Remont WS 15
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
-
- Posty w temacie: 9
Re: Remont WS 15
Moja WS-15, którą kupiłem dawno temu od jednego z forumowiczów i leżakowała z braku czasu.
Stolik własnej roboty, skręcany. W trakcie prac nad elektryką.
Mam pytanie odnośnie koła pasowego silnika. Czy ktoś z Was je dorabiał? Ceny kół z allegro powalają...

Stolik własnej roboty, skręcany. W trakcie prac nad elektryką.
Mam pytanie odnośnie koła pasowego silnika. Czy ktoś z Was je dorabiał? Ceny kół z allegro powalają...

-
- Posty w temacie: 28
Jak chcesz tanie koło pasowe do WS 15 to wytocz je sobie z drewna. Kolega kupił krążek alu i wytoczył sobie takie koło pasowe, problem w tym że sam materiał kosztował go ok. 200zł na jedno koło.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
Kiedyś na aliexpress ktoś pokazywał dosyć tanie. Jednak były trochę mniejsze od oryginalnych.
Być może nawet to było w tym wątku.
Dodane 2 minuty 28 sekundy:
Tak, tu: post694740.html#p694740
Być może nawet to było w tym wątku.
Dodane 2 minuty 28 sekundy:
Tak, tu: post694740.html#p694740
czilałt...
-
Dziękuję.
Rozważałem toczenie z poliamidu lub innego tworzywa.
Koła na aliexpress widziałem, ale są właśnie sporo za małe....
Kiedyś dostałem koło niby od WS-15, podobnej średnicy. Dopiero wczoraj zauważyłem, że ma trzy a nie cztery stopnie. Kombinuję jeszcze czy nie da się naprawić starego ebonitowego koła poprzez odcięcie dwóch uszkodzonych stopni (najmniejsze) i wstawienie dotoczonych w to miejsce. Widziałem, że często ludzi dorabiają koła robiąc je z łączonych ze sobą warstw drewna lub tworzywa.
Rozważałem toczenie z poliamidu lub innego tworzywa.
Koła na aliexpress widziałem, ale są właśnie sporo za małe....
Kiedyś dostałem koło niby od WS-15, podobnej średnicy. Dopiero wczoraj zauważyłem, że ma trzy a nie cztery stopnie. Kombinuję jeszcze czy nie da się naprawić starego ebonitowego koła poprzez odcięcie dwóch uszkodzonych stopni (najmniejsze) i wstawienie dotoczonych w to miejsce. Widziałem, że często ludzi dorabiają koła robiąc je z łączonych ze sobą warstw drewna lub tworzywa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 32
Poszukaj na Ali bo może są większe.
A nawet jeśli nie to jak dasz po obu stronach mniejsze to powinno być ok tylko nie wiem czy da się dobrać lub dorobić pod zabierak .
A nawet jeśli nie to jak dasz po obu stronach mniejsze to powinno być ok tylko nie wiem czy da się dobrać lub dorobić pod zabierak .
czilałt...
-
Szukałem i nie znalazłem większych. Przy mniejszych różnica między najmniejszych i największym kołem może być za mała do uzyskania odpowiednich prędkości. Koło silnika może będę miał.
Mam pytanie odnośnie koła wrzeciona. Wyczuwam luz między wałkiem, a kołem, tak jakby było za luźne pasowanie i wszystko trzymało się na klinach. Pewnie nie może tak być ?:)
Mam pytanie odnośnie koła wrzeciona. Wyczuwam luz między wałkiem, a kołem, tak jakby było za luźne pasowanie i wszystko trzymało się na klinach. Pewnie nie może tak być ?:)