PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Ja to czekam aż będzie można samemu pomieszać w GUI
wtedy bym sobie dodał lub od jol to co chce i gdzie chce
Masę rzeczy bym usuną lub ukrył i może pracowników wpuszczał na maszynę
Tak naprawdę sporo zależy od specyfiki maszyny i np u mnie umieszczenie sterowania wyjściami obok siebie jest strasznie niebezpiecznie bo mam guzik wrzeciona ON/OFF obok guzika zwalniania narzędzia (oczywiście zwalnianie jest sprzętowo zablokowane gdy wrzeciono się kręci) ale mogę trzymając narzędzi w ręce by nie upadło zamiast je zwolnić włączyć obroty
No i dlatego czekam na uwolnienie GUI

Masę rzeczy bym usuną lub ukrył i może pracowników wpuszczał na maszynę

Tak naprawdę sporo zależy od specyfiki maszyny i np u mnie umieszczenie sterowania wyjściami obok siebie jest strasznie niebezpiecznie bo mam guzik wrzeciona ON/OFF obok guzika zwalniania narzędzia (oczywiście zwalnianie jest sprzętowo zablokowane gdy wrzeciono się kręci) ale mogę trzymając narzędzi w ręce by nie upadło zamiast je zwolnić włączyć obroty

No i dlatego czekam na uwolnienie GUI

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
To by była super sprawa i odciążyłaby autora od wymyślania pozycji dla nowych funkcji i przycisków. Zaprojektowanie dobrego interfejsu to bardzo trudna sprawa a już szczególnie gdy program się rozwija i przybywa opcji. W przypadku statycznego interfejsu, nowe funkcjonalności są często na siłę doklejane w dziwnych miejscach, bo inaczej się już nie da. Gdyby można było przenosić i wyłączać zakładki i tworzyć panele, to po lewej bym zostawił tylko "położenie", przyciski startu, home, ref, parkowania i okienko gkodu. Wszystkie pozostałe zakładki wyrzuciłbym do paska (wstążki) na dole (wolałbym go też przenieść na górę ekranu jak w Wordzie).mitek pisze:No i dlatego czekam na uwolnienie GUI
Dzięki możliwości przenoszenia zakładek i bloków interfejsu, można by w pełni wykorzystać obszar roboczy w przypadku posiadania większej rozdzielczości monitora. Można by też tworzyć predefiniowane zestawy dla różnych użytkowników - trzeba by pewnie dodać możliwość zakładania użytkownika i logowania do profilu przed startem programu.
Taki lifting byłby pewnie bardzo pracochłonny, ale moim zdaniem w pewnym momencie stanie się koniecznością aby program się rozwijał.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Ale to o czym piszesz już jest
sam ekran to oddzielna GUI to odrębny DLL.
Ja mam GUI nieco zmienione już ale nie śmiem dręczyć o inne zmiany dlatego pomyślałem o uwolnieniu.
Każdy by sobie mógł ściągnąć lazurusa (czy w czym to tam jest pisane) i usunąć to co mu nie potrzebne.
A wersja difult to ta podczepiona do najnowszego programu.
Tak wygląda zmiana ekranu a raczej wybór

A taki mam do mebli idealny

Mm nadzieje że nie udostępniłem czegoś czego nie powinienem

Ja mam GUI nieco zmienione już ale nie śmiem dręczyć o inne zmiany dlatego pomyślałem o uwolnieniu.
Każdy by sobie mógł ściągnąć lazurusa (czy w czym to tam jest pisane) i usunąć to co mu nie potrzebne.
A wersja difult to ta podczepiona do najnowszego programu.
Tak wygląda zmiana ekranu a raczej wybór

A taki mam do mebli idealny

Mm nadzieje że nie udostępniłem czegoś czego nie powinienem

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Ok, ale Ty masz dalej tylko protezę dopisaną przez autora. Mi chodzi bardziej na przykład o XML opisujący strukturę GUI. Można by w nim tworzyć własne bloki własną strukturę menu, opisy do funkcji, może nawet nazwy przycisków zmieniać. Bonusem była by łatwość stworzenia lokalizacji dla programu i może wkroczenie na inne rynki
Ideałem byłoby oczywiście graficzne (WYSIWYG) przemieszczanie zakładek i bloków interfejsu, ale może to by zbyt obciążyło program i było zbyt pracochłonne do zrobienia.

Ideałem byłoby oczywiście graficzne (WYSIWYG) przemieszczanie zakładek i bloków interfejsu, ale może to by zbyt obciążyło program i było zbyt pracochłonne do zrobienia.