Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 115

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: RomanJ4 » 06 gru 2017, 22:29

InvaderBeer pisze:
06 gru 2017, 20:07
Jakie luzy na pinoli niezablokowanej są normalne w tej maszynie ? Zastanawiam się jak długo walczyć .

Pozdrawiam .
Ten luz nie jest taki groźny, chyba że będziesz frezował ruchem w osi pionowej (Z). Do pozostałych prac w osiach X/Y tuleję wrzeciona po ustawieniu wysokości narzędzia należy każdorazowo blokować, dlatego warto przyjrzeć się i ewentualnie usprawnić mechanizm blokowania tulei, który najczęściej składa się z dwóch ściąganych śrubą pokrętła wałków które schodząc się zaciskają tuleję, by suwały się w korpusie bez zacięć..

Obrazek

pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 91

Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem

Post napisał: InvaderBeer » 11 gru 2017, 08:51

RomanJ4 pisze:
06 gru 2017, 22:29
InvaderBeer pisze:
06 gru 2017, 20:07
Jakie luzy na pinoli niezablokowanej są normalne w tej maszynie ? Zastanawiam się jak długo walczyć .

Pozdrawiam .
Ten luz nie jest taki groźny, chyba że będziesz frezował ruchem w osi pionowej (Z). Do pozostałych prac w osiach X/Y tuleję wrzeciona po ustawieniu wysokości narzędzia należy każdorazowo blokować, dlatego warto przyjrzeć się i ewentualnie usprawnić mechanizm blokowania tulei, który najczęściej składa się z dwóch ściąganych śrubą pokrętła wałków które schodząc się zaciskają tuleję, by suwały się w korpusie bez zacięć..

Obrazek
Dzięki Roman, to akurat działa świetnie .

Ostatnio było trochę mało czasu ale idzie powoli do przodu . Stół pomalowany , blat jeszcze druga strona ale schło to wszystko jakieś 2 dni :P
Obrazek

Przy okazji pomalowałem epoxydem komorę na chłodziwo , wiem że żeliwo rdzewieje tylko na powierzchni i chłodziwo nic by mu nie zrobiło ale gdy będzie pomalowane będzie lepiej to czyścić .

Obrazek
Obrazek

Rozebrałem też mechanizm podnoszenia głowicy aby go przesmarować . Przy okazji wyszło na jaw , ze miejsca pod łożyska wyskrobane były chyba śrubokrętem :P i będę musiał jej poprawić bo jakoś nie mogę tego złożyć tak jak było , po prostu nie mogę .

Obrazek
Obrazek

W dodatku tak bardzo są w osi :D

Obrazek

I tak świetnie przylegają całą powierzchnia :

Obrazek
Obrazek

Zastanawia mnie ta ich myśl techniczna , łożysko oporowe styka się tylko ba obwodzie .
Naprawię to klejem epoxydowym z domieszką jakiś opiłków metalu i szkła z casto . Głowica waży maks. 50 kg , powinien wytrzymać taki nacisk a łożysko będzie miało podporę na całej powierzchni , inaczej zaczęło by pękać .

Teraz najważniejsza część .
Mam pytanie
1. Czy bawić się w rowki na smarowanie tam gdzie są korby tak aby oliwa dochodziła do łożyska oporowego ?
Jest tylko otwór ale zastanawiam się czy nie poprowadzić tam jakiegoś rowka .

Obrazek

2. Czy robić wcięcia pod smarowanie na stole X ? wydaje mi się że tylko ten otwór nie wystarczy i fajnie było by to poprawić . Na przykład jak na zdjęciu :
Obrazek

Rozważałem różne kształty. Wydaje mi się, że opcja ta na dolnym ślizgu , najmniej widoczna będzie najprostsza a kształt to raczej estetyka .

Pozdrawiam .

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 11 gru 2017, 11:45

Przy okazji pomalowałem epoxydem komorę na chłodziwo , wiem że żeliwo rdzewieje tylko na powierzchni i chłodziwo nic by mu nie zrobiło ale gdy będzie pomalowane będzie lepiej to czyścić .
Jak będziesz montował całość to zrób sobie małe usprawnienie - umieść w zbiorniku, najlepiej pod przewodem którym spływa chłodziwo, mocny magnes włożony w szczelną strunową torebkę(dla łatwiejszego czyszczenia magnesu) który będzie Ci wyłapywał z chłodziwa wszelkie opiłki żelazne (alu niestety nie złapie) by pompka nie podawała ich na stół.
Zastanawia mnie ta ich myśl techniczna..
Myśl jest jedna - JAK NAJTANIEJ !

a epoksy powinien wytrzymać. Jeśli wymiary pozwolą, to możesz zamiast dawać sam klej wkleić tam cienką metalową podkładkę/pierścień na którym spocznie bieżnia łożyska Jeszcze przed stwardnieniem kleju można lekko złożyć z wałkiem by się samo wypoziomowało..

Wcięcia rowka pod smarowanie jak najbardziej pożądane. Jeśli chcesz smarować smarem stałym to nie załamuj go pod ostrymi kątami tylko dość płaski łagodny zygzak wtedy smar będzie miał lżej dojść do końca przy wciskaniu. Przy oleju kształt nie jest tak ważny.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer

Post napisał: InvaderBeer » 11 gru 2017, 20:53

RomanJ4 pisze:
11 gru 2017, 11:45
Jak będziesz montował całość to zrób sobie małe usprawnienie - umieść w zbiorniku, najlepiej pod przewodem którym spływa chłodziwo, mocny magnes włożony w szczelną strunową torebkę(dla łatwiejszego czyszczenia magnesu) który będzie Ci wyłapywał z chłodziwa wszelkie opiłki żelazne (alu niestety nie złapie) by pompka nie podawała ich na stół.
Z tym magnesem to bardzo dobry pomysł , dzięki :)

RomanJ4 pisze:
a epoksy powinien wytrzymać. Jeśli wymiary pozwolą, to możesz zamiast dawać sam klej wkleić tam cienką metalową podkładkę/pierścień na którym spocznie bieżnia łożyska Jeszcze przed stwardnieniem kleju można lekko złożyć z wałkiem by się samo wypoziomowało..
Niestety takiego pierścienia nie miałem , zresztą nie było by miejsca . Musiałem wkleić część łożyska które się tam opiera aby docisnąć epoksyd i wycentrować całość . Posmarowałem je olejem maszynowym żeby móc wyciągnąć po klejeniu . Wydaję mi się że zostanie już tam do generalnego remontu bo mimo smaru klej złapał chyba na amen . To nie szkodzi , podczas remontu zaniosę to komuś na frezarkę i się to wyfrezuje na głębokość nowego łożyska a reszta zostanie jako solidny fundament .

Edit : zapomniałem zdjęć :

Obrazek
Obrazek

RomanJ4 pisze:
Wcięcia rowka pod smarowanie jak najbardziej pożądane. Jeśli chcesz smarować smarem stałym to nie załamuj go pod ostrymi kątami tylko dość płaski łagodny zygzak wtedy smar będzie miał lżej dojść do końca przy wciskaniu. Przy oleju kształt nie jest tak ważny.
Tutaj mam właśnie dylemat... Smarować olejem maszynowym czy smarem stałym ? Chciałem maszynowym ale każdy ma inna filozofię . Jak wy smarujecie ??

Pozdrawiam .

kuras
Posty w temacie: 1

Post napisał: kuras » 11 gru 2017, 21:09

Poszukaj smar półpłynny, może być orlen- spokojnie Ci wystarczy.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 42

Post napisał: rdarek » 11 gru 2017, 21:41

InvaderBeer pisze:
11 gru 2017, 20:53
Musiałem wkleić część łożyska które się tam opiera aby docisnąć epoksyd i wycentrować całość . Posmarowałem je olejem maszynowym żeby móc wyciągnąć po klejeniu . Wydaję mi się że zostanie już tam do generalnego remontu bo mimo smaru klej złapał chyba na amen . To nie szkodzi , podczas remontu zaniosę to komuś na frezarkę i się to wyfrezuje na głębokość nowego łożyska a reszta zostanie jako solidny fundament.
Nie koniecznie będą potrzebne aż takie walki :wink: właśnie walczę z klejami epoksydowymi. Zależy jaki użyłeś; temperatura "pracy" tych popularnych (marketowych) waha się od 70 do 315 st C.
Wystarczy podgrzać np. opalarką i bez problemu wyjdzie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 12 gru 2017, 08:45

Ja jestem zwolennikiem oleju do smarowania stołu krzyżowego (zwłaszcza jak ma trochę skrobane powierzchnie jak mój) gdyż pracuje ciągle. Zwłaszcza jak są zamontowane zgarniacze albo powierzchnie ślizgowe stołu kryte osłonami, np harmonijkowymi...
Kolumna głowicy-zostaje smar stały bo pracować ciągle nie będzie,

Smarowanie pryzm i jaskółek tokarki również mam olejowe.
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
InvaderBeer

Post napisał: InvaderBeer » 12 gru 2017, 09:53

kuras pisze:
11 gru 2017, 21:09
Poszukaj smar półpłynny, może być orlen- spokojnie Ci wystarczy.
Dzięki , już na liście zakupów :) coś pomiędzy smarem a olejem , podoba mi się :)
rdarek pisze:
11 gru 2017, 21:41
Nie koniecznie będą potrzebne aż takie walki :wink: właśnie walczę z klejami epoksydowymi. Zależy jaki użyłeś; temperatura "pracy" tych popularnych (marketowych) waha się od 70 do 315 st C.
Wystarczy podgrzać np. opalarką i bez problemu wyjdzie.
Dobrze wiedzieć , wydaje mi się że coś koło 300 , sprawdzę jutro :) Przynajmniej wiem już że nie będzie problemu :)
RomanJ4 pisze:
12 gru 2017, 08:45
Ja jestem zwolennikiem oleju do smarowania stołu krzyżowego (zwłaszcza jak ma trochę skrobane powierzchnie jak mój) gdyż pracuje ciągle. Zwłaszcza jak są zamontowane zgarniacze albo powierzchnie ślizgowe stołu kryte osłonami, np harmonijkowymi...
Kolumna głowicy-zostaje smar stały bo pracować ciągle nie będzie,

Smarowanie pryzm i jaskółek tokarki również mam olejowe.
Spróbuje olej oraz smar półpłynny tak jak radził kolega kuras , u mnie nie było skrobania wiec boję się , że sam olej za szybko wyleci . Kolumna rzeczywiście smar bo nie ścieknie .

... Osłony , właśnie ...
Osłony stołu krzyżowego muszę dorobić jakieś . Macie jakieś fajne patenty ? Gdzie można dostać harmonijki tak żeby w miarę pasowały na te chińskie wynalazki ?
Od strony kolumny jest taka guma , niezbyt finezyjne rozwiązanie ale działa . Problem jest od strony korby na "Y" . Tam nie ma miejsca zbytnio i coś musi wisieć na korbie :/ Jak macie to rozwiązane ?

W tym tygodniu muszę zdążyć pomalować stół do końca , podstawę przemaluje bo ten biały okropnie wygląda i brudzi się nawet jak jest nie używany . No i spróbuje złożyć już kolumnę , albo przynajmniej przygotować .

Pozdrawiam .

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 12 gru 2017, 10:17

Odpiszę później, ok ?
pozdrawiam,
Roman

Rybiarz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 23

Post napisał: Rybiarz » 12 gru 2017, 10:54

Też się podepne, osłony harmonijkowe w sensownych cenach da się gdzieś dostac?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”