Wchodzisz do ustawień czyli (najprawdopodobniej) włączasz DRO trzymając enter następnie wybierasz strzałkami góra dół co ciebie interesuje. Znajdziesz direction lub directe potwierdzasz enterem, zmieniasz. Przewijasz menu aż znajdziesz quit , enter i tyle.
Chińskie DRO
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Re: Chińskie DRO
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
No właśnie nie wiem. Dro jest bardzo dużo na Ali a zdjęcia praktycznie tak samo wyglądają na każdej aukcji. Ważne żeby było kompaktowe i na wymiar przesuwu suportu, wtedy mocowania jakoś by się wykonało.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 46
Marrog3800 pisze:Ważne żeby było kompaktowe i na wymiar przesuwu suportu, wtedy mocowania jakoś by się wykonało.
Do małych maszyn to jak pisałem najbardziej nadają się albo optyczne np z serii "slim" SINO K-200 chinskie-dro-t79907-360.html#p745967
(porównanie z "normalnymi")

Lub listwami magnetycznymi które maja jeszcze mniejsze gabaryty(poza karetką) i można je docinać i montować dowolnie, ale są bardziej narażone na zanieczyszczenie opiłkami i błędne odczyty.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 6
Witam. Panowie zakupiłem sobie dro z Ali do tokarki. Niestety na 1mm mam błąd pomiarowy ponad 5 setek. Sprawdzane z czujnikiem zegarowym. Reklamować czy coś w ustawieniach trzeba pogrzebać. Jest to liniał optyczny 5 mikronów.
-
Tak wszystko ustawione jak należy. Jestem po kolejnym pomiarze dzisiaj. I testowałem na 2 różnych czujnikach, każdy z nich ma jakieś odchyłki i już jestem całkiem głupi. Wg podziałki na pokrętle, 2 czujników i liniału wychodzą różne wartości.
-
Rozebrałem liniał, zmontowałem na nowo. Skręciłem do tokarki wszystko na sztywno i teraz odchyłki już na 8mm są w granicy 2 setek. Po przejeździe nawet większej odległości te odchyłki się nie zmieniają, więc myślę, że to może być mało precyzyjny czujnik. Teraz jestem zadowolony. Jeszcze wsadzę czujnik w imak i zrobię ponowny pomiar.