Wymiana silników z sterownikami to gwarancja bezproblemowej pracy, a cenowo będzie to tańsze niż zakup nowych sterowników do tych silników. Kupisz nowe z sterowaniem krok/kierunek i podpinasz co tylko chcesz i działakill_gil pisze: ↑05 maja 2020, 08:40Wysłałem zapytanie do Bosch-Rexroth czy oni mają jakieś rozwiązanie(nowsze drivery) dla tych starych silników aby móc je połączyć np z CSMIO/IP-S. Bardzo nie chciałbym wymieniać silników bo skoro maszyna działa to szkoda. Wolałbym wymieniać silniki po kolei jak zaczną "padać" a lepiej wymienić całą elektronikę na początek.
Frezarka Maho z Niemiec
Które Maho najlepiej nadaje się na retrofit
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Frezarka Maho z Niemiec
Retrofit Fadal VMC 15 - LinuxCNC
fadal-vmc-15-linux-cnc-t99497.html
Retrofit Elektrodrążarka drutowa SCX-2 / WBKX-6 ---> LinuxCNC
elektrodrazarka-drutowa-scx-2-wbkx-6-t98504.html
fadal-vmc-15-linux-cnc-t99497.html
Retrofit Elektrodrążarka drutowa SCX-2 / WBKX-6 ---> LinuxCNC
elektrodrazarka-drutowa-scx-2-wbkx-6-t98504.html
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 83
Masz rację. Trzeba będzie wymienić silniki też. Byłem naiwny, właśnie otrzymałem odpowiedź z Boscha że produkt niewspierany a żaden nowy driver nie będzie działał z tym silnikiem.
Czy takie serwa forumowicze zamawiają gdzieś lokalnie czy raczej z Chin?
Czy takie serwa forumowicze zamawiają gdzieś lokalnie czy raczej z Chin?
-
- Posty w temacie: 25
Raczej nie, u mnie są indramaty i silniki AC.
Fakt że taniej niż przerabiać enkodery, szukać nowych driverów czy dorabiać kable będzie zamówić komplet od chińczyka.
Fakt że taniej niż przerabiać enkodery, szukać nowych driverów czy dorabiać kable będzie zamówić komplet od chińczyka.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
a tak z ciekawości, mógłbyś powiedzieć do czego będziesz tej maszyny używał? Może lepiej czegoś poszukać o większym zakresie obrotów i z magazynem narzędzi? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że budżet nie jest z gumy 

-
Będę używał sprzętu do nauki, jak się nauczę to spróbuję wykonać i sprzedać jakieś pojedyńcze elementy dla mojej firmy. Generalnie nie mam w planie jak na razie produkcji seryjnej:)
Wybór padł na Maho 500W2. Jutro będzie opłacona i jak dobrze pójdzie to do tygodnia będzie stała w warsztacie:)
Przekonał mnie stan lakieru. Bez zniszczeń i do tego wygląda na oryginał. Trochę mało profesjonalne podejście, wiem:)
Czy mógłbym prosić o jakąś podpowiedź gdzie w chinach szukać zestawów silnik+driver (2x1000W i 1x1500W)? Aliexpress czy raczej bezpośredniu na stronach producentów?
Wybór padł na Maho 500W2. Jutro będzie opłacona i jak dobrze pójdzie to do tygodnia będzie stała w warsztacie:)

Przekonał mnie stan lakieru. Bez zniszczeń i do tego wygląda na oryginał. Trochę mało profesjonalne podejście, wiem:)
Czy mógłbym prosić o jakąś podpowiedź gdzie w chinach szukać zestawów silnik+driver (2x1000W i 1x1500W)? Aliexpress czy raczej bezpośredniu na stronach producentów?
-
- Posty w temacie: 25
Aliexpress, jak nie znasz sprzedawcy, to masz chociaż ochronę kupującego. Przy takiej ilości towaru nie licz na niższą cenę poza Aliexpress, szczególnie że przelew dolarów na konto w Chinach też nie jest za darmo.
Nie dokładaj sobie tylko roboty! Maszyna najpierw u Ciebie, dopiero wtedy szukanie napędów.
Patrz na zgodność mocowania serw, tak żebyś miał jak najmniej przeróbek.
Bierz pod uwagę że charakterystyka serwa DC i AC jest inna, nie muszą to być silniki o tej samej mocy.
Najpewniej będziesz zadowolony z tak obranej drogi modernizacji, mi za każdym razem udawało się sprzedać stare napędy drożej niż płaciłem za nowe.
Nie dokładaj sobie tylko roboty! Maszyna najpierw u Ciebie, dopiero wtedy szukanie napędów.
Patrz na zgodność mocowania serw, tak żebyś miał jak najmniej przeróbek.
Bierz pod uwagę że charakterystyka serwa DC i AC jest inna, nie muszą to być silniki o tej samej mocy.
Najpewniej będziesz zadowolony z tak obranej drogi modernizacji, mi za każdym razem udawało się sprzedać stare napędy drożej niż płaciłem za nowe.
-
Śliczne dzięki za te informacje! Oczywiście zakupów nie będę narazie robił ale chce już sobie wszystko poukładać i przeliczyć
Na początek, ze względu, że maszynka jest sprawna, pobawie się w staromodne programowanie Heideheina(Instrukcję już studiuję)
Jeszcze męczy mnie jedna kwestia co do tych silników. Jak jest z dokładnością pozycjonowania i ogólnie odczytu przemieszczenia w silnikach chińskich AC versus Indramat DC w Maho? Nie patrząc na suche dane, mogę sobie wyobrazić że silniki montowane w niemieckich maszynach z lat 80tych(ze sterowaniem firmy Heidenhein której z resztą produkty używam w pracy) są lepszej jakości od współczesnych tanich chińskich... chociaż z drugiej strony technologia idzie do przodu...
Jak jest z dokłądnością i rozdzielczością enkoderów montowanych w chińskich silnikach? Nie byłem w stanie znaleźć info ile impulsów na obrót posiadają stare Indramaty. Na aliexpress znalazłem jakiś silnik AC servo 1000W(1500zł) i w opisie jest info, że enkoder posiada 2500 linii(17bit,23bit).
W związku z tym pytanie, jak jest ze sterownikami analogowymi VS step/dir? Czy dokładność pozycjonowania będzie lepsza posiadając sterownik CSMIO/IP-S (nowe chińskie silniki, drivery) w stosunku do CSMIO/IP-A(stere drivery, stare silniki)?

Jeszcze męczy mnie jedna kwestia co do tych silników. Jak jest z dokładnością pozycjonowania i ogólnie odczytu przemieszczenia w silnikach chińskich AC versus Indramat DC w Maho? Nie patrząc na suche dane, mogę sobie wyobrazić że silniki montowane w niemieckich maszynach z lat 80tych(ze sterowaniem firmy Heidenhein której z resztą produkty używam w pracy) są lepszej jakości od współczesnych tanich chińskich... chociaż z drugiej strony technologia idzie do przodu...
Jak jest z dokłądnością i rozdzielczością enkoderów montowanych w chińskich silnikach? Nie byłem w stanie znaleźć info ile impulsów na obrót posiadają stare Indramaty. Na aliexpress znalazłem jakiś silnik AC servo 1000W(1500zł) i w opisie jest info, że enkoder posiada 2500 linii(17bit,23bit).
W związku z tym pytanie, jak jest ze sterownikami analogowymi VS step/dir? Czy dokładność pozycjonowania będzie lepsza posiadając sterownik CSMIO/IP-S (nowe chińskie silniki, drivery) w stosunku do CSMIO/IP-A(stere drivery, stare silniki)?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
kill_gil pisze: Na początek, ze względu, że maszynka jest sprawna, pobawie się w staromodne programowanie Heideheina(Instrukcję już studiuję)
Zdaje się, że MAHO miało sterowania Philipsa, (którego dział sterowań kupił potem HH), szukaj raczej tego. Były to zdaje się po prostu klasyczne G-kody ISO.