BŁĘDY w Piko
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 17
-
- Posty w temacie: 70
- Kontakt:
Najpierw rozbij, a potem przytnij końce wybranych linii, uprzednio kopiując sobie całość do nowej grupy. Przy przycinaniu ma znaczenie kierunek odcinków. Zmieniamy klawiszem D.jacek-1210 pisze:nie potrafię dołożyć w miejscach strzałek dodatkowych punktów
Ale taj jak Zienek napisał, lepiej to przygotować od razu w jakimś CAD-zie z zapasem na wybieranie.
Lepiej nie zapisywać bryły 3D do płaskiego DXF-a, jeżeli pokryją się jakieś odcinki to mamy nieprzewidziane niespodzianki.
Robert
-
-
To rozumiem, tyle że w cam-ie chyba tego nie da się zrobić i trzeba to przerysować/powiększyć rysując dxf ?
Dlaczego w offsecie po obrysie mogę dać w Piko naddatek ujemny np -1 a w kieszeni już nie ?
Czy w cam-ie da się extra dorysować jakieś linie, łuki itp które potem można scalić ? Ja tego nie potrafię, włącza mi się miarka, jedynie co potrafię to dorysować offset po zamkniętym konturze
Jakoś tamto ogarnąłem, nawet w extra dorysowanym dxf były problemy ze zbyt długimi liniami, nie chciało się toto podzielić, w końcu jakoś udało mi się poskracać linie
Dlaczego w offsecie po obrysie mogę dać w Piko naddatek ujemny np -1 a w kieszeni już nie ?
Czy w cam-ie da się extra dorysować jakieś linie, łuki itp które potem można scalić ? Ja tego nie potrafię, włącza mi się miarka, jedynie co potrafię to dorysować offset po zamkniętym konturze
Jakoś tamto ogarnąłem, nawet w extra dorysowanym dxf były problemy ze zbyt długimi liniami, nie chciało się toto podzielić, w końcu jakoś udało mi się poskracać linie
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Kontakt:
Da się, jest wiele dróg.jacek-1210 pisze:To rozumiem, tyle że w cam-ie chyba tego nie da się zrobić i trzeba to przerysować/powiększyć rysując dxf ?
Jest zgłoszone do Cosimo, pewnie kiedyś doda taką możliwość.Dlaczego w offsecie po obrysie mogę dać w Piko naddatek ujemny np -1 a w kieszeni już nie ?
Rysujesz miarką, będąc w grupie GEOMETRII. A wybierasz co chcesz rysować pierwszą ikoną w zakładce geometria. Przed puszczeniem miarki naciskasz A.jacek-1210 pisze:Czy w cam-ie da się extra dorysować jakieś linie, łuki itp które potem można scalić ? Ja tego nie potrafię, włącza mi się miarka, jedynie co potrafię to dorysować offset po zamkniętym konturze
Robert
-
-
- Kontakt:
Aktualnej nie ma.jacek-1210 pisze:jest jakaś instrukcja do Piko
Ale chyba wszystko jest tu.
http://www.pikocnc.com/news
Tylko trochę niewygodne, jeżeli ktoś zaczyna od zera.
O rysowaniu zaczyna się od tego miejsca: Wersja 2.2.5 z dnia 10.07.2014 i wyżej też chyba coś było dodane.
Robert
-
Dzięki. Puściłem tak na szybko, jeszcze bez wyjazdów i 2 sprawy:

zdjęcie jest mało ostre bo z tak bliska mój telefon nie łapie ostrości, ale zaznaczyłem strzałkami:
1. i w najnowszej i w satrszych -jak mi się kojarzy- wersjach przy wybieraniu kieszeni jeden z rogów jest robiony na promieniu większym niż promień freza (tutaj prawy dolny róg)
2. pomyliłem się przy tych wystających walcach i zamiast zrobić je od zewnątrz i od góry trochę splanować, to pomyłkowo zrobiłem kieszeń z zewnątrz i wewnątrz. Naddatki 0 a w efekcie otrzymałem nanorurki - gdzie walec powinien być całościowo zjechany do podłogi. Raczej nie jest to chyba błąd maszyny, bo przewalałaby w jedną stronę, tym bardziej że wyszło to powtarzalnie w 2 elementach. Trudno mi zmierzyć ściankę tej rurki, ale na oko to z 3-5 setek. Po tak zaplanowanej obróbce tych rurek w ogóle nie powinno być (?)

zdjęcie jest mało ostre bo z tak bliska mój telefon nie łapie ostrości, ale zaznaczyłem strzałkami:
1. i w najnowszej i w satrszych -jak mi się kojarzy- wersjach przy wybieraniu kieszeni jeden z rogów jest robiony na promieniu większym niż promień freza (tutaj prawy dolny róg)
2. pomyliłem się przy tych wystających walcach i zamiast zrobić je od zewnątrz i od góry trochę splanować, to pomyłkowo zrobiłem kieszeń z zewnątrz i wewnątrz. Naddatki 0 a w efekcie otrzymałem nanorurki - gdzie walec powinien być całościowo zjechany do podłogi. Raczej nie jest to chyba błąd maszyny, bo przewalałaby w jedną stronę, tym bardziej że wyszło to powtarzalnie w 2 elementach. Trudno mi zmierzyć ściankę tej rurki, ale na oko to z 3-5 setek. Po tak zaplanowanej obróbce tych rurek w ogóle nie powinno być (?)
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?