Jak byś zauważył jakiś element konstrukcyjny maszynki , który znacznie odbiega jakością na plus lub minus do tego co już jest wrzucone to fajnie jakbyś to udokumentował. Ludzie będą mieli przekrój przez różnych producentów.upanie pisze: ↑19 gru 2017, 06:28Wszystkie te frezarki są zbudowane tak samo więc nie ma co robić jakiś fotek. Sam już to zrobiłeś
Moja się różni od Twojej "wystrojem", który to mało wpływa na funkcjonalność. Ale jak cos konkretnego Cię interesuje to daj znać o obstrykam.
Fotkę osłon zrobiłem rano zanim przeczytałem Twój post. Chodziło mi o pokazanie tych blaszek "pancernych"Roman sie pytał czy alu. Nie to stal.
Też bym stawiał na podstawę , w środku nic nie ma styku z powierzchnią stołu , u mnie jest komora na płyn chłodzący i aż się prosi żeby dać tam podporę co usztywniło by kolumnę . Wymyśliłem już patent jak to zrobić tylko muszę to sprawdzić czy działa zanim o tym napisze .upanie pisze: ↑19 gru 2017, 06:28Dodane 2 minuty 32 sekundy:
A co do sztywności kolumny to podejrzewam, że ugina się podstawa. Twoja fotka pokazuje, że jest pusta w środku i żeber za bardzo nie widać. Jakby to jakoś wypełnić na sztywno to może by się poprawiło. No chyba, że sama kolumna jest "cienkościenna".
Tam gdzie wskazuje palcem .

U ciebie myślę jest tam jeszcze większa przestrzeń i wszystko jest w powietrzu jak tutaj

a tutaj już z jakimś wzmocnieniem
ogólnie ludzie zalewają te podstawy tak jak u nas zośki :

Co rozważę chyba dopiero jak już popracuje trochę na maszynie , bo od razu ją rozebrałem