Max Hensel van Deckel - grzmot, przeróbka na CNC
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Trochę pracy pchnąłem. Jestem coraz bliżej końca
Szafeczka zrobiona z taniej szafki narzędziowej z alledrogo:
Druknąłem maskownice pod optoboba:

zmontowałem oś Y:

Musiałem zrobić jakieś kasowanie luzu na listwie. Coś takiego wymyśliłem. Zobaczymy jak będzie działać.

Czeka mnie jeszcze oś X. Gdyby nie mała wtopa, to byłaby oś już w poniedziałek, a tak muszę czekać aż mi przetoczą i przedłutują kółka - trudno. Czekam jeszcze na wrzeciono i czas dobierać wyposażenie maszyny

Druknąłem maskownice pod optoboba:

zmontowałem oś Y:

Musiałem zrobić jakieś kasowanie luzu na listwie. Coś takiego wymyśliłem. Zobaczymy jak będzie działać.

Czeka mnie jeszcze oś X. Gdyby nie mała wtopa, to byłaby oś już w poniedziałek, a tak muszę czekać aż mi przetoczą i przedłutują kółka - trudno. Czekam jeszcze na wrzeciono i czas dobierać wyposażenie maszyny

-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
jarucki, też pierwsza rzecz na jaką spojrzałem, to te liche patyczki przy tej (dobrze pamiętam?) ośmioipół niutonometrówce ;p Jestem ciekaw, czy jak silnik doszedłby do maksymalnego momentu, to czy one by się nie powykręcały od momentu. W końcu to przyłożone 0,8 kg na metrowym ramieniu.
I pytanie poza konkursem, do Kamara. Jak masz zamocowane te elektrowrzeciono? Trzyma się jedynie na tej płycie zaciśniętej na flanszy? "d*pe" też podpierasz, a może łapy?? Dopytuje bo rozważam opcje zamocowania tego co na dniach popełnię. Swoją drogą odradzam patenty polegające na zamontowaniu zwykłego silnika i dorobieniu wkręcanych oprawek. Zwyczajnie w świecie się odkręcają. Jakbym nie dokręcił to kilkanaście minut i frez do wymiany ;p
Ale ogólnie bardzo zgrabnie wyszło i fajnie to chodzi
I pytanie poza konkursem, do Kamara. Jak masz zamocowane te elektrowrzeciono? Trzyma się jedynie na tej płycie zaciśniętej na flanszy? "d*pe" też podpierasz, a może łapy?? Dopytuje bo rozważam opcje zamocowania tego co na dniach popełnię. Swoją drogą odradzam patenty polegające na zamontowaniu zwykłego silnika i dorobieniu wkręcanych oprawek. Zwyczajnie w świecie się odkręcają. Jakbym nie dokręcił to kilkanaście minut i frez do wymiany ;p
Ale ogólnie bardzo zgrabnie wyszło i fajnie to chodzi