Max Hensel van Deckel - grzmot, przeróbka na CNC
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 107
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
Też jestem zdania, że zbyt ciasno dociśnięte prowadnice mogą się przycierać. Być może obfite smarowanie załatwi sprawę, ale obawa i taka ewentualność istnieje. Na Z-kę to ja bym jednak śrubę trapezową wybrał. Luzu i tak nie będzie, ponieważ ciężar kolanka i stołu załatwi sprawę luzu. Jedynie to niższa sprawność śruby trapezowej wymagała by jakiegoś silnego napędu. Nadmienię jednak, że fachowcem i wyrocznią w tej dziedzinie nie jestem więc być może to fobie powstałe w mym umyśle
Śruba kulowa już jest na Z-ce więc może jednak przeciwwaga? Wiem, że to znowu dodatkowa robota i sporo kilogramów dodatkowego żelastwa, ale jak już to zrobiłbym przeciwwagę, a najlepiej Z-kę w głowicy, a podnoszenie scałości tylko do konkretnych robót.

Śruba kulowa już jest na Z-ce więc może jednak przeciwwaga? Wiem, że to znowu dodatkowa robota i sporo kilogramów dodatkowego żelastwa, ale jak już to zrobiłbym przeciwwagę, a najlepiej Z-kę w głowicy, a podnoszenie scałości tylko do konkretnych robót.
tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 47
wpierw niech zlozy maszynę i sprawdzi jak lata bez przeciwagi, bo moze sie okazac że krokowiec okiełzna bestiem.j. pisze:Też jestem zdania, że zbyt ciasno dociśnięte prowadnice mogą się przycierać. Być może obfite smarowanie załatwi sprawę, ale obawa i taka ewentualność istnieje. Na Z-kę to ja bym jednak śrubę trapezową wybrał. Luzu i tak nie będzie, ponieważ ciężar kolanka i stołu załatwi sprawę luzu. Jedynie to niższa sprawność śruby trapezowej wymagała by jakiegoś silnego napędu. Nadmienię jednak, że fachowcem i wyrocznią w tej dziedzinie nie jestem więc być może to fobie powstałe w mym umyśle![]()

-
- Kontakt:
No to tak. Trzeba było wziąć i wyciąć kawałek blachy w mocowaniu, bo mi śruba z zębatką nie wchodziła jak trzeba
Szlifierka kątowa i poprawka na Zoście:

No ale się udało:

Korkowiec taki niepozorny
Kol. jarucki o tej porze to obiado jem
A promień, to z G17 na tokarce : http://linuxcnc.org/docs/2.6/html/gcode ... :G2-G3-Arc

No ale się udało:

Korkowiec taki niepozorny

Kol. jarucki o tej porze to obiado jem

-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 18
Chyba jest nas więcej.Alvar4 pisze:Ciebie też o toczeniu promyka męczy?

jarucki, napisz sobie kod z ręki np.
g18
g0 z0 x30 (nóz przy materiale)
g2 f50 z-12 x30 r6
g0 x100
z0
m30
I masz wyświetlony kontur tego promienia. Teraz wybierz ręcznie co możesz (program Ci pokaze gdzie jest nóż a gdzie kontur wybrania) i gotowe. Teraz tylko naciskasz R i się robi dokładnie. A nóż wyostrz sobie podobnie jak nóż do gwintów tylko nawet większy kąt. (50 stopni).
-
- Kontakt: