Chińskie DRO

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
Avalyah
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 57
Posty: 1665
Rejestracja: 29 lis 2015, 00:38
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Chińskie DRO

#361

Post napisał: Avalyah » 30 wrz 2020, 09:43

ARGUS pisze:Tam nie ma miejsca na liniał optyczny

Da się, można różne konstrukcje dobudować, i chociaż wygląda to zabawnie, to działa. Ale ja u siebie zamówiłem po prostu dwuosiowe i dalej korzystam z wbudowanego suwmiarkowego w osi Z. Nie ma dramatu.



Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 9794
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Chińskie DRO

#362

Post napisał: RomanJ4 » 30 wrz 2020, 11:03

ARGUS pisze:Tam nie ma miejsca na liniał optyczny

tu masz bardzo rozsądną propozycje mocowania liniału (suwmiarkowego lub szklanego) osi Z na wysięgniku do obejmy tulei wrzeciona, liniał (lub karetka) mocowany albo na panelu czołowym głowicy albo z boku/tyłu głowicy.
https://www.model-engineer.co.uk/forums ... ?th=135488
szklany z tyłu
Obrazek

suwmiarkowy na panelu
Obrazek

http://mtechdro.blogspot.com/2011/05/12 ... rf-45.html
Obrazek
Obrazek
Obrazek
https://www.hobby-machinist.com/threads ... one.79704/
szklany też da się tak zamocować.

Mocowanie liniału szklanego tu do głowicy(karetka do kolumny, ale można też odwrotnie - liniał do kolumny, a karetka do głowicy) przy sprzężonej osi Z+Z0,
https://www.model-engineer.co.uk/forums ... ?th=141436

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Osobiście uważam, że przy obecnych możliwościach czytników stosowanie na oś Z liniałów suwmiarkowych które mają dokładność rzędu 0,02 ÷ 0,04mm zamiast szklanych(dokładność nawet 0,1µm), to strata możliwości.
No chyba że budżet... :wink:

Wiele czytników trzyosiowych posiada funkcje sprzęgania osi Z z czwartą osią Z0 (4 wyświetlacz ABS/INC), oczywiście ma wtedy 4 wejście na liniały...
http://www.sklep.doobrabiarek.pl/pl/p/C ... y-osie/618

Dodane 20 minuty 40 sekundy:
przy okazji o tramingu
https://www.homemodelenginemachinist.co ... -dro.1122/
pozdrawiam,
Roman


ABKK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 258
Rejestracja: 01 lut 2012, 11:12
Lokalizacja: Wrocław

Re: Chińskie DRO

#363

Post napisał: ABKK » 03 paź 2020, 07:32

Roman szacun za Twoje posty!!
Naprawdę miażdżą system...

A masz coś z montażu do tokarki Tytan 520 (Nutool). Może wreszcie sobie sprawię takie DRO 😊


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1919
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chińskie DRO

#364

Post napisał: ARGUS » 03 paź 2020, 21:17

Na razie mam w "z" ce odczyt sówmiarkowy ale wstawię optyvczny tylko wykombinuję jak.
Z boków nie mam miejsca więc będzie z przodu.
Czyli muszę przerobić pierścień z oświetleniem :-)
Ogarnę powoli.
Dzięki wielkie za porady

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Posty: 9794
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Chińskie DRO

#365

Post napisał: RomanJ4 » 03 paź 2020, 22:50

ABKK pisze: do tokarki Tytan 520 (Nutool)

do tych maszyn najlepiej założyć liniały Sino KA-200 które z optycznych mają chyba najmniejsze gabaryty/przekrój, a długości pomiarowe zaczynają się od 30(!)mm
Obrazek
np
https://www.obrabiarki.xtech.pl/produkt ... no-85384-2
http://www.sklep.doobrabiarek.pl/pl/c/L ... 6/1/full/3
http://www.rafela.com.pl/web.n4?go=58

Jako, że liniały optyczne ze względu na ochronę przed zanieczyszczeniami, nie zaleca się ich "kłaść" jak tu, zwłaszcza ze względu na chłodziwo,
https://www.dropros.com/Digital_Readout ... lation.htm
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

a należy je montować karetką w dół,
Obrazek
mała karetka KA-200 powinna się bez problemu zmieścić między pryzmatycznymi prowadnicami płyty suportu.
https://bedair.org/Grizzly12x/DRO/GrizzlyDRO3.html
Obrazek

Największym wyzwaniem dla montażu są sanki poprzeczne suportu oraz sanki narzędziowe(jeśli montujemy na nim liniał sprzężony z liniałem suportu) ze względu na usytuowanie na boku szufladek śrub regulacyjnych luzu jaskółek(w jaskółkach ze skośnymi klinami zamiast listew nie ma tego problemu).
Przy sankach poprzecznych suportu liniał raczej powinien być po prawej stronie ze względu na możliwość uszkodzenia przez wióry, spadający odcinany bądź wyrwany ze szczęk(zdarza się :P ) detal, jeśli będzie zamontowany od strony uchwytu,


A wtedy trzeba albo odstawić liniał od śrub regulacyjnych za pomocą nawierconej (pod śrubki regulacyjne) grubej alu listwy dystansowej do której montujemy liniał,
http://www.modelenginemaker.com/index.php?topic=7646.0
Obrazek Obrazek

lub kostek/tulejek/podkładek,
https://warcoblog.com/2016/10/05/how-to-fit-dro-lathe/
(podkładki dystansowe odsuwające liniał od szufladki)
Obrazek Obrazek Obrazek
(przy takim "leżącym" zamontowaniu liniału należy bezwzględnie dać od góry osłonę przeciwwiórową z kątownika alu)
Obrazek

albo zastosować zamiast wystających śrub chowane w korpus szufladki "robaczki"(blokowane przed rozregulowaniem mniejszymi robaczkami wpuszczonymi poprzecznie od góry),

albo "przesunąć" poza obrys szufladki,
http://www.franksworkshop.com.au/Worksh ... theDro.htm
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

albo odwrócić szufladkę sanek (jeśli się da) by śruby regulacyjne jaskółki znalazły się po lewej stronie sań.

Z sankami narzędziowymi jest niby łatwiej, bo można dać liniał od strony zewnętrznej, ale wtedy narażony jest bardziej na uszkodzenia przez wirujące wióry, spadający odcięty detal, bądź wyrwany ze szczęk materiał. Lepiej więc zrobić podobnie jak z saniami poprzecznymi.
Obrazek
Obrazek

Albo założyć jeszcze mniejsze liniały magnetyczne
tu masz przykładowy montaż magnetycznego do sanek poprzecznych suportu z montażem nad śrubami regulacyjnymi jaskółki w podobnej tokarce

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

To tak pokrótce, można oczywiście te pomysły modyfikować do własnych potrzeb, ale zamocowania muszą być solidne i sztywne by liniały spełniały swą rolę zwłaszcza przy drganiach w czasie obróbki..

Dodane 1 godzina 27 minuty 21 sekundy:
A tu masz podobną do Twojej maszynę
pozdrawiam,
Roman


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1919
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chińskie DRO

#366

Post napisał: ARGUS » 05 paź 2020, 23:21

Skracaliście przewody od liniałów ?


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 555
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Chińskie DRO

#367

Post napisał: Robert_K » 06 paź 2020, 06:31

Ja skracałem u siebie. Potem łączyłem je z innymi przewodami, w jednym miejscu mam puszczone sygnały z dwóch liniałów jednym przewodem (też ekranowanym) jakieś dwa metry. Nie wpływa to na pracę DRO.

Pozdrawiam.


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1919
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chińskie DRO

#368

Post napisał: ARGUS » 07 paź 2020, 14:38

Jeszcze nie patrzyłem, nie ma problemu ze skróceniem pancerza?
Chodzi mi o zarobienie końcówki , tego pierścienia z rantem


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 555
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Chińskie DRO

#369

Post napisał: Robert_K » 07 paź 2020, 16:33

Pierścień z rantem jest nakręcany na pancerz i klejony. Nie było źle z wyjeciem starego pancerza, w jednym liniale chyba chińczycy poskąpili kleju bo pierścień sam odpadł przy rozbieraniu wtyczki.

Pozdrawiam.


ARGUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 25
Posty: 1919
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

Re: Chińskie DRO

#370

Post napisał: ARGUS » 07 paź 2020, 23:39

Dzięki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”