Chińskie DRO

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37
Posty: 829
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Chińskie DRO

#1

Post napisał: Avalyah » 07 paź 2016, 18:45

Witam Kolegów,

używał ktoś może chińskiego DRO do nutoola? Chińskie DRO do chińskiej tokarki, np. takie:

dro nutool

Cena jest dość przystępna, gdzie jest haczyk?

Zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu, alternatywą byłyby liniały z uni maxu:

uni max liniał , jeden nawet mam, bo kiedyś była promocja, to sobie kupiłem.



Tagi:


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#2

Post napisał: Armstec » 09 paź 2016, 06:19

Haczyk jest taki ze to chinskie i jest ryzyko czy mozna na tym polegac


ta alternatywa za 160zł to nic innego jak chinska suwmiarka elektroniczna "bez suwmiarki"
nawet wyswietlacz ten sam
O ile ten zestaw u góry ma deklarowaną rozdzielczosc poniżej 0,001mm, to taka chinska suwmiarka zwykle rozdzielczosc ma 0,03mm (0,01 max) czyli w ogóle nie zauważy przesuniecia ponizej 0,03 a blad pomiaru to osobna historia, sprzedawca nawet nie podaje żadnych parametrów

chlopaki czesto wyjmują liniały z chinskich suwmiarek i instalują w maszynie (takie 150mm kosztują ok 20-30zl) jest to rozwiazanie bardzo pomocne i użyteczne, tym bardziej że wyświetlacz ma opcje "zero" w wielu zadaniach bardzo przydatne i wystarczająco dokładne, choćby dla orientacji. Ale nie tak dokladne jak profejsjonalny setki tym raczej nie odmierzysz no i trzeba baterie zmieniac co jakis czas

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18
Posty: 8504
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#3

Post napisał: RomanJ4 » 10 paź 2016, 23:31

Górna to taki dość prosty uniwersał, i do tokarek, i do frezarek o czym świadczą funkcje. A jego dokładność nie leży w czytniku, bo to tylko taki większy kalkulator, a dokładności magnetycznych czy optycznych liniałów(które ewentualnie zawsze można zmienić na dokładniejsze)
A cena w porównaniu z podobnymi nie jest jakaś może szczególnie podejrzana, (o ile opis odpowiada zdjęciu bo pod tą nazwą można znaleźć różne czytniki - widać po funkcjach http://szhxx.en.alibaba.com/product/602 ... scale.html , http://www.chinaseniorsupplier.com/Meas ... lling.html )
tu masz opinie o tym choć ciężko po nazwie wywnioskować jaka to wersja
https://groups.google.com/forum/?nomobi ... ukcsExEHZs
http://www.metalworkingfun.com/showthre ... 494&page=2

Podobne cenowo
http://www.ebay.com/itm/GCS900-2D-2-Axi ... 2015018921

Ale jak pisze kolega Armstec, nawet niezbyt precyzyjny egzemplarz bije na głowę dokładnością ten suwmiarkowy..
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37
Posty: 829
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#4

Post napisał: Avalyah » 11 paź 2016, 13:18

Dziękuję za linki, przeczytałem sobie.

Czyli wniosek jest taki, żeby uni maxowej suwmiarki się pozbyć i kupić chińskie DRO.


Armstec
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 482
Rejestracja: 02 maja 2014, 04:04
Lokalizacja: Wrocław

#5

Post napisał: Armstec » 11 paź 2016, 16:48

pozbywac sie nie koniecznie, zawsze możesz zamontować do konika, albo wiertarki stołowej na pinole albo imadło,stolik krzyżowy (jak posiadasz) jest masa zastosowań na pewno znajdziesz wiele zastosowań nawet możesz sobie używać go rotacyjnie "raz tu raz tam"

każdy wie że podziałka na korbce wiertarki stolowej jest totalnie bezużyteczna, a wiercenie otworów nieprzelotowych, czy pogłębiaczem na scisle określoną glębokość upierdliwe do wymierzenia, szczególnie jak kazdy otwór wiercisz innym wiertłem albo na różne głebokosci (choć w wiertarce czy koniku nie potrzeba liniału aż 300mm)


Autor tematu
Avalyah
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 37
Posty: 829
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#6

Post napisał: Avalyah » 11 paź 2016, 16:55

Armstec pisze:(...) (choć w wiertarce czy koniku nie potrzeba liniału aż 300mm)
Ja mam ten liniał 900mm :mrgreen: bo taniej wychodził niż ten 300mm wtedy, co promocja była. Ale uciąć zawsze można chyba.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1586
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#7

Post napisał: Petroholic » 21 kwie 2017, 23:35

Wiem, że trochę odgrzewam kotleta ale czy ktoś fizycznie zamówił/zamontował/używa chińskiego DRO ?


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 195
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#8

Post napisał: ABKK » 29 wrz 2017, 22:15

Petroholic pisze:Wiem, że trochę odgrzewam kotleta ale czy ktoś fizycznie zamówił/zamontował/używa chińskiego DRO ?
Podbijam również ja :)
Podoba mi się to chińskie DRO :D

Ma ktoś?




edit:
Też genialny pomysł:
[youtube][/youtube]


Staszek 83
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 9
Posty: 55
Rejestracja: 27 mar 2016, 14:07
Lokalizacja: lublin
Kontakt:

#9

Post napisał: Staszek 83 » 30 wrz 2017, 15:54

Ja mam takie zamontowane od paru tygodni na frezarce. Jak na razie działa bez zastrzeżeń. Tylko tak jak pisał Roman, jest to uniwersalne ( tokarka, frezarka itp. ) a co za tym idzie nie na wszystkich funkcji co dedykowane urządzenia.


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10
Posty: 195
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

#10

Post napisał: ABKK » 30 wrz 2017, 19:40

Fotki proszę...
Jaki dokładnie model masz?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”