Remont WS 15
-
rkowalski
- Stały bywalec (min. 70)

- Posty w temacie: 38
Dzięki clipper7, a czasu wolnego nie trzeba mieć wcale dużo. A to jak go wykorzystasz to już Twoja sprawa, jedni siadają przed TV z browarem i gniją tak do wieczora... Co kto lubi
Ja osobiście mam w planach odnowić tak całą wiertarkę, a czasu mam sporo bo firmy nie prowadzę, a jedynie do celów hobbistycznych. Więc mogę i nawet rok ją robić. Aaa mam pytanie, bo jak już wcześniej pisałem mam bicie na pinoli,więc korpus jedzie do przeszifowani, ale zauważyłem że koło pasowe na wrzecionie delikatnie lata jak i końcówka samego wrzeciona która wystaje ponad koło pasowe wydaje się też bujać na boki. Czy wrzeciono może być krzywe?
Pozdrawiam.
Moje projekty itp. http://s44.photobucket.com/user/rafalkmiec/profile
Tagi:
-
upanie
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 32
Rzecz w tym, że ten czas trzeba mieć aby go wykorzystać. Nie trzeba prowadzić firmy żeby go nie mieć. Ale jak już trochę go mam to wolę zrobić coś potrzebnego/funkcjonalnego niż picowanie. No ale to kwestia potrzeb. Jedni wolą mieć wiertarkę sprawną a inni śliczną. Ja chciałbym mieć sprawną i śliczną ale muszę wybierać i wybieram sprawną.
Co do wrzeciona to może być krzywe ale to raczej nie jest powód. Szczerze mówiąc to prędzej masz problem z zabierakiem niż wrzecionem bo koło jest zamocowane na zabieraku.
Może być krzywo zamocowane a może samo koło jest krzywe.
Co do wrzeciona to może być krzywe ale to raczej nie jest powód. Szczerze mówiąc to prędzej masz problem z zabierakiem niż wrzecionem bo koło jest zamocowane na zabieraku.
Może być krzywo zamocowane a może samo koło jest krzywe.
czilałt...
-
clipper7
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 41
Nie widzę nic złego w starych maszynach, sprawnych technicznie, posmarowanych gdzie trzeba itp, ale ze starą, łuszczącą się farbą i zaśniedziałym metalem. Denerwują mnie tylko wyraźne ślady młotka, niechlujnie dospawane przedłużki itp. Zawsze jednak podziwiałem ludzi, którzy przywracają zmęczone ustrojstwa do pełnej sprawności i pięknego wyglądu. Jest w tym jakiś szacunek dla naszych poprzedników, dla ich pracy i pomysłowości. I dla tych maszyn. One zasługują na to, można dziś kupić nową WS15, ale obejrzyjcie ją dokładnie....O innych, skośnookich wynalazkach nie wspominając. Nie zamieniłbym moich FWE16 i FDA16 na "Zośkę" ani MN80A na LD150. Zawsze podobały mi się klasyczne, odrestaurowane maszyny w anglosaskich czasopismach dla majsterkowiczów i w necie.upanie pisze:wolę zrobić coś potrzebnego/funkcjonalnego niż picowanie
No, i o ile przyjemniej pracuje się na takiej pięknej, błyszczącej, maszynie !
Życzę wytrwałości w doprowadzeniu dzieła do końca !
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
rkowalski

rc36, na początku pilnikami, później drobnym do ostrzenia łańcuchów pił s. i na samym końcu papierem ściernym 120
Ja lubię jak maszyna cieszy oko... i działa w 100%. Macie może jakąś dobrą DTR'kę? W dobrej jakości? Chciałbym porównać z tą co mam. Jeśli możecie to pchnijcie na [email protected].
Wiertarka poszła w drzazgi.
Rozumiem że wrzeciono do wymiany?

Ja lubię jak maszyna cieszy oko... i działa w 100%. Macie może jakąś dobrą DTR'kę? W dobrej jakości? Chciałbym porównać z tą co mam. Jeśli możecie to pchnijcie na [email protected].
Wiertarka poszła w drzazgi.
Rozumiem że wrzeciono do wymiany?

-
rkowalski

Wiecie może w jaki sposób ściągnąć koło pasowe z silnika? Próbowałem ściągaczem na podkładkach ze sklejki, lekko dokręciłem, prawie w ogóle nie było oporu a koło strzeliło... ;/ jak to zdjąć? 
-
grzela
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
witam panowie też remontuje ws 15 u mnie niema wałka zębatego powrotu ze sprężyną to nie jest problem bo robią te części w mojej byłej szkole
ws-ka była dobrze nasmarowana nie ma rdzy,oprócz zużycia łożysk wrzeciona i braku w/w powrotu jest niezła.mechanicznie bo wizualnie jest dramat jest wszystko zasmarowane farbą ze 3 razy łączne z kołem podziałki 
problem polega na zamordowanej podstawie,stół jest nawiercony w koło zasięgu wrzeciona jakieś sugestie?
myślałem o zalaniu ołowiem?
problem polega na zamordowanej podstawie,stół jest nawiercony w koło zasięgu wrzeciona jakieś sugestie?
myślałem o zalaniu ołowiem?
jak dorosnę zostanę FANUC