Frezarka CNC - aluminiowa - budowa - v. 1.0

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
unix
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 32

Post napisał: unix » 17 lut 2008, 13:55

Leoo pisze:Trochę mały prześwit wyszedł Koledze między blatem a osią Z, mimo zastosowania długiej prowadnicy i wysokiej bramy. Użyteczny skok osi Z też jest minimalny.
To nie jest poziom docelowy - wózek będzie miał możliwość montażu co ok. 5 cm w górę (planuję 3 poziomy montażu) aby był uniwersalny. Zakładane pole robocze osi Z wynosiło około 10 cm i takie bez problemu będzie mieć. Zamontowałem to na najniższym poziomie dla prób :cool:

[ Dodano: 2008-02-17, 14:06 ]
clipper7 pisze:Bardzo jestem ciekaw, jaka będzie sztywność bramy o takiej konstrukcji, bo z dotychczasowych opinii kolegów wynika, że może być kłopot. Ale praktyka jest matką wszystkiego :wink:
Sam też jestem ciekaw ale w zasadzie ludziki na tym forum robią maszynki z ruchomą bramą więc mam nadzieję, że będzie OK.

clipper7 pisze:Bardzo podoba mi się "naturalny" sposób osłony dolnych prowadnic przed "urobkiem", bez ruchomych osłon, harmonijek itp.
Dziękuję, że ktoś zwrócił na to uwagę :lol:, taki właśnie był plan. I jeszcze planuję wewnątrz powstałej skrzyni schować elektronikę, zbiorniczek i pompkę chłodziwa - miejsca spokojnie wystarczy :cool:

Moi znajomi którzy zajmują się szkłem artystycznym http://www.ellart.pl/index_pl.html jak zobaczyli (przy okazji małego drinka :roll: ) co takie maszynki potrafią, od razu zlecili mi próby z szlifowaniem wzorów diamentem na szkle (stąd chłodziwo) oraz abym im wykonał nakładarkę farby do konturów na szkle więc będę miał prośbę do kolegów na forum o pomysły w tym zakresie.

Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Tagi:

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6
Kontakt:

Post napisał: Jaszuk88 » 17 lut 2008, 16:16

unix pisze:I jeszcze planuję wewnątrz powstałej skrzyni schować elektronikę, zbiorniczek i pompkę chłodziwa - miejsca spokojnie wystarczy
Myslę, że z tą elektroniką to kolega przesadził przy obróbce z chłodzeniem wodą.Do szlifowania szkła jest potrzebny silny stumień wody jest ryzyko dostania się wody do elektroniki.
Maszyna bardzo mi się podoba - gratuluję. :grin:
Kolega będzie budował nakładarkę farby a ja buduję nakładarkę kleju https://www.cnc.info.pl/topics85/naklad ... vt7208.htm
brak czasu spowolnił moje prace :sad: ale może razem będzie raźniej :smile: .

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix

Post napisał: unix » 17 lut 2008, 18:16

Dzięki :lol: Chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń - na pewno będą mi potrzebne :wink:
Testy wydajności są jak seks. Wszyscy chcą tego, każdy wie, jak to zrobić, ale nikt nie wie, jak porównać.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kwarc » 17 lut 2008, 19:42

witam . zaloze sie ze kol. Unix nastepna swoja maszynke bedzie robil o innej konstrukcji.
na nakladarke kleju lub cos w tym stylu to ok.o szlifowaniu szkla chyba bedzie trzeba zapomniec. o frezowaniu ,grawerowaniu wielu materialow chyba tez zapomniec (do nastepnej konstrukcji albo modyfikacji tej). przepraszam , nie myslcie ze pisze zlosliwie,maszynka podoba mi sie (pasja tworcy jaszcze bardziej).ale trud oplaci sie ,
nastepna bedzie lepsza.mam prosbe do konstruktora (Unixa) zrob prube i przedstaw wyniki.
mianowicie-ustaw brame w pozycji srodkowej ,zablokuj czyms aby nieprzemieszczala sie wzdluz osi ,ustaw na podstawie katownik tak aby gorne jego ramie przylegalo do wozka osi Z
nacisnij na os Z z sila 1~2kG i sprawdz o ile odchyli sie od katownika,

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix

Post napisał: unix » 17 lut 2008, 20:25

kwarc pisze: mianowicie-ustaw brame w pozycji srodkowej ,zablokuj czyms aby nieprzemieszczala sie wzdluz osi ,ustaw na podstawie katownik tak aby gorne jego ramie przylegalo do wozka osi Z
nacisnij na os Z z sila 1~2kG i sprawdz o ile odchyli sie od katownika,
Pamiętaj, że prowadnice osi są podparte na całej długości więc nie ma znaczenia czy brama będzie ustawiona na środku czy nie. Tak naprawdę przy frezowaniu się wszystko okaże - mam nadzieję, że tym tygodniu wykonam pierwsze próby :grin: Na ten moment oczywiście robiłem próby odchylania i brama jest naprawdę bardzo sztywna pomimo użycia naprawdę dużej siły a mam, że tak powiem trochę mięśnia piwnego :mrgreen:

Ale masz rację, w następnej maszynie na pewno coś zmienię bo człowiek musi gdzieś zdobyć doświadczenie. Czy radykalnie zmienię konstrukcję ? raczej nie, zdecydowanie dalej materiał alu, być może zmienię bramę na stałą co niestety ograniczy mi obszar roboczy albo zwiększy gabaryty maszyny ale jeszcze nie wiem. Musze zrobić testy pracy obecnej aby wyrobić sobie zdanie. Obecna konstrukcja bez problemów pozwala przerobić niewielkimi nakładami maszynkę na stałą bramę więc podchodzę do tego bez stresu.
Maszynki do zastosowań które mi są potrzebne nie będę wykonywał ze stali bo jeżeli obecna waży około 30 kg to ze stali byłoby ponad 100 kg a to już przesada jak na moje warunki, choćby miejsca w warsztaciku. Ja buduje urządzenia do majsterkowania a nie do zastosowań przemysłowych. Oczywiście szacuneczek dla ludzi na tym forum, którzy budują naprawdę super maszynki również do celów jak wyżej opisałem. Ja nie mam odpowiedniego zaplecza technicznego a zlecanie praktycznie wszystkich elementów do wykonania na zewnątrz zabiera całą przyjemność związaną z budowaniem maszynki we własnym zakresie - przynajmniej ja tak mam :grin:
Ostatnio zmieniony 17 lut 2008, 20:47 przez unix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kwarc » 17 lut 2008, 20:46

widzisz, napisalem o tym bo sam zrobilem kiedys kilka konstrukcji domowych, pracowalem tez w miejscu gdzie byly konstrukcje z odlewow zeliwnych (okolo 100kg , gabaryty podobne do twojej kostrukcji)i i robilem rozne testy.przy nacisku 2kg Z odchylal sie o 0.1mm .

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix

Post napisał: unix » 17 lut 2008, 20:54

Masz rację, siłą rzeczy coś się pewnie ugnie, tylko czy siły przy frezowaniu będą aż tak duże ? Myślę, że to kwestia posuwów i zagłębienia w materiał no i oczywiście samego materiału. Postaram się na tygodniu zmierzyć jak sugerujesz i napiszę info.

[ Dodano: 2008-02-17, 21:01 ]
Tymczasem muszę kupić kompa do Macha bo mam laptopa z technologią Speedstep i kicha, nie chce działać poprawnie. Czy takie coś wystarczy w waszej ocenie : http://allegro.pl/item308584888_pentium ... bacz_.html
Cena jest bardzo atrakcyjna 99 zł, do tego kostka ram i jakiś używany monitor lcd za niewiele więcej i było by wg mnie ok - nie żal trzymać w warsztacie :wink:

Parametry:

* procesor Intel Pentium III 1000 MHz
* HDD 20 GB
* RAM 128 MB (możliwość rozszerzenia)
* Płyta główna intel 815: AGP, 2xPCI, 2xDIMM, 2x USB, 1xCOM, LPT
* Grafika Intel 815
* karta dźwiękowa,
* karta sieciowa Intel PRO/100 100Mbit (zintegrowana)
* CD i FDD - brak (ale od czego sa pendrive'y!)
* w komplecie firmowa mysz i klawiatura Fujistu-Siemens

Awatar użytkownika

termit_tm
Posty w temacie: 4

Post napisał: termit_tm » 18 lut 2008, 16:31

jak dokupisz RAMu to będzie dobrze no i zapomnij ze w czasie frezowania będziesz mógł korzystać z tego kompa Mach bardzo tego nielubi :mad:

Awatar użytkownika

Autor tematu
unix

Post napisał: unix » 23 lut 2008, 14:39

No i prawie koniec :lol: Zostało tylko poupinać przewody i podłączyć e-stop oraz krańcówki.
Poniżej zdjęcia maszynki i filmik. Otwory montażowe w stole fi 6,8 pod gwint M8 (muszę jeszcze nagwintować) wierciłem już Kressem zamocowanym w maszynce - wszytko działa poprawnie i ze sztywnością nie ma żadnego problemu - nic się nie rozleciało :razz:

[ Dodano: 2008-02-23, 16:52 ]
I obiecany filmik - wiercenie :
Parametry : Feed Rate F600, Plunge Rate F30
Załączniki
PICT000213.JPG
PICT000213.JPG (43.74 KiB) Przejrzano 1049 razy
PICT000214.JPG
PICT000214.JPG (46.3 KiB) Przejrzano 1044 razy
PICT000215.JPG
PICT000215.JPG (44.58 KiB) Przejrzano 1063 razy
PICT000216.JPG
PICT000216.JPG (37.13 KiB) Przejrzano 1053 razy
PICT000211.JPG
PICT000211.JPG (40.76 KiB) Przejrzano 1100 razy
Ostatnio zmieniony 01 mar 2008, 08:23 przez unix, łącznie zmieniany 2 razy.

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: Leoo » 23 lut 2008, 18:34

unix pisze:wszytko działa poprawnie i ze sztywnością nie ma żadnego problemu
Nie żebym się czepiał ale słyszał Kolega ten dźwięk kiedy frez/wiertło wychodzi zmateriału?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”