PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Chyba znalazłem błąd w oprogramowaniu. Polega on na tym, że po ustawieniu krańcówek limit po dwie na oś podczas poruszania ręcznie osiami X i Z, dojeżdżałem Osią aż najedzie na krańcówkę i w tedy maszyna się zatrzymuje ale mogę jechać w przeciwną stronę. I to jest według mnie prawidłowo, natomiast w osi Y podczas najazdu na krańcówkę nic się nie dzieje i mogę jechać dalej ale nie mogę wrócić osią co raczej nie jest prawidłowo. Rozwiązałem to w ten sposób, że na te dwie krańcówki przypisałem E-STOP, maszyna się zatrzyma ale żeby zjechać osią z krańcówki to muszę wyłączyć zasilanie aby pchnąć bramę. Nie wiem czy tak było we wcześniejszych wersjach, bo mam styczność z PIKO od niedawna.
I mam jeszcze jedno pytanie.
Czy można W PIKOCNC pracować na kilku bazach? Np G54, G55 bo jakoś nie mogę na ten temat nic znaleźć, a w programie też nic takiego nie zauważyłem.
I mam jeszcze jedno pytanie.
Czy można W PIKOCNC pracować na kilku bazach? Np G54, G55 bo jakoś nie mogę na ten temat nic znaleźć, a w programie też nic takiego nie zauważyłem.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Masz zamienione krańcówki ta co powinna być z lewej jest z prawej. Albo w PLC musisz zmienić połączenie, albo przepiąć fizycznie na wejściach.w osi Y podczas najazdu na krańcówkę nic się nie dzieje i mogę jechać dalej ale nie mogę wrócić osią co raczej nie jest prawidłowo
W piko za bazy materiałowe mogą służyć pozycje PARK . W okienku MDI wpisujesz polecenie np. „MAT P1” co oznacza przypisanie pozycji PARK nr 1 jako materiałowej. Bardziej przyjaźnie jest zrobione w interfejsie dotykowym - gdzie można to zrobić klikaniem.Czy można W PIKOCNC pracować na kilku bazach? Np G54, G55 bo jakoś nie mogę na ten temat nic znaleźć
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam,
czy którykolwiek z Panów używał może pikoCNC ze sterownikiem silnika krokowego np. (SSK B03)oraz silnika krokowego z enkoderem? Dokładnie pytam, czy czy jest możliwość i jeżeli tak, to w jaki sposób sprzężyć pikocnc, sterownik i silnikiem z enkoderem.
Jak w ogóle oceniacie enkodery z silnikami krokowymi?
Pozdrawiam,
Paweł
czy którykolwiek z Panów używał może pikoCNC ze sterownikiem silnika krokowego np. (SSK B03)oraz silnika krokowego z enkoderem? Dokładnie pytam, czy czy jest możliwość i jeżeli tak, to w jaki sposób sprzężyć pikocnc, sterownik i silnikiem z enkoderem.
Jak w ogóle oceniacie enkodery z silnikami krokowymi?
Pozdrawiam,
Paweł
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Fajna sprawa
Teraz nie raz w rogach umieszczałem linie pod kątem by potem wykorzystać grawerowanie...
ale grawerowania nie ruszać bo nie raz jest zwyczajnie prostsze w przygotowaniu samego rysunku
Normalnie do tworzenia ścieżki używam SolidEdge ... ale tam nie ma możliwości umieszczania czcionek by przetestować taka funkcję... ktoś poleci coś innego prostego choć tak prostego by stworzyć sam tekst?

ale grawerowania nie ruszać bo nie raz jest zwyczajnie prostsze w przygotowaniu samego rysunku

Normalnie do tworzenia ścieżki używam SolidEdge ... ale tam nie ma możliwości umieszczania czcionek by przetestować taka funkcję... ktoś poleci coś innego prostego choć tak prostego by stworzyć sam tekst?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi