Nakładarka kleju
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
roobert123, trafiłeś w "dziesiątkę"
Jaszuk88 taką właśnie pompkę już zmajstrował. Fotki są kilkanaście postów powyżej w tym samym wątku. Ma jedynie teraz problem z tym że pompka nie ma siły zassać pełnego "łyku" z powodu dużej gęstości kleju, w wyniku czego na jej wylocie pojawia się przerywany strumień cieczy, czyli jak napisał - kropelkuje. Dzieje się tak między innymi na pewno z powodu zastosowania miękkiej silikonowej rurki. Jeżeli na wejście pompki poda klej pod dobranym niewielkim ciśnieniem, problem powinien ustąpić.

Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Faktycznie mój błąd nie czytałem całego wątku tylko ostatnią stronę.
Przepraszam. Chyba niestety autorowi nie pozostaje nic innego a tylko zastosować polecaną wcześniej czwartą oś i coś w rodzaju dużej strzykawki. Jak już wcześniej wspominaliście "media sprężyste" czy to rurka czy powietrze nie bardzo się sprawdzają przy precyzyjnym transporcie materiałów o dużych gęstościach.
Przepraszam. Chyba niestety autorowi nie pozostaje nic innego a tylko zastosować polecaną wcześniej czwartą oś i coś w rodzaju dużej strzykawki. Jak już wcześniej wspominaliście "media sprężyste" czy to rurka czy powietrze nie bardzo się sprawdzają przy precyzyjnym transporcie materiałów o dużych gęstościach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
W TME można kupić elementy aplikatorów , może spróbować ze strzykawką z tlokiem poruszanym silnikiem krokowym ( akutatorem).
Ceny strzykawek nie sa powalające i nawet zamiana na nową po dniu pracy nie podniesie znacząco kosztów.
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f ... awka&idp=1
Ceny strzykawek nie sa powalające i nawet zamiana na nową po dniu pracy nie podniesie znacząco kosztów.
http://www.tme.pl/katalog/index.phtml?f ... awka&idp=1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Dziękuje Wszystkim za pomysły.
W celu zobrazowania pracy pompki zamieściłem film To są wysokie obroty ok 500 br/min. Uważam, że już za duże przy mniejszych kropelkowanie jest dużo bardziej wolne. Te przerwy w pracy pompy na filmie to celowe - lepiej widać pompę.
Zastanawiam się nad podaniem ciśnienia do zbiornika z klejem i póżniej sterowanie pompką. Tak jak sugerują koledzy. Taki wariant pojawił się na samym początku budowy dozownika kleju. Wybrałem jednak inne rozwiązanie. Czas powrócić do korzeni
.
Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu wystarczy mi czasu aby przeprowadzić próby. Nadal proszę kolegów o sugestie i pomysły. Pomysł ze strzykawką odpada ze względu na zbyt mały zapas kleju.
W celu zobrazowania pracy pompki zamieściłem film To są wysokie obroty ok 500 br/min. Uważam, że już za duże przy mniejszych kropelkowanie jest dużo bardziej wolne. Te przerwy w pracy pompy na filmie to celowe - lepiej widać pompę.
Zastanawiam się nad podaniem ciśnienia do zbiornika z klejem i póżniej sterowanie pompką. Tak jak sugerują koledzy. Taki wariant pojawił się na samym początku budowy dozownika kleju. Wybrałem jednak inne rozwiązanie. Czas powrócić do korzeni

Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu wystarczy mi czasu aby przeprowadzić próby. Nadal proszę kolegów o sugestie i pomysły. Pomysł ze strzykawką odpada ze względu na zbyt mały zapas kleju.
- Załączniki
-
- pompowanie gęstego kleju.jpg (134.25 KiB) Przejrzano 1747 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Przy dużych obrotach pompa tłoczy zamiast ssać. Zastosuj trzy łożyska na tarczy wirnika i ewentualnie zwiększ docisk łożysk. Jeśli chcesz postawić beczkę z żywicą na podłodze i w ten sposób pracować, to fizyka cieczy na to nie pozwoli. Siła podciśnienia zależy wyłącznie od sprężystości wężyka. Pompa i zasobnik żywicy muszą być umieszczone na osi Z maszyny. W ten sposób zmniejszysz straty ciśnienia. Im krótsze wężyki tym lepiej. Oczywiście zbiornik musi być nad pompą, jak radzi kolega ALZ. Przed rozpoczęciem pracy pompę trzeba zassać, można zrobić to ustawiając "lewe", niskie obroty jednocześnie podając odrobinę cieczy ze strzykawki do wyjścia pompy. Wężyk nie może zawierać powietrza. Po takiej operacji można pompę zatrzymać i przystąpić do normalnej pracy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Wczoraj odpaliłem swój dozownik do solder pasty ( pneumatyczny)Jaszuk88 pisze: Zastanawiam się nad podaniem ciśnienia do zbiornika z klejem i póżniej sterowanie pompką. Tak jak sugerują koledzy.
http://www.renex.com.pl/pokaz_produkt.php?id=261 ( podobny model, ja kupiłem taniej na eBay'u)
Idzie idealnie - pasta koki ( o konsystencji pasty do zębów) przez igłe 0.7mm - miodzio.
Poprzednio wyciskałem ręcznie, ale palce siadały po kilku płytkach.
Generalnie - cisnienie pomoże bardzo.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Witam po długiej przerwie. Z różnych powodów zrezygnowałem z dalszej budowy dozownika gęstej cieczy i swoją konstrukcję rozbudowałem. Powstała mała frezarka o polu pracy 200 x 270 Z-50. Jest to konstrukacja do zastosowań edukacyjnych. Frezowałem w płycie z PS z bardzo zadawalającym skutkiem. W najbliższym czasie będę próbował frezować w innych materiałach. Zamieszczę filmiki.
Dla przypomnienia:
konstrukcja stalowa profil 50x50 spawana,
wałki i karetki z drukarek, silniki około 0,6Nm,
napęd paskowy, elektronika firmy Mixpol.
filmik:
Dla przypomnienia:
konstrukcja stalowa profil 50x50 spawana,
wałki i karetki z drukarek, silniki około 0,6Nm,
napęd paskowy, elektronika firmy Mixpol.
filmik:
- Załączniki
-
- moja pierwsza CNC (1).jpg (20.73 KiB) Przejrzano 1707 razy