Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
InvaderBeer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 91

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: InvaderBeer » 19 gru 2017, 09:20

upanie pisze:
19 gru 2017, 06:28
Wszystkie te frezarki są zbudowane tak samo więc nie ma co robić jakiś fotek. Sam już to zrobiłeś ;)
Moja się różni od Twojej "wystrojem", który to mało wpływa na funkcjonalność. Ale jak cos konkretnego Cię interesuje to daj znać o obstrykam.
Fotkę osłon zrobiłem rano zanim przeczytałem Twój post. Chodziło mi o pokazanie tych blaszek "pancernych" ;) Roman sie pytał czy alu. Nie to stal.
Jak byś zauważył jakiś element konstrukcyjny maszynki , który znacznie odbiega jakością na plus lub minus do tego co już jest wrzucone to fajnie jakbyś to udokumentował. Ludzie będą mieli przekrój przez różnych producentów.
upanie pisze:
19 gru 2017, 06:28
Dodane 2 minuty 32 sekundy:
A co do sztywności kolumny to podejrzewam, że ugina się podstawa. Twoja fotka pokazuje, że jest pusta w środku i żeber za bardzo nie widać. Jakby to jakoś wypełnić na sztywno to może by się poprawiło. No chyba, że sama kolumna jest "cienkościenna".
Też bym stawiał na podstawę , w środku nic nie ma styku z powierzchnią stołu , u mnie jest komora na płyn chłodzący i aż się prosi żeby dać tam podporę co usztywniło by kolumnę . Wymyśliłem już patent jak to zrobić tylko muszę to sprawdzić czy działa zanim o tym napisze .
Tam gdzie wskazuje palcem .
Obrazek

U ciebie myślę jest tam jeszcze większa przestrzeń i wszystko jest w powietrzu jak tutaj

Obrazek

a tutaj już z jakimś wzmocnieniem

Obrazek

ogólnie ludzie zalewają te podstawy tak jak u nas zośki :

Obrazek

Co rozważę chyba dopiero jak już popracuje trochę na maszynie , bo od razu ją rozebrałem :P

Rybiarz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 23

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: Rybiarz » 19 gru 2017, 10:12

Sam bym zalał chętnie ale trochę przeraża mnie waga po tym zabiegu...mam za niski garaż żeby wszedł jakikolwiek podnośnik. Dokręciłem do podstawy i kolumny 50kg żelastwa.
Relacja niedługo w moim temacie,w końcu kończę skrobać podstawę...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 115

Post napisał: RomanJ4 » 19 gru 2017, 10:45

A co do sztywności kolumny to podejrzewam, że ugina się podstawa. Twoja fotka pokazuje, że jest pusta w środku i żeber za bardzo nie widać.
U mnie wygląda to tak (zdjęcia wykonane od spodu w czasie montowania na podstawie)
Obrazek

spód podstawy stołu, śruba i nakrętka osi X
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

widok do środka kolumny (od spodu)
Obrazek Obrazek

Jak widać płytkie żebra wzmacniające kolumnę są, miejsce wokół śruby by "dolać" ścianki również by się znalazło.
Sprawdź śruby mocujące kolumnę do podstawy, bo jak widać na tym zdjęciu są dość krótkie (chińska oszczędność kosztów) i do połowy wypełniają gwintowane otwory w podstawie(będę wymieniał).
Zobacz jak jest u Ciebie i ew. wymień na dłuższe/twardsze, a potem sprawdź jeszcze raz ugięcie.
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer
Posty w temacie: 91

Post napisał: InvaderBeer » 19 gru 2017, 12:52

Mój spód ma cieńsze sekcje i wzdłużne , może dlatego że zaraz łączą się z komora na płyn chłodzący .
Wasza podstawa ma grubsze ale za to krótkie poprzeczne wzmocnienia .

Obrazek

kolumna też inaczej wygląda , ściany ma gładkie ale za to ma takie poprzeczne wzmocnienia co mniej więcej 30 cm . Są dość grube około 1 cm , podobnie jak ścianki .

Obrazek

@RomanJ4 Czy jak dobrze widzę że u ciebie kolumna na wysokości śruby ma jakiś otwór w tylne ściance ?

@upanie dało by radę zrobić zdjęcie kolumny przez górną zaślepkę ? tam jest taka plastikowa klapka na 2 śrubki na szczycie kolumny . Wiedzieli byśmy jak to u ciebie wygląda bo wychodzą różnice .

Po świętach zmierzę ugięcie swojej zegarem , w przód oraz tył , na boki także bo nie zaszkodzi :P
Teraz jedynie kosmetyka bo ten biały kolor był straszny i brudził się szybko

Obrazek
Obrazek

Rybiarz
Posty w temacie: 23

Post napisał: Rybiarz » 19 gru 2017, 14:31

To jak już jesteśmy przy sztywności to "przedpremierowo" usztywnienie mojej zx50c.
Podstawa w miejscu prowadnic ma 10mm lub mniej...ogólnie te odlewy są cienkie

Obrazek

Obrazek

Ta konstrukcja ma na celu tylko zwiększenie sztywności kolumny, która znacząca się poprawiła bo podstawa już nie pływa

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 37

Post napisał: upanie » 19 gru 2017, 21:59

@upanie dało by radę zrobić zdjęcie kolumny przez górną zaślepkę ? tam jest taka plastikowa klapka na 2 śrubki na szczycie kolumny . Wiedzieli byśmy jak to u ciebie wygląda bo wychodzą różnice .
Dałoby. Jak będe miał czas to pyknę. Jednak u mnie nie ma takiej zaślepki. Jest inna. U mnie jest chyba stalowy krążek przykręcony na 3 śruby. W innej wersji wyposażenia jest tam silnik do poruszania głowicą na kolumnie.
czilałt...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 19 gru 2017, 22:23

@RomanJ4 Czy jak dobrze widzę że u ciebie kolumna na wysokości śruby ma jakiś otwór w tylne ściance ?
tak, jest tam blaszana pokrywka (434) na wzierniku dającym podgląd na mechanizm przekładni kątowej(413) napędu śruby(432) osi Z
U mnie jest chyba stalowy krążek przykręcony na 3 śruby.
Zakładając że konstrukcje tych frezarek są bliźniacze to przez analogię nie jest to "krążek" tylko obsada(426) łożysk oporowych 425 (w mojej łożyska typu 51202), na których "wisi" śruba osi Z
Obrazek
Obrazek

więc praktycznie nie da się przez tę"zaślepkę" zajrzeć od góry do kolumny, bo trzeba by wyjąć śrubę.
pozdrawiam,
Roman

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 37

Post napisał: upanie » 20 gru 2017, 06:39

Może tak być. Z tego co ja widzę patrząc na maszynę to widzę płaskie kółko metalowe przykrone trzema śrubami ;) Nie odkręcałem i nie zamierzam w najbliższym czasie.
Dokumentację dostałem od trochę innej wiertarko-frezarki. I to nie byłoby takie straszne bo są bliźniacze tylko różnią się właśnie napędem. Ale twórca tej dokumentacji umieścił rysunki kolumny od zupełnie innej maszyny więc nie da się zobaczyć co tam jest.
czilałt...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 20 gru 2017, 08:58

U mnie wygląda to tak (przepraszam za jakość, ale nie dysponuję tu lepszym zdjęciem)

Obrazek
twórca tej dokumentacji umieścił rysunki kolumny od zupełnie innej maszyny więc nie da się zobaczyć co tam jest.
daj parę zdjęć swojej i dokładny symbol z tabliczki to może uda się coś znaleźć...
pozdrawiam,
Roman

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: Avalyah » 20 gru 2017, 16:49

Mam podobną maszynkę, tzn znacznie bardziej ubogą i w mniejszej wersji, ale to z tego samego sortu. Kolumna strasznie wiotka.

Czy rozwiązaniem mogłoby być zespawanie do tego podstawy z przymocowanym z tyłu jakimś solidnym grubościennym profilem i do tego przykręcić tą kolumnę? Czy to by było zbyt krzywe i trzeba by całość frezować najpierw?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”