęć sprzedaży.

Jak ostatnio był w kraju to ponoć wyrażał chęć sprzedaży.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Nie dodałem, że do LINUXCNC i się narobiło.szary11 pisze:Późno, ale może dasz się przekonać.

Bardziej, chodziło mi o zgubienie błędów mechaniki w drutówce, a koszt był tylko czasowy.kamar pisze:Twierdzenie, że zabezpiecza przed zgubieniem pozycji jakoś mało mnie przekonuje.
We frezarce MHC700 był luz nawrotny 0.09 na śrubie w X, i nie chciało mi się wymieniać. Maszyna robiąc okręgi mieści się w dwu setkach nieokrągłości.
Mam także drobny problem w osi A ostrzałki, gdy było włączone na sterowniku pół prądu na postoju, to silnik jak się zatrzymał po osiągnięciu pozycji lekko 1 raz drgnoł, trochę mi zeszło, aby znaleźć, że to to, ale

Ale na TR55 także mam tylko krokowce i wystarczają.

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 40
Kolego szary11, widzę, że rozgryzłeś temat, który nurtuje mnie najbardziej, to znaczy głowicy narzędziowej. Jeśli mógłbyś się podzielić materiałami, w oparciu o które to osiągnąłeś, drobnym opisem jak to u Ciebie działa i plikami konfiguracyjnymi byłbym niezwykle zobowiązany.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Chciałem wstawić wszystko razem z opisem u siebie w temacie, ale nie mogę znaleźć odnośnika do wstawienia pliku na forum, może ktoś mnie naprowadzi.Żołądek_ pisze: ↑15 gru 2020, 14:18Kolego szary11, widzę, że rozgryzłeś temat, który nurtuje mnie najbardziej, to znaczy głowicy narzędziowej. Jeśli mógłbyś się podzielić materiałami, w oparciu o które to osiągnąłeś, drobnym opisem jak to u Ciebie działa i plikami konfiguracyjnymi byłbym niezwykle zobowiązany.
U mnie jest wykorzystany komponent https://wiki.linuxcnc.org/uploads/emcochanger.txt, oczywiście przerobiony pod moją maszynę.
Działa tak jak powinno, w kodzie pojawia się M6 T? i maszyna zjeżdża lub nie, to zależy od operatora na pozycję zmiany i po wszystkim.
Od przeróbek w komponentach i ew. pisaniu nowych mam gościa.
Inną wersję także działającą ma kolega kamar na swojej rewolwerówce, na moją prośbę wstawił konfig u mnie w temacie TRAUB.
-
- Posty w temacie: 1
Jakby mnie wzięło na przeróbkę też szukałbym starszego numeryka.
Coś w gabarycie Poręby:
https://www.auctelia.com/en/used-equipm ... dex/130245
Waży prawie 6T.
W zeszłym miesiącu przytargałem sprawna Colchester 3000L za 3k€ (tyle kosztowało łożysko wrzecionaw 2012 r bo z dokumentacją była oferta) z magazynem na 8vdi. Uchwt 315, przelot 75, fi toczenia 400/270, w kłach 2m. Serwa z enkoderami absolutnymi, bazowanie mnie nie interesuje.Tylko Fanuc 0t mnie w.urwia ale na razie nie ma czasu na wymianę.
Sorry za oftop, temat śledzę i kibicuję.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 36
- Kontakt:
Teraz można być fanem tego czy owego jak szlaki przetarte

Zrobienie głupiego gwintowania na TUC-u sporo nerwów kosztowało a pomocy praktycznie znikąd.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 40
Dziękuję za naprowadzenie na trop, na pewno się przyda. Podrzucisz jeszcze swoje ini i hal? Będzie mi łatwiej rozgryzać sprawę.szary11 pisze: ↑15 gru 2020, 16:34Chciałem wstawić wszystko razem z opisem u siebie w temacie, ale nie mogę znaleźć odnośnika do wstawienia pliku na forum, może ktoś mnie naprowadzi.Żołądek_ pisze: ↑15 gru 2020, 14:18Kolego szary11, widzę, że rozgryzłeś temat, który nurtuje mnie najbardziej, to znaczy głowicy narzędziowej. Jeśli mógłbyś się podzielić materiałami, w oparciu o które to osiągnąłeś, drobnym opisem jak to u Ciebie działa i plikami konfiguracyjnymi byłbym niezwykle zobowiązany.
U mnie jest wykorzystany komponent https://wiki.linuxcnc.org/uploads/emcochanger.txt, oczywiście przerobiony pod moją maszynę.
Działa tak jak powinno, w kodzie pojawia się M6 T? i maszyna zjeżdża lub nie, to zależy od operatora na pozycję zmiany i po wszystkim.
Od przeróbek w komponentach i ew. pisaniu nowych mam gościa.
Inną wersję także działającą ma kolega kamar na swojej rewolwerówce, na moją prośbę wstawił konfig u mnie w temacie TRAUB.
Dodane 3 minuty 7 sekundy:
Dziękuję wszystkim komentującym za aktywność w temacie.Tomciowoj pisze: ↑15 gru 2020, 17:08Jakby mnie wzięło na przeróbkę też szukałbym starszego numeryka.
Coś w gabarycie Poręby:
Waży prawie 6T.
W zeszłym miesiącu przytargałem sprawna Colchester 3000L za 3k€ (tyle kosztowało łożysko wrzecionaw 2012 r bo z dokumentacją była oferta) z magazynem na 8vdi. Uchwt 315, przelot 75, fi toczenia 400/270, w kłach 2m. Serwa z enkoderami absolutnymi, bazowanie mnie nie interesuje.Tylko Fanuc 0t mnie w.urwia ale na razie nie ma czasu na wymianę.
Ja swoje tokarkowe potrzeby mam w zasadzie na ten moment zaspokojone, jeśli chodzi o bazy do modyfikacji.
Jest Poręba do dużych średnic i długości, jest Tur do mniejszych.
Następną bazą będzie na pewno frezarka, jakiś stary zajeżdżony numeryk.
-
- Posty w temacie: 8
Ja tam nie chce nikomu umniejszać, jak ty zaczynałeś to wyrwanie padnietego cnc nie było takie łatwe z pewnością. Teraz jak się popatrzy to taka poręba jak waży ze 3 tony to nawet jako złom użytkowy jest warta 4.5 K, frezarki jeszcze cięższe., a ja za mniej wiecej tyle dorwałem (tu na forum) frezarke z magazynem, wrzecionem dwubiegowym i sprawnymi napędami.
Ta tokarka z linka ma super ten podwójny imak, planuje dorobić to samo. Moja ma 6 narzędzi w rewolwerze ale jak się włoży wiertło czy wytaczak to minimum jedno gniazdo odpada bo przy toczeniu z gniazda przed wiertłem kolizja z uchwytem jest pewna (przynajmniej przy uchwycie).Tomciowoj pisze: ↑15 gru 2020, 17:08Jakby mnie wzięło na przeróbkę też szukałbym starszego numeryka.
Coś w gabarycie Poręby:
Waży prawie 6T.
Pozdrawiam