Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Rybiarz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 23

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: Rybiarz » 25 gru 2017, 14:02

Te czarne coś to farba,chyba...nie wiem co kierowało chińczykiem ale naćupał tym po górnej powierzchni jaskółki,raczej nie w celach antykorozyjnych

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 115

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: RomanJ4 » 03 sty 2018, 01:46

Dzisiaj robiłem częściowe testy swojej ZX32G-1 w stanie fabrycznym.
Do pomiaru użyłem czujnika zegarowego o czułości 0,001mm i zakresie 1mm zamontowanego na statywie magnetycznym do jednych pomiarów i wykręconym z podstawki statywu magnetycznego zamocowanym do wrzeciona poprzez oprawkę ER.
Obrazek

• Pomiar odchyłów wrzeciona, tulei wysuwnej wrzeciona, korpusu głowicy, kolumny.

Aby wyniki były miarodajne dla wszystkich pomiarów, to luz wrzeciona w tulei wysuwnej, luz tulei wysuwnej w korpusie głowicy, odchył głowicy i odchył kolumny pod działaniem siły bocznej realizowałem za pomocą włożonego we wrzeciono drewnianego trzonka długości 250mmjako dźwigni, i sprężynowej wagi wędkarskiej napinanej do 10kG
Pierwszy pomiar przy nacisku bocznym i przy wysuniętym maksymalnie wrzecionie(i niezaciśniętym zacisku tulei) pokazał odchył o wartości -0,04mm,
Obrazek
po zaciśnięciu zacisku tulei wrzeciona wartość uchybu spadła o -0,015mm.

Czujnik przystawiony do niezaciśniętej końcówki tulei wrzeciona po przyłożeniu siły pokazał uchyb -0,03mm,
Obrazek

po zaciśnięciu tulei uchyb wynosił -0,022mm
Obrazek

Pomiar odchylenia samego korpusu głowicy(mierzony najdalej od kolumny, zaciśnięta) wyniósł -0,016mm
Obrazek

Pomiar odchylenia samej kolumny (mierzony na zaciśniętej szufladce głowicy podniesionej najwyżej jak się da na kolumnie, ok 400mm nad podstawą) - uchyb wyniósł około -0,012-0,14mm a po dociągnięciu śrub mocujących kolumnę do podstawy około -0,008mm,
Obrazek

przy czym zauważyłem wcześniej, że śruby(M12x55/8,8) nie sięgają do końca gwintowanych otworów w podstawie, może do połowy,
Obrazek
co też może mieć jakiś drobny wpływ na sztywność mocowania. muszę je zmienić i sprawdzić.

• Pomiar prostopadłości płaszczyzny stołu do osi wrzeciona(kolumny) w osi Y i osi X.

Czujnik zamocowany we wrzecionie za pomocą oprawki ER, zaciski wrzeciona i korpusu zaciśnięte.
Ustawienie bazy 0,000 w osi Y w krańcowym lewym położeniu stołu (225mm od środkowej osi symetrii) zacisk jaskółki stołu w osi Y niezaciśnięty
Obrazek

Uchyb przy przesunięciu stołu o 450mm w skrajne prawe położenie (225mm od położenia środkowego) wyniósł -0,04mm (zacisk jaskółki stołu w osi Y niezaciśnięty, w osi X zaciśnięty)
Obrazek

Zaciśnięcie jaskółki stołu w osi Y zmienia wynik o około 0,01mm (obniża stół, co naturalne przy jaskółce)
Obrazek Obrazek

Mierzenie uchybu przy przesuwaniu stołu w osi X, ustawianie bazy 0,000 w skrajnym punkcie stołu najbliżej kolumny
Obrazek

po przesuniecie w w skrajne położenie najdalej od kolumny uchyb wyniósł +0,073mm
Obrazek

cdn... resztę testu opiszę jutro... (a właściwie dziś..)
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 91

Post napisał: InvaderBeer » 03 sty 2018, 18:09

Czekam z niecierpliwością na dalsze testy :) ja w ten weekend postaram się ruszyć z pracami przy składaniu maszyny . Pozdrawiam

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 sty 2018, 00:02

W zasadzie dzisiaj nie robiłem nowych testów, ale z dnia wczorajszego zostało mi opisać test na prostopadłość wysuwu wrzeciona do powierzchni stołu. Pomiar przeprowadziłem na szlifowanym kątowniku (a właściwie ceowniku) frezerskim do bocznej jego ściany wg standardu G7b karty inspekcyjnej
Obrazek
Obrazek

baza 0,000 tuleja zaciśnięta,
Obrazek

uchyb po wysuwie o 76,67mm uchyb wyniósł +0,085mm (tuleja zaciśnięta)
Obrazek

ale głowica nie była trammowana do powierzchni stołu przed pomiarem,

Natomiast przesuw całej głowicy wzdłuż jaskółki kolumny(wrzeciono wsunięte, zaciśnięte) dał wynik uchybu +0,07mm/~100mm, jadąc w górę
Obrazek Obrazek

ale pomiar był zależny też nieco od siły zaciśnięcia jaskółki do pomiaru:
bez zacisku, baza 0,000
Obrazek

po zaciśnięciu zacisku jaskółki uchyb o +0,035mm (głowica w lewo na kolumnie, co by się zgadzało z dociśnięciem/przysunięciem stałej prawej powierzchni szufladki głowicy do pow. jaskółki kolumny)
Obrazek

przy okazji zmodyfikowałem zacisk tulei wysuwnej wrzeciona gdy po zwolnieni zacisku jedna z tulejek zostawała na swoim miejscu dalej blokując ruch tulei na tyle, że sprężyna powrotna nie mogła jej samoczynnie podnieść. Zmierzyłem rozstaw tulejek kiedy blokują wrzeciono (niewiele mniejszy zresztą od szerokości korpusu rownej140mm) i na szpilkę ściągającą miedzy obie tulejki wstawiłem silną sprężynę, ale tak dobranej średnicy by weszła suwliwie na szpilkę ale nie ocierała o wystającą w światło otworu tuleję wrzeciona.
Obrazek

dla ułatwienia sobie montażu (bo sprężyna powoduje, że tulejki próbują się obracać razem z wkręcana szpilką) zaznaczyłem na ich tyłach znaki "góra" jak mają być ustawione w korpusie zanim ścięcia zahaczą o tuleję, i same się ustabilizują aż do zaciśnięcia. Tulejki i otwór wytarłem z resztek będącego tam smaru stałego i nasmarowałem olejem, cały zespól swobodnie daje się suwać w otworze korpusu
Obrazek

Po tej modyfikacji do zluzowania wystarczy zwolnic zacisk o 1/2 obrotu, sprężyna rozpycha obie części jak klocki hamulcowe, nie blokując już w zasadzie wrzeciona (a nawet gdyby jeszcze lekko, to wystarczy puknąć w rączkę szpilki by się ustawiły).

cdn...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer

Post napisał: InvaderBeer » 04 sty 2018, 21:40

Dzięki za relacje . Ja spróbuje w weekend zacząć składanie maszyny . Kurcze , nie mam takiego kątownika frezerskiego :/ muszę zapisać na listę zakupów inaczej nie dam rady sprawdzić tego u mnie .

Zaczynałem zielony , teraz widzę jak bardzo a z każdym dniem coraz bardziej widzę ile jeszcze muszę się nauczyć oraz narzędzi kupić :P
Jakieś sprawdzone sklepy z kątownikami ? Nie chciał bym trafić na niepewną chińszczyznę którą na starcie bedzie trzeba skrobać bo jeszcze nawet blatu traserskiego nie mam :P A kątownik się przyda pewnie do wielu rzeczy :)

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 04 sty 2018, 22:31

Dopóki nie masz frezerskiego
http://www.visla.pl/Katowniki-ustawcze-1388,F791.html
ObrazekObrazekObrazekObrazek

to możesz zmierzyć przy każdym innym prostopadłościanie, najlepiej szlifowanym, a od biedy przy przymocowanym(np magnesem czy łapką) do stołu frezarki dość grubym kątowniku ze stopką (przyda Ci się później do sprawdzania kątów 90° w frezowanych detalach) po którego w miarę szerokiej ściance będzie można pojechać czujnikiem.
http://www.visla.pl/Katowniki-ze-stopka ... ,G311.html
Obrazek

Dzisiaj sprawdziłem luz fabryczny łożysk wrzeciona (w stanie spoczynku przy zablokowanej w korpusie tulei) i bez przykładania dużej siły wyniósł 0,075mm (dalsze pomiary wrzeciona mijały by się z celem), czyli trzeba dociągnąć łożyska 150 i 136 (stożkowe 30207 i 30205) nakrętką 138 po wyjęciu tulei wysuwnej 128 razem 149 z wrzecionem z korpusu 155.
ObrazekObrazek

Na szczęście by to zrobić nie trzeba rozbierać całego napędu i skrzyni prędkości wrzeciona, bo po wyjęciu tulejek zaciskowych i szpilki (139,168,140), wałka zębatego 301 wysuwu tulei 128, oraz kołka prowadzącego 141, oraz uwolnieniu jarzma 129 suwmiarki, tuleja z zespołem łożyskowo-wrzecionowym powinna elegancko wyjść do dołu. Całość procedury regulacyjno-konserwatorskiej praktycznie identyczna jak dla tej KF25

https://www.chipmaker.ru/topic/126278/page__st__300
https://www.chipmaker.ru/topic/126278/page__st__340
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek

cdn...
pozdrawiam,
Roman

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 42

Post napisał: rdarek » 04 sty 2018, 22:55

RomanJ4 pisze:
04 sty 2018, 22:31
Na szczęście by to zrobić nie trzeba rozbierać całego napędu i skrzyni prędkości wrzeciona, bo po wyjęciu tulejek zaciskowych i szpilki (139,168,140), wałka zębatego 301 wysuwu tulei 128, oraz kołka prowadzącego 141, oraz uwolnieniu jarzma 129 suwmiarki, tuleja z zespołem łożyskowo-wrzecionowym powinna elegancko wyjść do dołu. Całość procedury regulacyjno-konserwatorskiej praktycznie identyczna jak dla tej KF25
Jeśli korpus jest tego samego typu jak mój to nie rozpędzaj się tak z rozbieraniem.
Do wyjęcia powinno wystarczyć zdjęcie obejmy "suwmiarki" wykręcenie trzpienia ustalającego (uwaga mogą być dwa jeden ustala drugi kontruje) oraz demontaż sprężyny powrotu, i tuleja powinna wyjść.
Mam przy okazji małą sugestię. Na zdjęciach tego nie widać a u mnie w tulei wrzeciona był tylko jeden otwór do do wybijania wierteł "stożka" przy okazji demontażu można dorobić drugi po przeciwnej stronie :wink: i życie staje się prostsze

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: strikexp » 04 sty 2018, 23:36

@RomanJ4
Jaką masz opinię o narzędziach pomiarowych visla? Widzę że ceny mają dobre, a na allegro to nigdy nie wiem co kupuje...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 05 sty 2018, 00:25

Mają dużo z tajwańskiego Vertexa, Indii (Soba), także polskich (Baildon i inne), ogólnie jeszcze jak na razie zastrzeżeń nie miałem, a kupiłem od nich kilka rzeczy.. m/in
http://www.visla.pl/narzedzia-pomiarowe ... ,G784.html ( stol-traserski-pomiarowy-zakup-t61012.html )
http://www.visla.pl/oprzyrzadowanie-obr ... -1341.html
http://www.visla.pl/oprzyrzadowanie-obr ... ,F989.html
i inne
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer

Post napisał: InvaderBeer » 05 sty 2018, 18:12

RomanJ4 pisze:
05 sty 2018, 00:25
Mają dużo z tajwańskiego Vertexa, Indii (Soba), także polskich (Baildon i inne), ogólnie jeszcze jak na razie zastrzeżeń nie miałem, a kupiłem od nich kilka rzeczy.. m/in
http://www.visla.pl/narzedzia-pomiarowe ... ,G784.html ( stol-traserski-pomiarowy-zakup-t61012.html )
http://www.visla.pl/oprzyrzadowanie-obr ... -1341.html
http://www.visla.pl/oprzyrzadowanie-obr ... ,F989.html
i inne
Tylko sprzedają tylko firmom nie sprzedadzą osobie prywatnej , musisz mieć działalność , właśnie to przerabiałem :/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”