Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 115

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: RomanJ4 » 06 sty 2018, 00:18

? ja kupowałem jako prywatna bez żadnych wstrętów.. ale może coś się zmieniło...

pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 91

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: InvaderBeer » 06 sty 2018, 15:31

Może w sklepie stacjonarnym . Jak próbowałem przed świętami to dostałem info :
"Proszę o dosłanie danych do wystawienia faktury VAT - wysyłkowo obsługujemy wyłącznie firmy
Pozdrawiam Piotr Brzeski"

piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 33

Post napisał: piromarek » 06 sty 2018, 15:39

Witam.
Miałem tak samo w 2017stym.
Kupowałem przez kolegę z działalnością.
Inaczej bez szans.
pzdr

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 37

Post napisał: upanie » 06 sty 2018, 15:41

Ciekawe co kieruje takimi firmami?
czilałt...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 09 sty 2018, 00:29

Wymontowałem wrzeciono z korpusu frezarki, dokręciłem i nasmarowałem łożyska, sprawdziłem bicie korpusu po tej regulacji umieszczając zespół w kłach tokarki (a właściwie w jednym).

korpus po zdjęciu "dzwonka" ze sprężyną powrotną wrzeciona, widać końcówkę wałka wysuwu tulei ze śrubką zabierająca sprężynę. Wałek wysuwu tulei wrzeciona spasowany lekko ale bez luzów o otworem w korpusie, ślimacznica wysuwu precyzyjnego na nim zamocowana zeszła bez problemów, ale bez jakiegoś wyczuwalnego luzu na wałku, nawet rowek pod wpust dopasowany do szerokości wpustu
Wałki pokręteł wodzików skrzyni zmiany prędkości wrzeciona posiadają Simmeringi
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
wewnątrz korpusu po zdjęciu panelu przedniego nie widać nigdzie wycieków oleju ze skrzyni
Obrazek

Tuleja po wykręceniu kołka prowadzącego nie wypadła samoczynnie pod własnym ciężarem, trzeba ją było lekko wyciągać (trzymał smar), co świadczy o dobrym spasowaniu do otworu w korpusie. Wewnątrz otworu tez brak wycieków.
Obrazek

zespół tuleja wysuwna-wrzeciono po wyjęciu z korpusu, obok korpus przekładni ślimakowej wysuwu precyzyjnego ze ślimakiem, ślimacznica, i wałek wysuwający wrzeciono.
Obrazek
Obrazek

Łożyska dokręciłem nakrętką koronową po odgięciu podkładki zabezpieczającej kluczem pazurkowym "na czuja" o około 1/4-2/5 obrotu, sprawdzając następnie w tokarce czy łożyska nie zacinają lub grzeją się przy dużych (1200RPM) obrotach wrzeciona (tuleja nieruchoma). Próba wypadła pomyślnie.

Ślimak przekładni wysuwu precyzyjnego łożyskowany jest w korpusie dwoma łożyskami kulkowymi z tulejką dystansową miedzy nimi. Łożyska wchodzą w swoje gniazdo suwliwie, ale bez jakiegoś luzu, dobrze spasowane. Istnieje tu możliwość kasowania luzu ślimak-ślimacznica poprzez podmianę łożysk kulkowych na mimośrodową tuleję łożyskująca wałek ślimaka, i przysuwanie go do ślimacznicy porzez obrót i potem zablokowanie robaczkiem tulei łożyskującej w nowym położeniu.
Obrazek

Czytnik suwmiarkowego miernika wysuwu wrzeciona zamocowany jest li tylko na lekki wcisk w aluminiowym panelu przednim frezarki, nie ma żadnych objemek czy śrub mocujących go do blachy.
Obrazek

Na filmie widać pomiar bicia na tulejce redukcyjnej wbitej w gniazdo Morse'a (do podparcia kłem) co świadczy, że bicie gniazda do osi praktycznie jest poniżej 0,01mm.
Później w tym samym zamocowaniu zmierzyłem bicie całego wrzeciona względem wysuwnej tulei łożyskowej przykładając diatest do jej korpusu i zatrzymując jej obrót przy obracającym się wrzecionie (czego nie widać na filmie bo skończyła mi się karta w kamerze).
Wynik pomiaru identyczny jak dla wrzeciona - poniżej 0,01mm

Tu wcześniejszy niż powyższy pomiar współosiowości tulei łożyskowej i wrzeciona.
Przy większej niewspółosiowości czujnik wskazałby duże wartości bo tuleja kiwałaby się bardziej na boki.

cdn...
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 09 sty 2018, 22:57

Przy okazji zeskrobałem farbę z korpusu w miejscu zamontowania obudowy przekładni ślimakowej by równo dolegała po zamontowaniu. Pod farbą była cieniutka warstewka szpachli, korpus chyba był cały frezowany bo widać pionowe ślady po frezie, jest bardzo równy, widoczna też zaślepka(?)
Obrazek

Korpus z pokrywą przekładni były parowane(obrabiane razem dla pionowych wałków przekładni) o czym świadczą wybite na korpusie i pokrywie numery, oraz kołki ustalające (oprócz śrub) na górnej powierzchni pokrywy,
Obrazek

ośki wodzików na przedniej ściance korpusu jak pisałem wcześniej mają Simmeringi uszczelniające
Obrazek

Po zmontowaniu wrzeciona w korpus bicie zmierzone na wciśniętej w gniazdo wrzeciona tulejce redukcyjnej wyniosło 0,008mm - wg karty inspekcyjnej G4a dopuszczalny do 0,015mm (przed regulacją nie mierzyłem bicia ze względu na wyraźnie wyczuwalne luzy na łożyskach)
Obrazek
ObrazekObrazek

(przepraszam za kiepską ostrość)

Powtórny pomiar uchybu po regulacji łożysk przy przyłożeniu siły bocznej 10kG do włożonego we wrzeciono trzonka (przy zaciśniętej tulei wrzeciona i jaskółce kolumny) wykazał podobny do wcześniej wykonanego wynik ~0,02mm,
ObrazekObrazek

czyli cały ten, niewielki co prawda ale jednak uchyb wynika z pewnej wiotkości zespołu: miejsce mocowania(kolumny) do podstawy-kolumna-obrotnica głowicy, i nad tym ewentualnie trzeba będzie w przyszłości popracować(usztywnić)..

cdn...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer

Post napisał: InvaderBeer » 10 sty 2018, 07:55

RomanJ4 pisze:
09 sty 2018, 22:57
Przy okazji zeskrobałem farbę z korpusu w miejscu zamontowania obudowy przekładni ślimakowej by równo dolegała po zamontowaniu. Pod farbą była cieniutka warstewka szpachli, korpus chyba był cały frezowany bo widać pionowe ślady po frezie, jest bardzo równy, widoczna też zaślepka(?)
Obrazek

Korpus z pokrywą przekładni były parowane(obrabiane razem dla pionowych wałków przekładni) o czym świadczą wybite na korpusie i pokrywie numery, oraz kołki ustalające (oprócz śrub) na górnej powierzchni pokrywy,
Obrazek

ośki wodzików na przedniej ściance korpusu jak pisałem wcześniej mają Simmeringi uszczelniające
Obrazek
Świetna foto relacja .
U mnie jest podobnie , nie demontowałem jeszcze obudowy przekładni ślimakowej bo jest tam u mnie dużo szpachli i jak to oderwę to czeka mnie chyba malowanie całego boku :P ale jak będzie trzeba to na pewno to zrobię .

Pytanie do kolegi @RomanJ4 to bicie na zaciśniętym wrzecionie czy luźnym tylko wsuniętym ?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 10 sty 2018, 10:24

Na zaciśniętym i schowanym, bo chodziło mi o bicie samego wrzeciona (a właściwie samego stożka gniazda) w stosunku do tulei, ale złożonej z korpusem, w czasie pracy z przekładnią (w kłach tokarki mierzyłem wcześniej)
Po złożeniu przekładni ślimakowej precyzyjnego wysuwu wrzeciona nie stwierdziłem luzu ślimak-ślimacznica, więc zmiana łożysk kulkowych ślimaka na tuleję mimośrodową jest na razie niepotrzebna, zresztą jest pewna możliwość korekty tego luzu przez niewielkie przesunięcie całej obudowy tej przekładni względem osi wałka ślimacznicy , na co pozwala pewien luz otworów śrub mocujących. Przynajmniej dopóki się mocno ślimak nie wyrobi...
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer

Post napisał: InvaderBeer » 16 sty 2018, 21:31

Nareszcie miałem trochę czasu żeby posiedzieć w garażu , a wiec...

Zaczynam składać maszynę , pod nogi stołu po waszych namowach , dołożyłem kawałek gumy i kotwy . Całość już siedzi na blacie , znaczy się na razie podstawa i kolumna .

Zrobiłem małe usprawnienie .
Zmierzyłem wagą wędkarską elastyczność kolumny , montowałem hak na szczycie otworu gdzie jest śruba od mechanizmu podnoszenia głowicy , to znaczy jakieś 4 cm od szczytu . Na miarce ustawiłem "Stop" ma 25 kg i z taką siłą przyciągałem kolumnę do siebie .
Mierzyłem wskaźnikiem o dokładności 0.01, nie mam lepszego , 410 mm od dolnej krawędzi kolumny .

Obrazek
Obrazek

wynik gdy podstawa była mocno przykręcona a kolumna do podstawy to : 0,05

Następnie zdemontowałem kolumnę i podstawę , nałożyłem poxylinę pod krawędź komory na chłodziwo ( pokazane na filmie ) . Nie miałem innego kleju epoksydowego w formie plasteliny co by nie spływał , jest jeszcze identyczny jak poxylina środek technicqll czy jakoś tak . Ma identyczne właściwości . Epoksyd nakładałem w formie wałeczków nieznacznie większych niż szpara między komorą a stołem . Stół spryskałem wazelina w spray wiec nic się nie przykleiło na stałe .

Obrazek

wynik po aplikacji epoksydu : 0.03

Wychodzi na to że ta prosta i niewinna przeróbka w moim przypadku dała 2 setki - 0.02 mm poprawy przy sile 25kg . Niby nie wiele ale zawsze coś :P a epoksyd tani .

Zabrałem się też za robienie rowków aby olej i smar mógł dotrzeć do łożysk oporowych i ogólnie małe usprawnienie smarowania .

Obrazek

Dodałem też filmik niestety robiony jeszcze moim gównianym telefonem :P Następne będą już lepszej jakości .

https://youtu.be/xZhrovXfFQM

Pomiary związane z epoksydem i kolumną - 06:50

Pozdrawiam .

Autor tematu
InvaderBeer

Post napisał: InvaderBeer » 23 sty 2018, 18:33

Nareszcie miałem trochę czasu żeby posiedzieć w garażu , a wiec...

Zaczynam składać maszynę , pod nogi stołu po waszych namowach , dołożyłem kawałek gumy i kotwy . Całość już siedzi na blacie , znaczy się na razie podstawa i kolumna .

Zrobiłem małe usprawnienie .
Zmierzyłem wagą wędkarską elastyczność kolumny , montowałem hak na szczycie otworu gdzie jest śruba od mechanizmu podnoszenia głowicy , to znaczy jakieś 4 cm od szczytu . Na miarce ustawiłem "Stop" ma 25 kg i z taką siłą przyciągałem kolumnę do siebie .
Mierzyłem wskaźnikiem o dokładności 0.01, nie mam lepszego , 410 mm od dolnej krawędzi kolumny .

Obrazek
Obrazek

wynik gdy podstawa była mocno przykręcona a kolumna do podstawy to : 0,05

Następnie zdemontowałem kolumnę i podstawę , nałożyłem poxylinę pod krawędź komory na chłodziwo ( pokazane na filmie ) . Nie miałem innego kleju epoksydowego w formie plasteliny co by nie spływał , jest jeszcze identyczny jak poxylina środek technicqll czy jakoś tak . Ma identyczne właściwości . Epoksyd nakładałem w formie wałeczków nieznacznie większych niż szpara między komorą a stołem . Stół spryskałem wazelina w spray wiec nic się nie przykleiło na stałe .

Obrazek

wynik po aplikacji epoksydu : 0.03

Wychodzi na to że ta prosta i niewinna przeróbka w moim przypadku dała 2 setki - 0.02 mm poprawy przy sile 25kg . Niby nie wiele ale zawsze coś :P a epoksyd tani .

Zabrałem się też za robienie rowków aby olej i smar mógł dotrzeć do łożysk oporowych i ogólnie małe usprawnienie smarowania .

Obrazek

Dodałem też filmik niestety robiony jeszcze moim gównianym telefonem :P Następne będą już lepszej jakości .

https://youtu.be/xZhrovXfFQM

Pomiary związane z epoksydem i kolumną - 06:50

Pozdrawiam .

EDIT - 23.01.2018

Hej , miałem ostatnio troszkę czasu i posiedziałem w garażu mimo , że zimno :P
pracowałem nad poprawą smarowania , skoro już wszystko mam rozebrane . dorobiłem rowki doprowadzające smar w częściach łożyskujących główne korby . Teraz ,przynajmniej tak mi się wydaje , smar dojdzie nawet do łożysk oporowych .
Obrazek

Będę smarował pneumatyczną smarownicą więc smar półpłynny powinien się tam wcisnąć . Ten rowek pionowy sięga za krawędź łożyska .

Dorobiłem rowki dla poprawy smarowania stoły "X" oraz udrożniłem olejniczkę bo nie była zrobiona do końca :) ślepo się kończyła choć były niby oba otwory :D

ObrazekObrazek

Zabrałem się też za drobne poprawki elementu montażu głowicy ( support głowicy ? tak to jest poprawnie ? )
Nie zauważyłem tego wcześniej ale zobaczcie jak słabo jest obrobiona na koniuszkach :

ObrazekObrazek

Jako że listwa regulacyjna jest jaka jest , stwierdziłem że dorobię tam jeszcze 2 śruby którymi będzie można kasować luz jak w klasycznej jaskółce gdyby listwa nie dała rady .

Obrazek

I teraz pytanie , jak smarować powierzchnię pod listwą ? z drugiej strony dorobię olejniczkę która doprowadzi smar/olej do powierzchni tej głównej gdzie będą rowki jak na stole "X" oraz do jaskółki poprzez dorobioną dziurkę .

Tylko nie wiem jak to rozwiązać na stronie z listwą ? Macie jakieś patenty ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”