Frezarka Maho z Niemiec

Które Maho najlepiej nadaje się na retrofit

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Autor tematu
kill_gil
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 22
Posty: 22
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#21

Post napisał: kill_gil » 06 maja 2020, 13:42

Jest to podobno Heidenhein TNC155
https://product.heidenhain.de/JPBC/imag ... 0_a_01.pdf
Patrząc na tą instrukcję to zawód operatora CNC to była wyższa szkoła jazdy.

Ciekawy jestem czy jest na tej konsoli jest wejście na dyskietkę gdzie można by wrzucić G-kody napisane na komputerze.




maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 151
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#22

Post napisał: maciek95k » 06 maja 2020, 14:20

Nie liczyłbym na to. Raczej będziesz musialł się dowiedzieć jak uruchomić transmisję programów z komputera przez port szeregowy.


bdgr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 57
Rejestracja: 16 paź 2017, 15:21
Lokalizacja: Poznań

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#23

Post napisał: bdgr » 06 maja 2020, 14:45

atlc pisze:
05 maja 2020, 13:01
Raczej nie, u mnie są indramaty i silniki AC.
kill_gil pisze:Są to silniki DC szczotkowe(Maho 400 i 500)


A jakiego typu enkoderów można się tam spodziewać?


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1161
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#24

Post napisał: atlc » 06 maja 2020, 14:59

Prędzej resolwerów.
Przy silnikach DC być może prądnic tachometrycznych.

Ciężko wyrokować, jak widzisz wyżej, kolega patrzy na MAHO 400 i 500 na indramatach gdzie są silniki DC, ja mam MAHO 600 i są w nim silniki AC.


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 151
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#25

Post napisał: maciek95k » 06 maja 2020, 16:34

Odpowiem Ci na pytanie odnośnie serwonapędów. Też jak szukałem do siebie byłem bardzo sceptycznie nastawiony do chińskich wynalazków. Ostatecznie zdecydowałem się na Mitsubishi z serii MR-J3. Na dzień dzisiejszy założyłbym chińczyki. Dlaczego? Mitsubishi są dużo lepszymi serwami ogólnie ale... w porównania do aplikacji jakie występują w przemyśle, maszyna CNC stawia serwonapędom naprawdę małe wymagania. Serwo ma po prostu kręcić śrubą prawo/lewo i utrzymywać pozycję. Z tego punktu widzenia różnica między chińskimi a mitsubishi będzie niewielka albo znikoma. Różnice zaczynają się na poziomie skomplikowanych aplikacji i dosłownie setek jak nie dziesiątek ustawień i możliwości jakie taki zestaw Mitsubishi (lub inne markowe serwa) oferuje lub też maksymalnych prędkości i parametrów serwonapędu przy tej samej mocy/rozmiarach. Z mojego punktu widzenia, serwonapędy AC chińskie będą o niebo lepsze od starych serw Indramat. Technologia poszła do przodu praktycznie we wszystkim. Technologia magnesów, płytki PCB, układy scalone, procesory, przetwarzanie sygnałów czy też teoria sterowania itd.. Naprawianie starej elektroniki jest bardzo kosztowne i czasem trudne lub niemożliwe. Część elementów elektronicznych nie jest już produkowana i brak zamienników. Jedyne co idzie dostać to wewnętrzne zapasy firm lub używane a te sporo kosztują. Z płytkami drukowanymi trzeba jak z jajkiem bo prują się przy nieumiejętnym lutowaniu itd. Serio nie warto w to iść. W zakupie zdecydowanie najlepiej wyjdziesz kupując sobie chińskie serwa plus ewentualny zapas driverów na półkę. Warto jeszcze dodać że w starych serwach wymiana np. łożysk to też nie jest prosta sprawa. Nie wystarczy wymienić łożysk i złożyć wszystkiego do kupy. Ważne tam jest ustawienie (offset) enkodera/resolwera a to też nie każdy robi.


Autor tematu
kill_gil
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 22
Posty: 22
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#26

Post napisał: kill_gil » 07 maja 2020, 18:10

Dzięki za informacje! Moje wyobrażenie o niezawodnej technologii niemieckiej z lat 80tych zderzyło się z rzeczywistością :D Doczytałem trochę o przetwornikach położenia kątowego i jeśli zamontowane są w tych silnikach przetworniki indukcyjne a nie optyczne to chyba wolę poskładać od podstaw na serwo AC z optycznymi enkoderami. Teraz pozostał tylko skok na bank, provident albo lotto :)

Mam jeszcze pytania dwa z innej beczki: W tej Maho oprawka na narzędzia to SK40 i szczerze mówiąc są jakoś słabo dostępne(i drogie). Czy BT40 będzie również pasować do tej maszyny? Nie dostanę do frezarki żadnych narzędzi więc trochę mam lipę ale za to ładne imadło hydrauliczne jest :D

Drugie pytanie to czy dopuszczalne jest poziomowanie frezarki np... no właśnie czym jeśli w ogóle? Zmierzyłem sobie wylewkę w miejscu gdzie ma ona stać i się okazało że nie jest dobrze a na wyrównywanie jest za późno-dostawa piątek za tydzień.


kuba1im
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 98
Rejestracja: 27 lut 2011, 15:48
Lokalizacja: Tychy/Bieruń

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#27

Post napisał: kuba1im » 07 maja 2020, 18:25

Poziomowanie nie jest dopuszczalne, jest wręcz konieczne i niezbędne.


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 151
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#28

Post napisał: maciek95k » 07 maja 2020, 18:39

SK40 bez problemu dostaniesz w dobrych pieniądzach, ale BT40 też powinno pasować. Różnice są w kołnierzu/mocowaniu do magazynu narzędzi. Oprawki np. na ER32 to koszt ok 150-200zł / szt i tyle. Używane jeśli masz firmę się nie opłacają bo kosztują ok 80-90zł i często bez FV. Zwróć uwagę jeśli już będziesz kupował oprawki używane żeby miały ładny i gładki stożek. Bo to pozorna oszczędność i zajechana oprawka zniszczy Ci stożek wrzeciona. I odwrotnie też. Gdyby stożek wrzeciona był zajechany to warto go odremontować niż zajedzie wszystkie oprawki.

Dodane 3 minuty :
Co do sterowania i serwonapędów - sewo 1.5 kW tak +/- to już naprawdę całkiem przyzwoita moc a w chinach takie serwo to koszt rzędu 2000zł/szt. SZGH dla 3-4 osi to koszt między 3,5-5 tys. zł. Generalnie za ok 10-15 tys. zł jesteś w stanie naprawdę zrobić dobry retrofit i mieć fajną maszynę z nowoczesnym sterowaniem.


Autor tematu
kill_gil
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 22
Posty: 22
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#29

Post napisał: kill_gil » 08 maja 2020, 07:22

Na oś X i Y chciałem zamontowac po 1000W a na Z 1500W. Na spokojnie będę sobie sprzęt kompletować, silniki zamówię pojedynczo to może nie będzie cła. O tym SZGH muszę doczytać ale na pierwszy rzut oka to spodobały mi się wyświetlacze zintegrowane w tych kontrolerach. Maszyna będzie wyglądać na pewno bardziej profesjonalnie. Ciekawe jak serwis wygląda w razie jakiś problemów. CSMIO ma w Polsce dystrybutora, SZGH chyba nie.

Mam poważny problem z tym podłożem pod frezarkę. Na metrze mam różnicy 4cm więc jest masakra. Myślałem nad wylewką betonową ale ona w tydzień nie wyschnie porządnie. Zastanawiam się czy kafelki nie byłby lepsze- klej szybko schnie ale jakoś nie widze zeby takie podłoże wytrzymało 2 tonową maszynę. Trochę zabrałem się za to wszystko od tyłu...


cyna's
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 118
Rejestracja: 11 mar 2012, 12:26
Lokalizacja: Łódzkie/Wielkopolskie

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#30

Post napisał: cyna's » 08 maja 2020, 08:09

kill_gil pisze:
08 maja 2020, 07:22
Mam poważny problem z tym podłożem pod frezarkę. Na metrze mam różnicy 4cm więc jest masakra. Myślałem nad wylewką betonową ale ona w tydzień nie wyschnie porządnie. Zastanawiam się czy kafelki nie byłby lepsze- klej szybko schnie ale jakoś nie widze zeby takie podłoże wytrzymało 2 tonową maszynę. Trochę zabrałem się za to wszystko od tyłu...
Podłoże jak podłoże, rzucisz blachę pod stopy i wypozionujesz maszynę na stopach. No bez przesady, przecież nie trzeba robić fundamentu pod 2 tonowa zabawkę 😋 na każdej stopie masz śrubę z regulacją o skoku więcej niż 2cm więc bez problemu. Najważniejsze żeby było twardo i stabilnie.
Retrofit Fadal VMC 15 - LinuxCNC
fadal-vmc-15-linux-cnc-t99497.html

Retrofit Elektrodrążarka drutowa SCX-2 / WBKX-6 ---> LinuxCNC
elektrodrazarka-drutowa-scx-2-wbkx-6-t98504.html

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”