BŁĘDY w Piko

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Posty: 3145
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#211

Post napisał: Zienek » 13 kwie 2016, 23:11

W dxf dorób mały 'języczek' poza detal, który też zostanie obrobiony, co w rzeczywistości będzie ruchem roboczym w powietrzu.

Najlepiej takie detale dodawać jako prostokąty w AutoCAD, DraftSight czy czymkolwiek, a nie jako pojedyncze linie.

Takie mam doświadczenia z takimi elementami i Piko



Tagi:


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#212

Post napisał: jacek-1210 » 13 kwie 2016, 23:25

Dzięki. Mam gotową bryłę i zapisuję ją po prostu w dxf - nie chciało mi się przerysować na 2D ale chyba nie ma wyjścia. Jeśli wydłużę "języczek" linii dla wybiegu freza, to mi się toto nie scali (?)
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 65
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#213

Post napisał: RobWan » 13 kwie 2016, 23:48

jacek-1210 pisze:nie potrafię dołożyć w miejscach strzałek dodatkowych punktów
Najpierw rozbij, a potem przytnij końce wybranych linii, uprzednio kopiując sobie całość do nowej grupy. Przy przycinaniu ma znaczenie kierunek odcinków. Zmieniamy klawiszem D.

Ale taj jak Zienek napisał, lepiej to przygotować od razu w jakimś CAD-zie z zapasem na wybieranie.

Lepiej nie zapisywać bryły 3D do płaskiego DXF-a, jeżeli pokryją się jakieś odcinki to mamy nieprzewidziane niespodzianki.

Robert


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#214

Post napisał: jacek-1210 » 14 kwie 2016, 07:09

Czy moglibyście wrzucić jakiegoś "szkolnego" dxf-a z takimi zapasami na obróbkę, razem ze zrobionym cam-em ? Żeby można było nauczyć się z niego
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 65
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#215

Post napisał: RobWan » 14 kwie 2016, 09:00

Sam dxf nic Tobie nie wyjaśni. Nawet z cam-em.
Po prawej masz wybieranie po ścieżce wziętej z dna kieszeni. Widać, gdzie frez nie sięga.
Po lewej jak powinno wyglądać. Wystarczy przesunąć krawędź dna kieszeni.

RObert
Załączniki
wybieranie cnc.png
wybieranie cnc.png (9.21 KiB) Przejrzano 259 razy


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#216

Post napisał: jacek-1210 » 14 kwie 2016, 09:34

To rozumiem, tyle że w cam-ie chyba tego nie da się zrobić i trzeba to przerysować/powiększyć rysując dxf ?
Dlaczego w offsecie po obrysie mogę dać w Piko naddatek ujemny np -1 a w kieszeni już nie ?

Czy w cam-ie da się extra dorysować jakieś linie, łuki itp które potem można scalić ? Ja tego nie potrafię, włącza mi się miarka, jedynie co potrafię to dorysować offset po zamkniętym konturze

Jakoś tamto ogarnąłem, nawet w extra dorysowanym dxf były problemy ze zbyt długimi liniami, nie chciało się toto podzielić, w końcu jakoś udało mi się poskracać linie
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 65
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#217

Post napisał: RobWan » 14 kwie 2016, 09:55

jacek-1210 pisze:To rozumiem, tyle że w cam-ie chyba tego nie da się zrobić i trzeba to przerysować/powiększyć rysując dxf ?
Da się, jest wiele dróg.
Dlaczego w offsecie po obrysie mogę dać w Piko naddatek ujemny np -1 a w kieszeni już nie ?
Jest zgłoszone do Cosimo, pewnie kiedyś doda taką możliwość.
jacek-1210 pisze:Czy w cam-ie da się extra dorysować jakieś linie, łuki itp które potem można scalić ? Ja tego nie potrafię, włącza mi się miarka, jedynie co potrafię to dorysować offset po zamkniętym konturze
Rysujesz miarką, będąc w grupie GEOMETRII. A wybierasz co chcesz rysować pierwszą ikoną w zakładce geometria. Przed puszczeniem miarki naciskasz A.

Robert


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#218

Post napisał: jacek-1210 » 14 kwie 2016, 10:13

OK, dzięki. Jeśli mogę sobie dorysować linię/prostokąt to w prosty sposób zrobię naddatki. Czy jest jakaś instrukcja do Piko, gdzie sa opisane skróty klawiszowe itp ?
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 65
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#219

Post napisał: RobWan » 14 kwie 2016, 11:16

jacek-1210 pisze:jest jakaś instrukcja do Piko
Aktualnej nie ma.
Ale chyba wszystko jest tu.
http://www.pikocnc.com/news
Tylko trochę niewygodne, jeżeli ktoś zaczyna od zera.
O rysowaniu zaczyna się od tego miejsca: Wersja 2.2.5 z dnia 10.07.2014 i wyżej też chyba coś było dodane.

Robert


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#220

Post napisał: jacek-1210 » 14 kwie 2016, 11:41

Dzięki. Puściłem tak na szybko, jeszcze bez wyjazdów i 2 sprawy:


Obrazek


zdjęcie jest mało ostre bo z tak bliska mój telefon nie łapie ostrości, ale zaznaczyłem strzałkami:


1. i w najnowszej i w satrszych -jak mi się kojarzy- wersjach przy wybieraniu kieszeni jeden z rogów jest robiony na promieniu większym niż promień freza (tutaj prawy dolny róg)

2. pomyliłem się przy tych wystających walcach i zamiast zrobić je od zewnątrz i od góry trochę splanować, to pomyłkowo zrobiłem kieszeń z zewnątrz i wewnątrz. Naddatki 0 a w efekcie otrzymałem nanorurki - gdzie walec powinien być całościowo zjechany do podłogi. Raczej nie jest to chyba błąd maszyny, bo przewalałaby w jedną stronę, tym bardziej że wyszło to powtarzalnie w 2 elementach. Trudno mi zmierzyć ściankę tej rurki, ale na oko to z 3-5 setek. Po tak zaplanowanej obróbce tych rurek w ogóle nie powinno być (?)
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”