kamar pisze:Jedyne co moze być to elektomagnes pod kopułką unoszący cały imak nad kamienie.
i coś co przekręci ten imak wokół swojej osi ale to już nie problem
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... to nacisnij POMÓGŁ :]
A co to takie żółte - popychacz tłoczek bolec blokujący?
Ten sposób by był najprostszy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
kamar pisze:Tak ,tylko sie waham czym popychać - pneumatykiem czy elektromagnesem.
Blokadę w takim talerzu który popełniłem na nożyki 12 mm przed obrotem - była zrobiona na 2 siłowniki które były za szlifowane do stożka i wskakiwały do gniazda.
Tutaj bym zwrócił uwagę aby bolec(e) aby nie mógł się ruszać na boki.
Potem te siłowniki zamieniłem na wielozatrzask.
Owy talerz:
witam.
a nie lepiej było by nie wpychać tylko wyciągać ?
w położeniu " domyślnym " imak byłby zablokowany
zawsze może wystąpić brak napięcia lub ciśnienia .
tak sobie myślę .
pozdrawiam.
Tak śruby wkręcane do oprawek - obsadziłem 12 noży na stałe które docelowo już nie będą demontowane.
A robiłem też i taki talerz zerknij ....
Wrzeciennik kręci się to z obrotami 6000 obr/min ...
Także ten imak, który Kamar już rysuję musi być prosty, niezawodny o czym wspomniał pukury
Taki talerz to już trochę więcej pracy a do nutoola trochę za duży.
Przy okazji film z testów podczas uruchomienia, dodam że tokarkę wykonałem od podstaw
[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2015, 12:03 przez gmaro, łącznie zmieniany 3 razy.
Czasem najciekawsze tematy w najmniejszej tokarce.
Jedna uwaga co do konstruowania na przekładni ślimakowej. Zawsze będzie problem ustawienia ślimaka idealnie do położenia zatrzasków. Proponowałbym ślimak umieścić ''pływająco" a nie na sztywno na wałku silnika.Wystarczyłyby 2 sprężyny po obydwu stronach ślimaka, nie za mocne i nie za słabe. Wtedy zatrzask będzie mógł wskoczyć idealnie w otwór bazujący imaka. Dodatkowo bez problemu gdy blokada byłaby wyłączona to reką można by było sprawdzić czy imak wychyla się w obie strony jednakowo więc pozycja "zero "imaka byłaby prosta dla zbazowania silnika.