Remont WS 15

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

Remont WS 15

#1

Post napisał: clipper7 » 02 lut 2008, 12:31

Robię mały remont/ przegląd zakupionej wiertarki WS 15 i mam parę pytań. Pierwszy problem, to demontaż koła pasowego napędu wrzeciona. Z DTRki wynika, że jest ono osadzone na wcisk i zabezpieczone 3 wkrętami. Wkręty wykręciłem i dalej co? Koło jest z Al, boję się użyć siły. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z rozbiórką WS15 ?


Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Tagi:

Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 420
Rejestracja: 29 gru 2007, 21:01
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: M 52 » 02 lut 2008, 14:31

Tej maszyny akurat nie rozbierałem, jednak w znanych mi maszynach innego rodzaju (zabytkowa technika motoryzacyjna) zawsze jest mozliwość podejścia ściagaczem albo stukniecia młotkiem poprzez np kawałek drewna. A czasem jest możliwość wykorzystania np istniejacych otworów do zaczepienia ściagacza. Próbowałeś ściagacza do łozysk?
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD


ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2092
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: ARGUS » 02 lut 2008, 18:33

Najlepiej ściągacz
ale możesz spróbować jeśli jest miejsce
drewnianymi klinami 2 szt co 180' i na przemian popukujesz
w 1 klin w 2 klin w oś koła pasowego
i tak do skutku :-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#4

Post napisał: clipper7 » 02 lut 2008, 19:52

Poszło ściągaczem, mocno siedziało, miałem wątpliwości, czy nie ma jakiegoś dod. zamocowania, ale było na wcisk. Maszyna z 68 roku a wewnątrz jak nowa.... :lol:
Kiedyś to porządnie robili.....Obawiam się , że o obecnej chinszczyzny po tylu latach pozostaną tylko zdjęcia w rodzinnym albumie.

[ Dodano: 2008-02-02, 19:55 ]
ARGUS pisze:drewnianymi klinami 2 szt co 180' i na przemian popukujesz
Mam taki patent z klinami : przewierciłem otwory na końcach i ściskam je skręcając śrubami. Działa pewnie i łagodnie. I masz pełną kontrolę ...
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2092
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: ARGUS » 03 lut 2008, 11:24

clipper7 jeśli będziesz sie dobierał do łożysk to wstaw jakieś zdjęcia
sposobu łożyskowania i jakie łożyska

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#6

Post napisał: clipper7 » 03 lut 2008, 11:50

Od jednego z kol. z forum dostałem DTRkę, jeżeli chcesz, i wyrazi on zgodę, to mogę Ci ją podesłać na maila, są rysunki i spis części.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 2092
Rejestracja: 09 kwie 2007, 22:41
Lokalizacja: Szczecin

#7

Post napisał: ARGUS » 03 lut 2008, 18:38

Oki to poproszę :grin:


grzyb
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 43
Rejestracja: 03 mar 2005, 20:17
Lokalizacja: Łomianki

#8

Post napisał: grzyb » 03 lut 2008, 18:45

Ja tam nie mam nic przeciwko - moja wiertarka też zresztą :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 41
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: clipper7 » 03 lut 2008, 19:09

Fajnie, dziękuję za szybką reakcję kol. grzyb
Szukam pokrętła do podnoszenia/opuszczania wrzeciennika po kolumnie - jeżeli ktoś ma, proszę o kontakt. Mam też nowszą DTR do WS15, ale rysunki są gorsze. Jeżeli kol. grzyb chce, mogę przesłać skany.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


grzyb
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 43
Rejestracja: 03 mar 2005, 20:17
Lokalizacja: Łomianki

#10

Post napisał: grzyb » 03 lut 2008, 19:12

Znalazłem tą korbkę - jak chcesz to ci wyślę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”