Frezarka Maho z Niemiec

Które Maho najlepiej nadaje się na retrofit

Dyskusje o frezarkach typu Deckel

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1171
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#31

Post napisał: Majster70 » 08 maja 2020, 08:22

Przy takim maleństwie też bym się za bardzo nie martwił o podłogę, bardziej żeby była praktyczna w utrzymaniu. Wypoziomowane jest ważne, możesz się też rozejrzeć za wibroizolatorami, (poduszkami) o ile nie ma ich razem z obrabiarką.




Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 43
Posty: 43
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#32

Post napisał: kill_gil » 08 maja 2020, 08:30

Dla mnie bedzie to największy sprzęt jaki posiadam :wink:

Już z tokarką TUM 25 1300 kg mialem problem z wypoziomowaniem, ciężko bylo podnieść w odpowiednim miejscu żeby podłożyć. Maho Ma stopę 70cm na 90cm wiec dużo wiecej kg na cm. Generalnie nie jestem specjalistą w transporcie maszyn i trochę się tego boje...

Z drugiej strony jak postawię tą maszynę na krzywej podłodze to już tak zostanie na amen i bedzie mnie to męczyć że nie poświęciłem troche na wyprostowanie podłogi...

Czy jest jakaś opcja- klej do kafelek, super szybkoschnąca wylewka itp żeby wykonanc malutki placek pod tą frezarkę tak żeby za tydzień było w miarę twarde? To pytanie raczej na fora budowlane :P


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1163
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#33

Post napisał: piromarek » 08 maja 2020, 08:36

Jak zrobisz wystający z podłogi katafalk to dopiero będziesz miał kłopoty z przestawianiem.
Niczym innym niż dźwigiem i widłakiem tego nie ruszysz.
Jak podłoga jest płaska to przynajmniej podjedziesz rolkami transportowymi i lagą albo podnośnikiem dźwigniesz.


maciek95k
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 9
Posty: 167
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#34

Post napisał: maciek95k » 08 maja 2020, 12:39

kill_gil pisze:Z drugiej strony jak postawię tą maszynę na krzywej podłodze to już tak zostanie na amen i bedzie mnie to męczyć że nie poświęciłem troche na wyprostowanie podłogi...

Maszyny nie stawiasz na zasadzie powierzchnia podłogi do powierzchni maszyny. Stawiasz ją na stopach, coś takiego jak to:
Obrazek
4cm spokojnie takimi stopami zniwelujesz. Nie przejmuj się. Jak podłoga baaaardzo słaba to możesz jakąś blachę większą pod stopy podrzucić ale pewnie da radę. U mnie jarocinka stała w szopie na drewnianej podłodze o grubości ok 5cm gdzie pod deskami nie było nic i po kilku poprawkach i podstawianiu udało się ją jakoś w miarę ustawić. Więc u Ciebie tym bardziej powinno dać radę ;)


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3792
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#35

Post napisał: jasiu... » 08 maja 2020, 13:38

Blacha grubości 15-20 mm powinna rozwiązać problem. Robisz tak, najpierw w blasze wiercisz otwory pod gwint (obojętnie jaki, dziesiątkę, dwunastkę) później robisz drewnianą ramkę o wielkości blachy. Rozrabiasz w wiaderku trochę betonu (może być mieszanka) i wylewasz, w otwory w blasze wkręcasz śruby i na nich wkładasz blachę do ramki. Opuszczając poprzez wykręcanie kolejnych śrub (blacha siada i spod niej wypływa beton) równocześnie poziomujesz blachę. I masz super powierzchnię pod maszynę.

Jeśli chcesz mocować śrubami do podłoża, to wcześniej musisz w blasze wywiercić otwory, żeby te śruby weszły.


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17
Posty: 1551
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#36

Post napisał: atlc » 08 maja 2020, 14:34

Jasiu, litości, to jest mała maszynka...
Wibroizolatory lub w maksie kliny ustawcze (fiksatory), to wystarczy w zupełności żeby ustawić poprawnie taki sprzęt.


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3792
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#37

Post napisał: jasiu... » 08 maja 2020, 15:22

ta frezarka ma małą stopę, dlatego można na wibroizolatorach, a jak masz kiepską podłogę, to taka blacha wychodzi tanio i się sprawdza.


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 43
Posty: 43
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#38

Post napisał: kill_gil » 08 maja 2020, 17:10

dzięki za pomoc!!!

Będę w takim razie bez stresu poziomować stopkami i na blaszkach!

Wylewka jest zrobiona dość mocna ale niestety z zamierzonym znacznym spadem (ex obora). Jednak pomysł jasia jest genialny:) zanim beton stwardnieje to można na spokojnie wypoziomować blachę wręcz do perfekcji!


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 43
Posty: 43
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#39

Post napisał: kill_gil » 16 maja 2020, 08:12

Hej, chciałem się pochwalić :D

Wczoraj przyszła moja Maho 500W2

Obrazek

Obrazek

W sumie zapłaciłem 3200Euro(maszyna)+1450zł(transport)+500zł(wózek) w tym było już imadło Hilma hydrauliczne więc myślę że nie jest źle. Co mnie najbardziej cieszy, to to jest to, że na dokumentach z zakupu z 88r widnieje ta sama osoba która mi tą frezarkę sprzedawała... Ogólny stan jest całkiem dobry, świeże oleje, kompletna itp.

Mam do niej trochę dokuementów :D

Dokumenty: Obrazek

Posiadam wszystkie schematy instrukcje, generalnie komplet od producenta. Jeśli ktoś będzie potrzebować jakiej informacji to służę pomocą- mówię biegle po niemiecku więc z rozszyfrowaniem też nie ma problemu 8)

Oczywiście po podłączeniu trzeba było wpisać parametry. Udało ,mi się ruszyć osiami kilka cm potem wyskoczył błąd ale to dzisiaj na spokojnie się to ogarnie:

Obrazek

ogólnie zadowolony jestem :D


Autor tematu
kill_gil
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 43
Posty: 43
Rejestracja: 07 gru 2019, 22:14

Re: Frezarka Maho z Niemiec

#40

Post napisał: kill_gil » 16 maja 2020, 13:51

Maszyna działa już bezproblemowo osiągnięty był limit osi Y(Z) co nie pozwalało na włączenie.

Chciałbym jeszcze raz zadań pytanie dotyczące oprawek- SK40(ISO40) vesrus BT40. Wg dokumentacji oprawka to ISO 40:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałbym na początek kupić oprawkę ER32 i coś do planowania. ER32 to nie problem ale z oprawką do narzędzia do planowania jaka by mi się podobała jest już problem. Chińska nazwa montażu to FMB22 np taka:
Obrazek

do tego tajemniczego montażu nie jestem w stanie znaleźć nic od SK40 (Iso40). Większość oprawek i narzędzi na aliexpress są dla BT40 niestety.

Czy ktoś z Was montuje BT40 zamiast SK40? Proszę o poradę jak podejść do tematu, kupić pierwsze narzędzia i nie żałować :D .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarki Deckel, Maho, Aciera, Abene ”