No i fajniusio to chodzimitek pisze:Moja zmieniarka dla zainteresowanych![]()

To ja też dodam coś od siebie, co przy pomocy Cosimo udało się zaimplementować.
[youtube][/youtube]
Wydaje się, że może to być bardzo użyteczna sprawa. Dlatego dorobiłem takie fazowanie w wielu przejazdach. Można fazować na łuk lub prosto pod zadanym kątem. Gdzieś wcześniej kolega pisał o stosowaniu do tego freza płaskiego – jak na mój gust takie coś ma jedynie sens robić frezem kulowym (najlepszy efekt wizualny) i pod taki frez liczona jest ścieżka.Problem nie tkwi w jednorazowym wykonanie tej fazy 2mm. Spotykam się z różnymi fazami i zaokrągleniami i narazie radzę sobie dorabiając różne frezy. Myślę że opcja z oknem w kórym możnaby powiązać oś Z z offset jest najprostrzym i najszybszym rozwiązaniem do wykonania i może mocno poprawić funkcjonalność cam ponieważ można ją zastosować do typów ścieżek które już są. Poczekajmy na odpowiedź od cosimo.
Masz rację cosimo że frezem kulistym wyjdzie najładniej estetycznie lecz obawiam się że jeżeli to bedzie większa faza to trzeba najpierw zgrubnie zebrać nadmiar materiału frezem płaskim a następnie wygładzić frezem kulistym dlatego dobrze by było gdyby program obliczał stosownie do wybranego frezu(myślę że wystarczyłby płaski i kulisty). Przydałoby się jeszcze okienko "Zostaw naddatek". Tak na marginesie to możnaby zostawić tak jak w przypadku inny scieżek "krok zagłebiania" zamiast "ilość przejść" bo jestem do tego przyzwyczajony i nie musiałbym przeliczać o jaką wartość się zanurzy frez. Super że sprawa nie została bez reakcji i podszedłeś do tematu tak ambitnieWydaje się, że może to być bardzo użyteczna sprawa. Dlatego dorobiłem takie fazowanie w wielu przejazdach. Można fazować na łuk lub prosto pod zadanym kątem. Gdzieś wcześniej kolega pisał o stosowaniu do tego freza płaskiego – jak na mój gust takie coś ma jedynie sens robić frezem kulowym (najlepszy efekt wizualny) i pod taki frez liczona jest ścieżka.
Co do mnie, to zaproponowane kształty wystarcząA inne kształty? Kształt obwiedni pobierany z jakiejś krzywej