zasilacz
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 14
czesc
plyta glowna potrzeboje 500mA
potrzebuje dwa wentylatory wielkosci 60mm - 12V, ale nie wiem ile one potrzebuja pradu
czy moge prosic o prosty opis do schematu. tzn nazwy elementow tak zebym wiedzial o co pytac w sklepie, no i informacje co z czym zlutowac, jakie przewody, czy jest potrzebny wentylator..
dzieki.
potrzebuje dwa wentylatory wielkosci 60mm - 12V, ale nie wiem ile one potrzebuja pradu
czy moge prosic o prosty opis do schematu. tzn nazwy elementow tak zebym wiedzial o co pytac w sklepie, no i informacje co z czym zlutowac, jakie przewody, czy jest potrzebny wentylator..
dzieki.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam
Tak sobie czytam posty dotyczce zasilacza i tez jestem ciekawy jaki schemat musi byc mam silniki bipolarne 1,4 A na faze czyli 2,8A sztuka razy 3 wychodzi 8,4A plus zapas jakis
napicie 24v ponad 200W plus jakis zapas mocy do logiki narazie uzyje zasilacza AT z komputera jest tam 5v i okoBo 0.5A
I jak moze wyglda schemat takiego zasilacza od okoBo 210W do 250W przy napiciu 24v
Najlepiej jak by byBo zabezpieczenie przed spaleniem uzwojenia jakies bezpieczniki .
Pozdrawiam wszystkich
Tak sobie czytam posty dotyczce zasilacza i tez jestem ciekawy jaki schemat musi byc mam silniki bipolarne 1,4 A na faze czyli 2,8A sztuka razy 3 wychodzi 8,4A plus zapas jakis
napicie 24v ponad 200W plus jakis zapas mocy do logiki narazie uzyje zasilacza AT z komputera jest tam 5v i okoBo 0.5A
I jak moze wyglda schemat takiego zasilacza od okoBo 210W do 250W przy napiciu 24v
Najlepiej jak by byBo zabezpieczenie przed spaleniem uzwojenia jakies bezpieczniki .
Pozdrawiam wszystkich
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Przy tych parametrach prądowych 500mA + 2x(60-100)mA = 700mA moim zdaniem nie można brać napięcia 12V z zasilania 24V, strasznie będzie sie grzał stabilizator. Spadek napięcia na LM ok. 20-25V czyli moc 15W. Rozwiązane dwutransformatorowe będzie lepsze 'temperaturowo' a tylko nieznacznie droższe. Transformatory 12V/1A są tanie i wówczas wystarczy normalny radiator do LM'a.pagony pisze:czesc
dzieki.
- Załączniki
-
- Zasilacz1s.jpg (15.31 KiB) Przejrzano 1988 razy
-
- Kontakt:
Bezpieczniki - tak wskazane je wstawić. Jeden od strony napięcia sieci tu bym wstawił ok. 2-3A. Następne w każdym połączeniu z silnikami tzn. przy 3 silnikach oddzielne 3 bezpieczniki. Moim zdaniem powinny mieć ok. 1.5 raza większą wartość od zakładanego prądu silnika np. silnik pobiera 2A ja bym wstawił 3A.
Gniazda bezpiecznikowe zamontowałbym na zewnątrz (również można kupić uchwyty bezpiecznika lutowane na płytkę) będzie łatwy dostęp przy ewentualnych awariach.
Uwaga: kondensator C2 ma sporą wartość i mogą być problemy z jego dostaniem, zamiast jednego dużego można kupić kilka o mniejszej wartości i połączyć równolegle np. potrzebny 15000uF to 3 x 4700uF lub 6 x 2200uF.
Próbowałem przesłać rysunek lepszej jakości, przez PW nie chce dołączyć pliku a mailem otrzymałem zwrot kłopoty z dostarczeniem.
Gniazda bezpiecznikowe zamontowałbym na zewnątrz (również można kupić uchwyty bezpiecznika lutowane na płytkę) będzie łatwy dostęp przy ewentualnych awariach.
Uwaga: kondensator C2 ma sporą wartość i mogą być problemy z jego dostaniem, zamiast jednego dużego można kupić kilka o mniejszej wartości i połączyć równolegle np. potrzebny 15000uF to 3 x 4700uF lub 6 x 2200uF.
Próbowałem przesłać rysunek lepszej jakości, przez PW nie chce dołączyć pliku a mailem otrzymałem zwrot kłopoty z dostarczeniem.
- Załączniki
-
- Zasilacz1s.jpg (14.03 KiB) Przejrzano 2060 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
zasilacz
Cześć, jestem tu nowy (ale jeszcze nie całkiem dojrzały - rozumieć jako : nie aż taki strasznie zielony)
Nie wiem czy mogę
wplątywać się w czyjś wątek ale jest on najbliższy tematwi, którego poszukiwałem.
Czy autor schematu zasilacza mógłby dobrać elementy składowe tak aby można było zasilać (z trafa 230V na 24V 250W) dwa silniki unipolarne 1,4A na fazę 5,2V
Nie wiem czy mogę

Czy autor schematu zasilacza mógłby dobrać elementy składowe tak aby można było zasilać (z trafa 230V na 24V 250W) dwa silniki unipolarne 1,4A na fazę 5,2V

-
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem co znaczy dobrać i ewentualnie co mam dobrać skoro jest trafo?Tomash pisze:Czy autor schematu zasilacza mógłby dobrać elementy składowe tak aby można było zasilać (z trafa 230V na 24V 250W) dwa silniki unipolarne 1,4A na fazę 5,2V
Na rysunkach jest tylko zasilacz - jeden do silników - mocy, a drugi 12V - niskoprądowy do układu sterowania czy wentylatora.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Witam
Dzięki za schemat (rchobby) już wiem jak ma wyglądac zasilacz na 24v i gdzie bezpieczniki umieścić .Używałem dotychczas zasilacza AT z kompa teraz sbrubowałem czegoś innego wyciągnołem transformator z mojego starego radia "tosca" był tam TS 90/16
powlutowaniu mostka i kondensatora 10.000uf przetestowałem zachowanie się sterownika i silnika prędkośćwzrosła na maxa moc też powinna wzrosnąć przy niższych prędkościach całkiem inaczej silniczek chodzi:)
Pozdrawiam wszystkich
Dzięki za schemat (rchobby) już wiem jak ma wyglądac zasilacz na 24v i gdzie bezpieczniki umieścić .Używałem dotychczas zasilacza AT z kompa teraz sbrubowałem czegoś innego wyciągnołem transformator z mojego starego radia "tosca" był tam TS 90/16
powlutowaniu mostka i kondensatora 10.000uf przetestowałem zachowanie się sterownika i silnika prędkośćwzrosła na maxa moc też powinna wzrosnąć przy niższych prędkościach całkiem inaczej silniczek chodzi:)
Pozdrawiam wszystkich