i coś co przekręci ten imak wokół swojej osi ale to już nie problemkamar pisze:Jedyne co moze być to elektomagnes pod kopułką unoszący cały imak nad kamienie.
Tokarka Nutool MC 550W CNC - modyfikacja gruntowna.
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...
Tagi:
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
w czym szkicujesz?kamar pisze:Jesli się wybiorę to inną drogą:
A co to takie żółte - popychacz tłoczek bolec blokujący?
Ten sposób by był najprostszy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
Pomogłem...
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Blokadę w takim talerzu który popełniłem na nożyki 12 mm przed obrotem - była zrobiona na 2 siłowniki które były za szlifowane do stożka i wskakiwały do gniazda.kamar pisze:Tak ,tylko sie waham czym popychać - pneumatykiem czy elektromagnesem.
Tutaj bym zwrócił uwagę aby bolec(e) aby nie mógł się ruszać na boki.
Potem te siłowniki zamieniłem na wielozatrzask.
Owy talerz:

Pomogłem...
Pomogłem...
-
gmaro
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Tak śruby wkręcane do oprawek - obsadziłem 12 noży na stałe które docelowo już nie będą demontowane.śruby wykręcane z oprawek noży ?
A robiłem też i taki talerz zerknij ....
Wrzeciennik kręci się to z obrotami 6000 obr/min ...

Także ten imak, który Kamar już rysuję musi być prosty, niezawodny o czym wspomniał pukury
Taki talerz to już trochę więcej pracy a do nutoola trochę za duży.
Przy okazji film z testów podczas uruchomienia, dodam że tokarkę wykonałem od podstaw
[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2015, 12:03 przez gmaro, łącznie zmieniany 3 razy.
Pomogłem...
Pomogłem...
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Czasem najciekawsze tematy w najmniejszej tokarce. 
Jedna uwaga co do konstruowania na przekładni ślimakowej. Zawsze będzie problem ustawienia ślimaka idealnie do położenia zatrzasków. Proponowałbym ślimak umieścić ''pływająco" a nie na sztywno na wałku silnika.Wystarczyłyby 2 sprężyny po obydwu stronach ślimaka, nie za mocne i nie za słabe. Wtedy zatrzask będzie mógł wskoczyć idealnie w otwór bazujący imaka. Dodatkowo bez problemu gdy blokada byłaby wyłączona to reką można by było sprawdzić czy imak wychyla się w obie strony jednakowo więc pozycja "zero "imaka byłaby prosta dla zbazowania silnika.
Jedna uwaga co do konstruowania na przekładni ślimakowej. Zawsze będzie problem ustawienia ślimaka idealnie do położenia zatrzasków. Proponowałbym ślimak umieścić ''pływająco" a nie na sztywno na wałku silnika.Wystarczyłyby 2 sprężyny po obydwu stronach ślimaka, nie za mocne i nie za słabe. Wtedy zatrzask będzie mógł wskoczyć idealnie w otwór bazujący imaka. Dodatkowo bez problemu gdy blokada byłaby wyłączona to reką można by było sprawdzić czy imak wychyla się w obie strony jednakowo więc pozycja "zero "imaka byłaby prosta dla zbazowania silnika.